La 85 de metri sub celebra Cappadocia, se află un oraș subteran imens, care a fost folosit aproape permanent timp de mii de ani. În orașul subteran puteau trăi 20.000 de oameni timp de luni întregi.
Un bărbat a descoperit un oraș antic sub casă când fugea după găinile sale. Cum a rămas ascunsă așezarea inedită
Un bărbat a descoperit un oraș antic ascuns sub casa sa, atunci când alerga după gâinile sale care tot dispăreau.
Orașul Elengubu, cunoscut azi drept Derinkuyu, se află la o adâncime de 85 de metri sub suprafață, scrie BBC News.
Tunelurile sale vaste se întind pe 18 niveluri, motiv pentru care e considerat și cel mai mare oraș subteran din lume.
Un bărbat a descoperit un oraș antic sub casă când fugea după găinile sale
Derinkuyu a fost locuit aproape constant timp de mii de ani. De-a lungul timpului, acesta a fost ocupat de frigieni, persani și creștini. A fost abandonat în anii 1920, atunci când grecii din Cappadocia au fugit în Grecia, în urma războiului, potrivit BBC.
Tunelurile orașului se întind pe distanțe de sute de kilometri. Experții cred că alte 200 orașe mai mici au fost găsite în zonă, ce ar putea fi conectate prin aceste tuneluri.
Acest oraș a fost „descoperit” din nou atunci când un bărbat l-a găsit sub casa sa, în 1963. Bărbatul își tot pierdea găinile în timpul renovării casei sale. Așa că a început să urmărească găinile și a descoperit că acestea cădeau într-o gaură creată în timpul renovării.
Localnicul a descoperit un pasaj întunecat, una din cele 600 de intrări care au fost descoperite în diferite case din zonă și care duc spre orașul subteran Derinkuyu.
După aceea, experții au început excavările. Astfel, au descoperit un sistem complex de tuneluri, depozite de mâncare uscată, grajduri, școli, crame și chiar și o biserică. În 1985, orașul a fost inclus pe lista Patrimoniului Unesco.
Nu se știe exact când a fost construit orașul. Textul Anabasis, scris în anul 370 î.e.n. e cel mai vechi document care face trimitere la Derinkuyu. În carte, autorul Xenofon menționează poporul anatolian, din regiunea Cappadocia. Localnicii ar fi trăit atunci în aceste tuneluri, în loc de case. Deși are o vechime de mii de ani, a rămas un oraș antic ascuns până când un bărbat l-a descoperit sub casă.
Geologia din Cappadocia i-a ajutat pe localnici să construiască orașul subteran
Potrivit lui Andrea De Giorgi, profesor în cadrul Universității din Florida, Cappadocia reprezintă o regiune potrivită pentru o astfel de construcție subterană. Pânza freatică se află în adâncime, solul nu are apă și există roci maleabile.
Roca locală e ușor de cioplit cu unelte simple, precum lopeți și târnăcoape.
Află și care e cea mai veche limbă din lume, care încă e vorbită azi.
„Geomorfologia regiunii ajută la săparea spațiilor subterane,” a declarat De Giorgi după ce un bărbat a descoperit un oraș antic sub casă în acea zonă.
Nu se știe exact cine a ordonat construirea orașului inedit, însă. Cei mai mulți experți cred că imperiul hitit ar fi pus bazele rețelei subterane. Hitiții „ar fi săpat primele niveluri de rocă atunci când au fost atacați de frigieni, în jurul anului 1.200 î.e.n.,” a declarat A Bertini, expert în locuințele din zona mediterană. În interiorul orașului au fost găsite artefacte hitite.
Cea mai mare parte a orașului a fost construită, cel mai probabil de frigieni, însă. Aceștia erau arhitecți cunoscuți în Epoca de Fier.
„Frigienii au reprezentat unul dintre cele mai importante imperii din Anatolia,” a continuat De Giorgi. „S-au dezvoltat în partea vestică a Anatoliei, în jurul finalului primului mileniu î.e.n. Și tindeau să construiască monumente din formațiuni de rocă. Și să creeze fațade extraordinare din rocă.”