DenovoCast a creat un dispozitiv capabil să „tipărească” piele umană de mărimea unei farfurii. Aceasta e folosită pe porțiuni mari de piele care a fost deteriorată, fie din cauza arsurilor sau a altor factori.
Imprimanta care „tipărește” piele umană. Produsul poate fi folosit pentru a trata arsurile
Imprimanta care „tipărește” piele umană, creată de denovoCast, poate ajuta experții să trateze pacienții care au arsuri grave.
Dispozitivul creează grefe de mărimi mai mari, ce pot fi folosite în porțiuni ale corpului ce au fost semnificativ deteriorate, potrivit Daily Mail.
Grefele sunt create de imprimantă cu ajutorul unei mostre de piele a pacientului, recoltată dintr-o zonă sănătoasă, ce nu a fost deteriorată.
Imprimanta care „tipărește” piele umană
Din această mostră, doctorii extrag celule stem (ce se pot dezvolta în țesut nou, sănătos), colagen (ce oferă elasticitate pielii) și keratinocite. Acestea sunt celule ce protejează pielea și o transformă într-o barieră împotriva bacteriilor.
În laborator, un gel pe bază de apă e adaugat la celulele recoltate. Combinația e introdusă în imprimanta care „tipărește” piele umană, alături de substanțe naturale,ce se găsesc în corp și stimulează creșterea noilor celule.
Timp de aproximativ 4 săptămâni, combinația crește în straturi de piele mari. Acestea pot fi și de 100 de ori mai mari decât zona de unde a fost recoltată pielea sănătoasă, de pe corpul pacientului. Aceste grefe sunt transferate apoi și folosite în tratarea arsurilor grave. Potrivit experților, mai mulți oameni se nasc cu o arteră în plus.
Unele cazuri de arsuri au nevoie de grefe. În acest moment, acestea sunt recoltate din pielea sănătoasă a pacienților, din zone ce nu au fost afectate, o metodă similară folosită de imprimanta care „tipărește” piele umană.
Porțiunile de piele sunt introduse într-un dispozitiv ce creează mici tăieturi, pentru ca pielea să poată fi întinsă într-o bucată mai mare, ce poate acoperi mai mult din zonele afectate. Tehnica actuală poate întinde pielea doar de 10 ori mai mult decât mărimea originală. Ca urmare, în unele situații, sunt necesare mai multe porțiuni de piele sănătoasă, pentru a produce grefe, dacă zona de piele afectată e mai mare.
Tehnologia a fost dezvoltată timp de mai mult de 10 ani
În plus, această metodă folosește doar epiderma, stratul superior al pielii. În cazul unor pacienți, derma (stratul care include vasele de sânge și glandele sudoripare) e afectată. Aceasta se poate cicatriza sub grefă, potrivit Daily Mail.
Imprimanta care „tipărește” piele umană folosește și țesut din dermă, alături de epidermă. Tehnologia a fost dezvoltată timp de mai bine de 10 ani. Acum, se află în teste clinice în mai multe centre din Europa. Corpul uman poate încărca dispozitive, susțin experții.
Dispozitivul denovoCast vrea să eficientizeze procesul. Imprimanta e programată să crească numeroase grefe în același timp. Realizează acest lucru cu 30% mai rapid decât metoda clasică.
Tehnologia oferită de imprimanta care „tipărește” piele umană ar putea reprezenta un pas important. Unii pacienți care suferă de arsuri grave sunt în pericol din cauza infecțiilor până când grefele sunt preparate.
Rezultatele testelor clinice vor fi finalizate anul următor. Tratamentul e folosit deja în unele cazuri extreme.
„Tratamentul pare foarte promițător. Una dintre problemele cu grefele actuale e că pot fi instabile și se pot descompune ușor. Acestea par să fie mult mai robuste,” a declarat David Barnes, chirurg în cadrul spitalului Broomfield, din Marea Britanie.