Arheologii au descoperit cele 4 săbii, plus o altă armă numită pilum. Acestea au o vechime de 1.900 de ani și au fost găsite într-o peșteră din apropierea malului Mării Moarte, din Israel. Armele se aflau în rezervația naturală En Gedi.
Săbii romane descoperite într-un loc inedit. Ce vechime au armele rare: „E un vis!”
4 săbii romane descoperite într-un loc inedit din Israel au uimit experții datorită condiției în care se află.
Săbiile se aflau în teci de lemn și piele, potrivit unui comunicat de presă al Autorității Antichităților din Israel, scrie CNN.
„Să găsim o singură sabie e rar–dar 4? E un vis! Ne-am frecat la ochi ca să credem cu adevărat,” au declarat experții.
Săbii romane descoperite într-un loc inedit
Israelul a dezvăluit, la Ierusalim, arme care datează din epoca romană. Au fost descoperite în această vară într-o peşteră din deşertul Iudeii, o descoperire „fără precedent”, a declarat un oficial israelian, relatează AFP, scrie AGERPRES.
„Este o descoperire unică şi importantă, fără precedent în Israel,” a declarat Eitan Klein, director adjunct al departamentului Autorităţii pentru Antichităţi din Israel (IAA). Klein a prezentat cele patru săbii şi un pilum, un gen de o suliţă scurtă. Armele sunt vechi de 1.900 de ani şi se află într-o „stare excelentă”. Aceste săbii romane au fost descoperite într-un loc inedit.
Obiectele au fost găsite în iunie în cadrul unui proiect de studiere a deşertului Iudeii, în una dintre sutele de peşteri excavate în ultimii ani. Zona se află în apropierea rezervaţiei naturale Ein Gedi, în apropiere de Marea Moartă, a explicat IAA.
Recent, a fost realizată și o descoperire „senzațională” în Europa.
Locaţia exactă nu a fost dezvăluită de teamă să nu fie jefuite, a adăugat autoritatea. Deşertul Iudeii se întinde în prezent în Israel şi Cisiordania ocupată. O purtătoare de cuvânt a IAA a declarat că descoperirea a fost făcută pe teritoriul israelian.
„Credem că (aceste arme) au fost folosite în timpul rebeliunii Bar Kokhba,” a spus Klein. Expertul s-a referit la ultimul dintre războaiele iudeo-romane din secolul al II-lea d.Hr. Aceste săbii romane descoperite acum ar fi ajuns pe mâna localnicilor, de la armata romană.
Armele ar fi fost confiscate
Potrivit lui Klein, armele ar fi fost confiscate de evreii din Iudeea de la soldaţii roman. Sărbiile ar fi constituit o „pradă” de război.
„Abia începem să înţelegem ce ar putea fi,” a declarat Guy Stiebel, profesor la Universitatea din Tel Aviv şi specialist în Imperiul Roman.
„Nu este vorba doar despre evrei. Este vorba despre romani, este vorba despre întreg Imperiul Roman. Iar Istoria este un lucru complex, şi trebuie să avem răbdare şi să studiem (aceste arme) puţin câte puţin,” a mai spus el despre aceste săbii romane descoperite în peșteră.
Recent, și un oraș roman din perioada imperială a fost găsit la poalele Munţilor Pirinei.
3 dintre săbii erau confecționate din fier și se găseau în teci de lemn. Aveau lungimi de 60 – 65 de centimetri. Cea de-a 4-a ave ao lungime de 45 de centimetri.
Experții au găsit și o monedă de bronz Bar Kokhba, din perioada 132 – 135 e.n. Aceasta poate ajuta experții să analizeze mai precis vechimea armelor. Nu e prima dată când artefacte romane au fost găsite în această zonă. Condițiile din deșert ajută la conservarea artefactelor din zonă, vechi de mii de ani.