O femeie din Australia a devenit a 3-a persoană infectată cu o bacterie care ucide, de obicei, vite și oi. E singurul om infectat cu bacteria care a supraviețuit, până acum, potrivit unui nou studiu.
Bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor. Victima s-a infectat cât timp muncea în grădină
Bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor, o femeie din Australia, se poate ascunde chiar în spatele grădinii.
Femeia, în vârstă de 48 de ani, s-a infectat cu această bacteria după ce a muncit în grădină fără mănuși.
La scurt timp, a început să vomite, stare ce a continuat 3 zile, scrie LiveScience. A început să simtă durere și în partea inferioară a abdomenului.
Bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor
Femeia a ajuns în spital, unde a aflat că avea insuficiență renală și hepatică. În plus, avea un nivel ridicat de acid lactic, ce indica un șoc septic. Nu exista niciun semn de infecția sau inflamaie în corp. Ei i-au prescris antibiotice, drept măsură preventivă.
Peste câteva ore, durerea sa din abdomen s-a agravat. Astfel, doctorii au descoperit că avea intestinul gros inflamat. Peste câteva zile de teste, au descoperit și cauza stării femeii – Clostridium chauvoei, bacteria mortală care a făcut mai multe victime.
Această bacterie se găsește de obicei în sol, în formă de spori. Atunci când sporii sunt înghițiți sau inhalați, intră în sânge și ajung în țesutul muscular. Când nivelul de oxigen din mușchi scade, sporii germinează și produc toxine, inclusiv unele care distrug celulele roșii. Produc și enzime care distrug ADN-ul.
În cazul vitelor, gazdele obișnuite ale C. chauvoei, distrugerea celulelor duce la un simptom caracteristic numit „picior negru”. În cel mai recent caz, femeia a lucrat în grădină și a băgat mâinile în pământ fără mănuși. Mâinele sale erau acoperite de zgârieturi de pisică. Astfel, s-a infectat cu bacteria mortală care a lăsat în urmă un singur supraviețuitor.
Află și de ce doctorii au introdus voit virusuri în piciorul unei femei.
Doctorii i-au prescis antibiotice, precum și terapie hiperbară cu oxigen. În această procedură, pacientul e introdus într-o cameră cu presiune ridicată, ce conține oxigen. Astfel, dezvoltarea bacteriei poate fi oprită, pentru că trăiește, de obicei, în locuri lipsite de oxigen. Cu acest tratament, rinichii și ficatul femeii au început să funcționeze iar. După ce a ieșit din spital, însă, durerile i-au revenit.
Bacteria atacă intestinul, rinichii și ficatul
Când a revenit la spital, doctorii au descoperit că femeia avea găuri în intestinul gros. Ulterior, doctorii au confirmat că a existat necroză în acel țesut. Au fost nevoiți să îndepărteze o parte din intestinul gros și să introducă o stomă.
Recent, a fost descoperită și cea mai mare bacterie din lume – ce dimensiune fantastică are.
Peste 2 săptămâni, femeia și-a revenit. Peste 3 luni de la infecția cu bacteria mortală care a mai infectat alte 2 persoane, ce au murit, doctorii i-au putut îndepărta stoma.
Până acum au existat doar alte 2 cazuri oficiale de infecție cu C. chauvoei la oameni. Ambele victime au murit. Una dintre ele avea un sistem imunitar slăbit. Cealaltă avea o infecție gravă a țesutului moale, ce nu a putut fi tratată.
Potrivit experților, femeia din Australia a supraviețuit pentru că a fost tratată rapid cu antibiotice și o operație în timp util. În plus, nu suferea de alte boli. Cazul ei a fost descris într-un studiu publicat în The Medical Journal of Australia.