Noland Arbaugh are un cip implantat în craniu, primul om care a avut acces la această interfață Neuralink între creier și computer. Pacientul susține că nu ar știi că tehnologia se află în corpul lui dacă nu și-ar aminti că a trecut prin operație.
Primul pacient Neuralink a dezvăluit cum e să trăiești cu un cip în creier. Ce efect ar fi avut tehnologia asupra lui
Primul pacient Neuralink a dezvăluit exact cum s-a simțit după ce i-a fost implantat cipul în creier, într-o premieră pentru compania lui Elon Musk.
„Dacă mi-aș fi pierdut amintirile și m-aș fi trezit și mi-ai fi spus că am ceva implantat în creier, probabil nu te-aș fi crezut,” a declarat Arbaugh, un rezident din Arizona, SUA, în vârstă de 30 de ani, scrie Live Science.
Arbaugh a fost paralizat de la gât în jos în urma unui accident din anul 2016.
Primul pacient Neuralink a dezvăluit cum e să trăiești cu un cip în creier
„Nu îl simt. Nu e nicio senzație a sa, nu există niciun mod să îți dai seama că e acolo dacă nu vine cineva să apese pe el,” a declarat Arbaugh.
Arbaugh, primul pacient Neuralink, a dezvăluit că deși nu simte fizic cipul, tehnologia a avut un impact semnificativ asupra vieții sale. Tânărul a declarat că acest cip îi permite „să se conecteze din nou cu lumea”.
Arbaugh a fost operat în ianuarie, când a primit implantul N1, numit și „the Link”. Acesta e primul studiu clinic pe voluntari aprobat vreodată pentru Neuralink.
Interfețe creier – computer există de mai mulți ani. Dar cum Neuralink e deținut de Elon Musk, dispozitivul companiei a primit mai multă atenție decât alte cipuri. A și atras atenția publicului asupra tehnologiei.
Cu ajutorul acestui implant, Noland Arbaugh poate să controleze un mouse de calculator cu ajutorul minții. Compania lui Elon Musk a transmis live cum primul său pacient poate juca șah online.
„Voi toți (n.r. echipa Neuralink) mi-ați redat capacitatea de a face asta din nou,” a dezvăluit primul pacient Neuralink.
Dincolo de faptul că primul pacient Neuralink a demonstrat cum poate folosi cipul, a și vorbit despre experiența sa cu implantul cerebral. Operația a fost mai ușoară decât se așteptau mulți.
Ce experiență a avut Noland Arbaugh cu cipul Neuralink
„Intervenția a fost foarte ușoară,” a declarat Arbaugh, în timpul transmisiunii live. Pacientul s-a referit la procedura chirurgicală prin care i-a fost implantat cipul. „Practic am fost externat din spital a doua zi. Nu am nicio deficiență cognitivă. Renunțasem să mai joc acest joc”, a mai adăugat pacientul.
Pe de altă parte, el a menționat că experiența sa nu este perfectă. Și că a întâmpinat unele probleme pe care nu le-a detaliat, dar că viața i s-a schimbat. „Nu vreau ca oamenii să creadă că asta e tot. Mai sunt multe de făcut, dar deja mi s-a schimbat viața”, a dezvăluit primul pacient Neuralink, care a demonstrat cum funcționează tehnologia.
Implantul N1 BCI are dimensiunea unei monede și include 64 de fire mai subțiri decât un fir de păr uman. Acestea sunt inserate la o adâncime de câțiva milimetri în cortex. Fiecare fir conține 16 electrozi ce traduc activitatea neuronală a unui pacient în comenzi pentru calculator. Printre acestea se numără mișcarea cursorului, de exemplu.
Aproximativ 870 dintre cei 1024 de electrozi din implantul lui Arbaugh nu mai sunt funcționali. Se pare că Neuralink a remediat situația în „câteva săptămâni”. Atunci când Arbaugh a întrebat dacă implantul său poate fi îndepărtat, reparat sau înlocuit, echipa medicală Neuralink a susținut că preferă să evite o operație la nivelul creierului și să adune mai multe informații în schimb.