Temperaturile au crescut la nivel global, motiv pentru care numeroase așezări umane, din întreaga lume, au probleme. Printre cele mai fierbinți locații din Europa e Sevilla și temperaturile vor continua să crească.
Unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa apelează la o tehnologie de 1.000 de ani pentru a se răci
Sevilla, unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa, apelează la o tehnologie veche de 1.000 de ani pentru a se răci.
În vara anului 2022, temperaturile au atins un nivel record în mai multe locuri de pe Pământ, scrie Bloomberg.
În cazul Sevilla, construit în apropierea râului Guadalquivir, temperaturile cresc peste 40 de grade Celsius în lunile iulie și august. Pe măsură ce planeta se încălzește, experții anticipează ca acest prag să crească la peste 50 de grade Celsius în următorii 5-10 ani.
Unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa apelează la o tehnologie de 1.000 de ani pentru a se răci
„Responsabilitatea noastră e să luăm măsuri pentru a evita un scenariu în care orașul devine de nelocuit,” a declarat Antonio Munoz, primarul Sevilla. „Trebuie să dezvoltăm măsurile pentru a atenua efectele schimbării climatice.”
Primarul din Sevilla, unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa, vrea să ia măsuri înainte să fie prea târziu.
Lupta împotriva căldurii e o tradiție locală în Sevilla. Încă din anii 1940 există imagini ce arată copertine instalate pe străzi, regulă ce continuă și azi.
„O numim politica umbrei,” a declarat Munoz. „E unul dintre numeroasele lucruri de care avem nevoie dacă vrem să putem folosi străzile – de la copiii care se joacă, la oamenii care vor să meargă la cumpărături sau să stea afară și să vorbească.”
Sevilla folosește mai multe strategii pentru a combate căldura. Autoritățile locale au instalat fântâni publice, plantează 5.000 de copaci anual și folosesc materiale de construcții care reflectă căldura.
În acest an, Sevilla a devenit primul oraș care a numit și categorizat valurile de căldură. Sistemul e similar cu modul în care SUA și țări din Asia numesc uraganele și taifunurile. În luna iulie, valul de căldura Zoe a fost încadrat în categoria 3, cea mai severă.
Ca urmare, Sevilla, unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa, apelează și la tehnici inedite pentru a combate căldura.
Cum funcționează tehnologia care va fi folosită în Sevilla
Sevilla va implementa un proiect pilot de 5 milioane de euro, numit CartujaQanat. Scopul acestuia e să coboare temperaturile în jurul străzii cu 10 grade Celsius. Proiectul va fi finalizat în luna octombrie.
Pentru a reduce temperaturile, inginerii au descoperit un mod de a folosi o metodă antică persană. Sistemul qanat au fost dezvoltate în urmă cu 1.000 de ani și, acum, va putea fi folosit în Sevilla, unul dintre cele mai fierbinți orașe din Europa.
Sistemul presupune construirea unui canal subteran, ce poate transporta apă pe arii mari. Astfel, zonele sunt răcorite. Puțuri în pământ ridicau aerul rece la suprafață, ceea ce ducea la reducerea temperaturilor.
Noul sistem va fi similar cu cel qanat. El a fost folosit inițial în Sevilla în 1992. Atunci, proiectul experimental a răcit străzile cu 3 grade Celsius. Motoarele acelui canal foloseau combustibili fosili. Motoarele din nou proiect vor folosi energie regenerabilă.
În plus, apa subterană va fi pompată și la suprafață și direcționată către vârful unei clădiri. De aici, se va scurge în jos pe pereți poroși. Astfel, va ajuta la răcorirea exteriorului și interiorului.