În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, 2 persoane au fost îngropate în apropiere de Stonehenge. Cadavrele aveau bunuri ce au fost descrise drept „costumul unui șaman”, când au fost descoperite în secolul 19.
„Secretul” de aur descoperit lângă Stonehenge. Ce au găsit experții în apropierea celebrului monument istoric
Experții au dezvăluit „secretul” de aur descoperit lângă Stonehenge, dovada unui meșteșug extrem de apreciat acum mii de ani.
O nouă analiză a scos la iveală adevărul despre aceste bunuri, scrie LiveScience.
Ele aveau urme de aur pe suprafața lor, ceea ce indică faptul că au fost folosite pentru a lucra cu metalul prețios.
„Secretul” de aur descoperit lângă Stonehenge
„Bunurile de la înmormântare reprezintă mai mult decât identitatea unei persoane,” au scris experții în studiul care a descris descoperirea. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Antiquity. Artefactele ar face trimitere la faptul că diferența dintre șaman și aurar nu era delimitată atât de bine în comunitatea din Epoca Bronzului. „Secretul” de aur descoperit lângă pietrele de la Stonehenge oferă noi detalii despre cultura din acea perioadă.
„Tindem să ne gândim la oameni în categorii simple – șaman, meșteșugar, magician, persoană importantă – dar această abordare modernă vestică trebuie lăsată la o parte atunci când ne gândim la viața din al doilea mileniu î.e.n.,” a declarat Timothy Darvill, arheolog din cadrul Universității Bournemouth.
Cadavrele și bunurile au fost descoperite în 1801, la aproximativ 16 kilometri distanță de Stonehenge, în satul Upton Lovell. Printre bunuri se numără topoare, un șirag de mărgele de piatră și mai multe bucăți de os prelucrate. În 1801, experții au crezut că cele 2 cadavre aparțin unui șaman și soției sale. Sexul lor nu a fost determinat nici până acum.
Cel mai recent studiu, despre „secretul” de aur descoperit lângă Stonehenge, susține că una dintre persoane era cunoscută în acea perioadă pentru prelucrarea aurului și metalelor prețioase. Potrivit experților, uneltele de piatră descoperite în apropiere ar fi fost folosite pentru a prelucra aurul și alte tipuri de materiale. Printre acestea se numără chihlimbarul, lemnul și cuprul.
„Ambele persoane sunt asociate cu instrumente ce le-ar fi permis să creeze obiecte incredibile și frumoase, ce necesitau numeroase abilități,” a declarat Rachel Crellin, din cadrul Universității din Leicester.
Bunurile au fost descoperite în apropiere de Movila de Aur
Mormintele în care au fost descoperite bunurile se află la doar câțiva kilometri de Movila de Aur. Aceasta reprezintă un alt sit arheologic important. În această movilă se afla cadavrul unei singure persoane. Aceasta a fost înmormântată cu mai multe ornamente de aur și obiecte prețioase. Printre acestea se număra și un colier cu peste 1.000 de mărgele de chihlimbar.
„Secretul” de aur descoperit lângă Stonehenge ar putea fi legat de bunurile din Movila de Aur. Pentru a determina această legătură sunt necesare mai multe studii.
Potrivit experților, Stonehenge ar ascunde și un calendar inedit.
„Abilitatea de a transforma alte obiecte prin procesul delicat și sofisticat de a le acoperi cu un strat de aur ar putea să fi fost văzut drept un proces magic sau ritualistic, un secret cunoscut doar de câțiva oameni,” a declarat Susan Greaney, arheolog în cadrul Universității Cardiff. „Cercetarea arată cum prelucrarea metalului era asociată cu credințele magice, religioase și ritualistice.”