Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. Soluția ascunsă a fost descoperită

Experții au descoperit cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate, cu ajutorul unei tehnici de îmbălsămare complexe.

Publicat: 13 noiembrie 2023, 7:23
Reclamă

Experții au descoperit noi detalii despre procesul de mumificare, după descoperirea unui atelier de îmbălsămare din Africa. Acolo, au fost găsite substanțele și amestecurile care ajutau egiptenii să își îmbălsămeze morții în Antichitate. 

În trecut, au fost descoperite denumirile substanțelor respective, scrie CNN. Până acum, însă, nu se știa exact la ce compuși se refereau aceste denumiri.

În total, au fost descoperite 121 de vase în atelierul de îmbălsămare. Acesta a fost folosit în perioada secolelor 7-6 î.e.n. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate

Egiptenii antici utilizau numeroase ingrediente exotice în acest proces. Unele dintre ele erau importate se pare chiar din îndepărtata Asie de Sud-Est, informează Reuters, scrie AGERPRES.

Cercetătorii au dezvăluit rezultatele analizelor biochimice a 31 de recipiente ceramice care au conţinut odinioară substanţe folosite la îmbălsămare. Acestea au fost descoperite în bogatul sit arheologic Saqqara, în apropiere de Cairo. Cu ajutorul lor, experții pot descifra cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate, la nivelul practicilor chimice. 

Reclamă
Reclamă

Pentru vechii egipteni, conservarea trupului după moarte era crucială pentru garantarea unei existenţe demne în viaţa de apoi. Diverse substanţe erau utilizate pentru conservarea ţesutului uman. În plus, erau folosite și pentru prevenirea mirosului de descompunere – cu mult timp înaintea oricăror cunoştinţe despre microbiologie – înaintea înfăşurării trupului.

În ultimele două secole, oamenii de ştiinţă au speculat doar referitor la ingredientele folosite la îmbălsămare şi menţionate în textele antice. Acest atelier însă, descoperit în 2016 de arheologul Ramadan Hussein, decedat în 2022, în apropierea vestigiilor vechii piramide Unas şi a piramidei în trepte Djoser, conţinea cupe şi recipiente sub formă de bol etichetate cu denumirile antice ale substanţelor pe care le conţineau, iar câteodată cu instrucţiuni precum ”a se pune pe cap”. Astfel, experții au aflat încă un detaliu important despre cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. 

Cele mai multe substanțe de îmbălsămare proveneau din afara Egiptului

„’Majoritatea substanţelor proveneau din afara Egiptului,” a spus arheologul Philipp Stockhammer, de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania. El a fost autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

Multe proveneau din regiunea Mediteraneană. Printre acestea se numărau uleiul de cedru, de ienupăr şi de chiparos, precum şi catran, bitum şi ulei de măsline. 

Când studiau cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate, experții au avut parte și de o surpriză. Unele substanțe proveneau din păduri din Asia de sud-est. Mai foloseau răşină de damar, copac care creşte doar în Asia de sud-est tropicală, răşină de la arborele de elemi, care provenea din Asia de Sud-Est sau Africa tropicală.

„’Este un indicator al faptului că aceste răşini erau tranzacţionate de la distanţe foarte mari şi că mumificarea în Egipt a fost cumva un factor determinant către o globalizare timpurie şi un comerţ global,” a spus Stockhammer.

„Îmbălsămarea era realizată într-o manieră bine organizată, instituţională,” a spus biochimistul şi coautorul studiului Mahmoud Bahgat, de la Centrul naţional pentru Cercetare din Cairo.

O substanţă folosită la îmbălsămare denumită ”antiu” în textele antice a fost tradusă timp îndelungat prin tămâie sau mir. Studiul a scos la iveală că este vorba despre un amestec de ulei de cedru, ulei de ienupăr şi de chiparos, precum şi grăsimi animale, și cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate.

Trei reţete, cu ingrediente precum răşină de elemi, răşină de fistic, produse derivate din ienupăr sau chiparos şi ceară de albine, au fost identificate pentru îmbălsămarea capului. Alte reţete erau folosite pentru catifelarea pielii sau curăţarea trupului.

Atelierul de îmbălsămare era subteran

Atelierul subteran de îmbălsămare era accesibil printr-un puţ cu o adâncime de 12 metri. Datează din timpul celei de-a 26-a dinastii egiptene, denumită şi Perioada Saită. Aceasta a condus în perioada 664-525 î.e.n, într-o vreme când se manifesta influenţa regională asiriană şi persană şi o descreştere a puterii egiptene. 

Află și de ce mâncau oamenii mumii în secolul 19.

Atelierul de îmbălsămare, ce a oferit detalii despre cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate, a fost folosit la aproximativ 2 milenii după construirea piramidelor din Giza, în timpul Vechiului Regat Egiptean. A fost folosit și la şase secole după ce faraonul Tutankhamon a domnit în perioada Noului Regat Egiptean.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Persoană acre sapă după cartofi, ca băiatul din Scoția care a găsit o capodoperă a sculpturii egiptene în curtea școlii
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Colosseumul din Roma Antică, noaptea. Experții au dezvăluit recent secretul cimentului roman
Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum
Secretul cimentului roman. De ce rezistă clădirile din Roma Antică și acum
„Cartea Morților” expusă la Muzeul Egiptean din Turin, Italia, ce a fost descoperită după crearea sa din anul 350 î.e.n.
„Cartea Morților” a fost descoperită îngropată alături de mumii. Ce vrăji și obiceiuri neobișnuite au fost găsite în ea
„Cartea Morților” a fost descoperită îngropată alături de mumii. Ce vrăji și obiceiuri neobișnuite au fost găsite în ea
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână de femeie care ajustează un termostat alb, pe perete, cu temperatura optimă pentru termostat
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Experții au dezvăluit care e temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii, astfel încât să nu îți încarci factura la căldură.  Atunci când temperaturile de afară scad, mulți proprietari trebuie să decidă cum să...
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
2
Doi utilizatori care au fiecare în mână un dispozitiv, unul Android, unul iOS, pe fundal cu verdeață. Experții au dezvăluit cum poți transfera datele de pe un iPhone pe un telefon Android
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
Apple a anunțat schimbarea iPhone așteptată ani întregi de către utilizatori, funcționalitate ce a fost integrată deja pe mai multe dispozitive Android. Se pare că Apple vrea să includă standardul RCS în actualizarea iOS...
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
3
Samsung Galaxy S23 Ultra, cel mai rapid telefon Android, ținut în mână de un utilizator
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy te pot ajuta să realizezi anumite acțiuni mult mai ușor și eficient decât în mod obișnuit. Atunci când vine vorba de sisteme de operare pentru smartphone-uri, utilizatorii au acces la...
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
4
Telefon care are WhatsApp pe ecran, cu logo-urile whatsapp langa, pe fundal de lemn deschis la culoare. Toți utilizatorii WhatsApp sunt avertizați să șteargă mesajele periculoase
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
Meta a pregătit o surpriză pentru utilizatorii WhatsApp, ce ar putea fi introdusă în curând pe toate platformele deținute de companie. Mark Zuckerberg vrea să introducă Meta AI pe WhatsApp, o veste care a...
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
5
telefon samsung Galaxy Note 7, cu stilou, pe fundal de lemn, unul dintre cele mai mari eșecuri tehnologice din ultimii ani
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
Pe Internet au apărut informații despre cele mai importante îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra, ce se pare că va fi lansat anul următor.  Samsung Galaxy S23 Ultra e unul dintre cele mai așteptate telefoane...
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
PARTENERI
×