În urmă cu 71 de ani, un elev din Scoția săpa după cartofi în curtea școlii, pe post de pedeapsă. Cât timp săpa, a găsit din greșeală o statuie egipteană. A fost prima dintr-o colecție de sculpturi egiptene antice care au fost îngropate în curtea școlii.
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Un băiat din Scoția care săpa după cartofi în curtea școlii a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Arheologii au fost uimiți să afle cum a ajuns sculptura acolo, ascunsă la mii de kilometri distanță de Egipt.
Acum, experții au aflat în sfârșit cum au ajuns artefactele în Scoția, scrie Live Science.
În perioada 1952 – 1984, mai multe astfel de sculpturi au fost descoperite în curtea școlii Melville House. Clădirea se află în sectorul Fife. Acolo au stat soldați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și, ulterior, a fost folosită drept școală cu internat.
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”
Profesorii și elevi au descoperit mai multe artefacte egiptene după ce băiatul a săpat-o pe prima. Toate au fost date arheologilor și experților. Aceștia au concluzionat că au de-a face cu artefacte din Egiptul Antic.
Dar nimeni nu și-a putut da seama cum a ajuns o capodoperă a sculpturii egiptene în curtea școlii – până acum.
„E o colecție fascinantă,” a declarat Margaret Maitland, expertă din cadrul Muzeului Național din Scoția, ce are multe dintre aceste artefacte. „Cu atât mai mult cu cât exista misterul despre originea ei în această țară.”
Colecția include o sculptură de aproape 4.000 de ani, cu un cap sculptat din piatră roșie. Potrivit lui Maitland, statuia e o adevărată „capodoperă” din categoria sculpturilor egiptene. Alături de sculptură au fost găsite mai multe figurine din ceramică și bronz. Acestea au fost create în perioada 1069 – 30 î.e.n., adică înainte ca romanii să invadeze Egiptul.
În total, au fost găsite 18 obiecte egiptene antice în curtea Melville House. Sunt singurele astfel de artefacte găsite oficial în Scoția. Acum, pentru prima dată, experții au descoperit cum a ajuns această colecție, ce include o capodoperă a sculpturii egiptene, în Scoția.
Află și cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate.
„Săparea și cercetarea acestor obiecte din curtea Melville House au reprezentat un proiect neobișnuit în cariera mea arheologică,” a declarat Elizabeth Goring, din cadrul Muzeului Regal Scoțian din Edinburgh. „Dar acum sunt încântată să spun toată povestea”.
Artefactele egiptene ar fi fost aduce în Scoția de către Lordul Balgonie
În 1984, un grup de adolescenți din cadrul Melville House a vizitat-o pe Goring la muzeu. Tinerii i-au adus o statuetă egipteană din bronz, pe care au găsit-o în curtea școlii cu un detector de metale.
Goring a cercetat situl și a descoperit mai multe astfel de artefacte, dincolo de prima statuie, descoperită în 1952 de către un băiat care a găsit din greșeală o capodoperă a sculpturii egiptene.
Află și care e imperiul uitat care era rivalul Egiptului în urmă cu mii de ani.
Potrivit lui Goring, obiectele ar fi fost aduse în Scoția de către proprietarul casei, Alexander Leslie-Melville, adică Lordul Balgonie. El a călătorit în Egipt în anul 1856 și a murit la 1 an de la întoarcerea sa în Marea Britanie.
Se pare că Balgonie ar fi adunat o adevărată colecție în timpul călătoriilor sale. După decesul său, e foarte probabil ca rudele sale să fi mutat artefactele într-o clădire care a fost demolată între timp. Astfel, artefactele prețioase au ajuns în pământul din curtea școlii.