Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de mpox din Africa „o urgență de sănătate de interes internațional”. Această categorie a fost folosită în trecut și pentru Ebola și Covid-19.
Ce este mpox (sau variola maimuței). OMS deja a declarat urgență de sănătate la nivel internațional
Mulți se întreabă ce este mpox, cunoscut și drept variola maimuței, după ce OMS a declarat virusul urgență de sănătate la nivel global.
Cele mai multe cazuri mpox au fost înregistrate în Africa, până acum, scrie The Guardian.
Virusul fatal a început să treacă de granițe, însă, și a ajuns și în Europa. Așa că există îngrijorări legate de o altă pandemie.
Ce este mpox (sau variola maimuței)
Este pentru a doua oară în doi ani când boala mpox a fost numită o asemenea urgenţă. Se răspândeşte de la animale la om, dar şi prin contact fizic cu o persoană infectată. Are simptome similiare gripei şi provoacă leziuni la nivelul pielii. În cele mai grave cazuri, virusul poate ucide, avertizează experţii.
„Mpox a fost raportată în Republica Democrată Congo de mai bine de un deceniu. Numărul de cazuri din fiecare an a crescut în mod constant în acea perioadă. Anul trecut, cazurile raportate au crescut semnificativ. Numărul de cazuri raportate deja în acest an a depăşit totalul anului trecut. Cu mai bine de 14.000 de cazuri şi 524 de morţi”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, despre mpox, ce este o nouă îngrijorare la nivel internațional.
Mpoxul este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om. Dar se transmite şi prin contact fizic strâns cu o persoană infectată de virus. Clada 1b provoacă erupţii cutanate pe tot corpul, după ce tulpinile anterioare au fost caracterizate de erupţii şi leziuni localizate la gură, faţă sau părţile genitale.
Mpoxul a fost descoperit pentru prima oară la om în 1970, în actuala RDC – fostul Zair. De acolo, s-a difuzat subtipul clada 1, limitat de atunci în principal la ţări din vestul şi centrul Africii, unde bolnavii sunt în general contaminaţi de animale infectate.
În 2022, o epidemie mondială – cauzată de subtipul clada 2 – a s-a extins în aproximativ 100 de ţări, în care boala nu era endemică.
Citește continuarea pe observatornews.ro