Mai mulți experți au încercat să prezică modul în care vor arăta oamenii în viitor. Printre cele mai comune trăsături ce apar în acest fel de teorii se numără înălțimea, dimensiunea creierului și piele. Și acum au loc schimbări în corpul nostru, care nu sunt atât de vizibile.
Mai mulți oameni se nasc cu o arteră în plus. Unde se află în corp și cum explică experții fenomenul
Din ce în ce mai mulți oameni se nasc cu o arteră în plus, fenomen ce a fost observat încă din secolul 18. Experții au studiat fenomenul și au o explicație simplă.
Potrivit unui nou studiu, din ce în ce mai mulți oameni au o arteră sangvină în plus, scrie Science Alert.
Aceasta demonstrează schimbările subtile ce au loc în corpul uman datorită evoluției.
Mai mulți oameni se nasc cu o arteră în plus
Evoluția e considerată imprevizibilă. Unele dintre trăsăturile care s-au dezvoltat pentru o adaptare mai bună la mediul înconjurător pot părea bizare la început, dar au rolul lor bine stabilit.
Ca urmare a evoluției, oamenii au început să aibă o arteră în plus. Această trăsătură neprevăzută a aparatului cardiovascular va deveni comună în doar câteva generații.
Artera mediană se află temporar în centrul antrebrațului când oamenii se află în pântec. Aceasta dispare, de obicei. Potrivit cercetătorilor din cadrul Universității Flinders și Universității Adelaide, din Australia, artera nu mai dispare la fel de frecvent ca în trecut.
Ca urmare, mai mulți adulți ca oricând au o arteră în plus în antebraț. Ei au un canal de țesut vascular în plus sub încheietură.
„Din secolul 18, experții au studiat răspândirea acestei artere în adulți și studiul nostru arată că frecvența crește,” a declarat Teghan Lucas, cercetătoare în cadrul Universității Flinders.
Se găsea în cazul a 10% dintre oamenii născuți în mijlocul anilor 1880, în comparație cu 30% în persoanele născute la finalul secolului 20, așa că avem o creștere semnificativă într-un timp relativ scurt, când vorbim de evoluție.
– Teghan Lucas
Artera mediană dispare, de obicei, în a 8-a săptămână din sarcină
Artera în plus se formează, de obicei, în primele stadii de dezvoltare. Transportă sângele din mijlocul brațelor la mâinile care se dezvoltă. Aceasta dispare, în majoritatea cazurilor, în a 8-a săptămână din sarcină. Rolul ei e preluat de alte artera radială și arterele ulnare. Unii copii se nasc cu această arteră, ce poate să dispară treptat.
Lucas și colegii săi au studiat 80 de membre ale unor persoane decedate, ce aveau vârste cuprinse între 51 și 101 ani în momentul morții. Aproape toți au fost născuți în ultima jumătate a secolului 20.
În ziua de azi, potrivit studiului publicat în Journal of Anatomy, artera mediană e de trei ori mai comună în adulți decât în urmă cu un secol.
Experții au concluzionat că selecția naturală îi favorizează pe cei care au această arteră în plus.
Această creștere poate fi rezultatul mutațiilor genelor implicate în dezvoltarea arterei mediane sau probleme de sănătate în cazul mamelor în timpul sarcinii, sau chiar ambele.
– Teghan Lucas
Artera poate ajuta la dexteritate, dar crește și riscul apariției sindromului de tunel carpian. Experții nu știu de ce artera mediană apare mai des acum.
Deși caracteristica pare mică, astfel de schimbări minuscule în evoluție se pot transforma în variații semnificative. Acestea pot diferenția o specie de alta.