Ce viteză are gândul uman. Puțini își imaginează cât de rapid e

Experții au descoperit ce viteză are gândul uman, după numeroase estimări de-a lungul anilor, ce s-au dovedit a fi eronate.

Publicat: 27 decembrie 2024, 14:15 / Actualizat: 27 decembrie 2024, 16:15
Reclamă

O echipă de cercetători din cadrul Universității Caltech au încercat să cuantifice viteza gândului uman. Potrivit rezultatelor, aceasta e mult mai mică decât anticipează mulți. În plus, e semnificativ mai înceată decât conexiunea medie la Internet. 

Pentru a realiza acest studiu, experții au folosit o metodă inedită de calcul, scrie The New York Times.

Cuantificarea gândurilor umane și viteza lor e un proces complex, care include mai mulți factori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce viteză are gândul uman

Potrivit unei estimări recente, viteza medie de descărcare din SUA, în 2024, a fost de 93 de megabiți pe secundă (Mbps). Deși, în acest caz, cantitatea de informație transmisă e mai mică.

Experții au vrut să afle ce viteză are gândul uman și acum au și un răspuns. Se pare că are o viteză de 10 biți pe secundă. Semnificativ mai mică decât viteza de descărcare medie și decât cea pe care ar anticipa-o mulți. 

Reclamă
Reclamă

În termeni computaționali, un bit poate avea 1 din 2 valori și e reprezentat, de obicei, de o cifră binară, fie un 1 sau un 0. Dar acest lucru nu corespunde cu cantitatea de informație transmisă. Aceasta e numită și Shannon, după Claude Shannon, considerat „tatăl teoriilor informatice”. 

„Pentru a înțelege conceptul de informație, e esențial să facem diferența dintre informație și date. Să vă dau un exemplu. Am o prietenă care tocmai a născut. I-am trimis un mesaj să o întreb ce gen are bebelușul. În percepția mea, erau șanse egale să fie băiat sau fată. Așa că răspunsul ei urma să îmi transmită exact 1 Shannon,” a declarat Vincent Gripon, expert din cadrul Télécom Bretagne. „Pentru a-mi răspunde, probabil îmi va trimite o frază compusă din mai multe zeci de biți de date pentru 1 singur Shannon.” 

Creierul nostru e obișnuit cu acest lucru,” a continuat Gripon. „E estimat că 100 de milioane de biți pe secundă sunt transmiși de cortexul vizual către ariile adânci din neocortex. Cele mai multe dintre aceste date sunt complet inutile pentru noi. Mai mult, includ foarte puține informații.” 

Experții care studiază aceste teorii au încercat să cuantifice informațiile diferitelor sisteme. Inclusiv cât de multe informații sunt transmise în fiecare silabă din limbaj. Și câte informații se află în întregul univers vizibil.

Cu ajutorul acestor studii, au ajuns la o întrebare importantă. Creierele noastre sunt bombardate constant cu date senzoriale, la un ritm incredibil – așa că ce viteză are gândul uman?

Cât de multe informații procesează creierul uman pe secundă

Experții estimează că datele care „bombardează” creierul au o viteză de 109 biți pe secundă. Dar procesul conștient de procesare a informațiilor e mult mai lent. 

Tocmai pentru că o astfel de cuantificare e dificilă, autorii noului studiu s-au uitat la sarcinile pe care le realizează oamenii și cantitatea de informații care e procesată în acest timp. De exemplu, au analizat sarcina de a scrie la calculator un manuscris scris de mână. 

„Un dactilograf obișnuit scrie 120 de cuvinte pe minut,” scrie echipa în studiul care a descoperit ce viteză are gândul uman. „Dacă fiecare cuvânt are până la 5 caractere, atunci viteza de dactilografiere corespunde cu 10 apăsări de taste pe secundă. Câți biți de informație reprezintă?”

„Mulți ar fi tentați să numere tastele de pe tastatură și să ia logaritmul pentru a obține entropia pentru fiecare caracter, dar e o supraestimare fantastică. Imaginați-va că după ce ați citit începutul acestui paragraf, veți fi întrebați care e următoarea literă.” 

„Entropia limbii engleze e de aproximativ 1 bit pentru fiecare caracter. Un dactilograf iscusit se bazează pe toată această redundanță,” au continuat autorii. „Dacă e obligat să scrie o secvență de caractere aleatorie, atunci viteza scade considerabil.”

Pornind de la acest sistem, experții au concluzionat că viteza gândului unui dactilograf atunci când scrie caractere aleatorii e în jur de 10 biți pe secundă. Ei au analizat și alte sarcini, de la ascultat, la jucarea jocului Tetris. 

„E un număr extrem de mic,” a declarat Markus Meister, coautorul studiului. „În fiecare moment, extragem 10 biți din trilioane pe care le simt simțurile noastre. Și folosim acei 10 biți pentru a percepe lumea din jurul nostru și pentru a lua decizii.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Rechin alb care sare din apă, cu cerul pe fundal. Prădătorul care sperie și marele rechin alb e orca
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Descoperire fără precedent despre rechini. Ce pot face acești „ucigași silențioși”
Elon Musk, Met Gala 2022, îmbrăcat în costum. Recent, avertismentul lui Elon Musk despre economie a fost publicat pe Twitter
Elon Musk susține că angajații DOGE lucrează 120 de ore pe săptămână. Cât de puțin ar apuca să doarmă dacă chiar ar munci atât
Elon Musk susține că angajații DOGE lucrează 120 de ore pe săptămână. Cât de puțin ar apuca să doarmă dacă chiar ar munci atât
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×