Un nou studiu ce a folosit tehnologia modernă a scos la iveală aproximativ 1.000 de așezări mayașe antice. Printre acestea se numără și 417 locații necunoscute până acum, legate prin ce ar putea fi prima rețea de autostrăzi din lume.
Experții au descoperit „super-autostrăzi” antice spectaculoase. Unde au fost construite și cât de vechi sunt
Experții au descoperit „super-autostrăzi” antice spectaculoase, ce au rămas ascunse până acum în jungla densă din America de Sud.
Descoperirea a avut loc în jungla densă din nordul Guatemalei și sudul Mexicului, scrie Reuters.
În aceeași cercetare au fost descoperite mai multe centre mayașe importante, cu o vechime de aproximativ 3.000 de ani.
Experții au descoperit „super-autostrăzi” antice spectaculoase
Un nou studiu realizat cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră a scos la iveală aproape o mie de aşezări antice mayaşe, transmite Reuters, scrie AGERPRES.
Aceasta este cea mai recentă descoperire a unor centre mayaşe vechi de circa 3.000 de ani şi a infrastructurii aferente, conform unui comunicat emis luni de la o echipă de la fundaţia de cercetări antropologice FARES din Guatemala care supraveghează aşa-numitele studii LiDAR, cu ajutorul cărora experții au descoperit „super-autostrăzi” antice spectaculoase. Descoperirile au fost publicate iniţial luna trecută în jurnalul Ancient Mesoamerica.
Toate structurile recent identificate au fost construite cu câteva secole înainte de apariţia celor mai mari oraşe-stat mayaşe. Acestea s-au remarcat prin importante realizări umane în arii precum matematică sau scris.
Tehnologia LiDAR foloseşte avioane pentru a emite impulsuri de lumină în pădurea deasă. Acest sistem le permite cercetătorilor să vadă dincolo de vegetaţie. Prin acest proces, pot să cartografieze structurile antice aflate dedesubt.
Printre detaliile dezvăluite în urma celei mai recente analize se numără şi faptul că experții au descoperit „super-autostrăzi” antice spectaculoase.
Aproximativ 177 de kilometri de drumuri spaţioase au fost dezvăluite până în prezent. Unele dintre acestea măsoară aproximativ 40 de metri lăţime. Au și o înălţime faţă de sol de până la 5 metri.
Experții au dezvăluit și piramide antice
În cadrul studiului Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, care vizează o regiune cuprinsă între jungla Peten din nordul Guatemalei şi statul Campeche din sudul Mexicului, cercetătorii au identificat, de asemenea, piramide, terenuri pentru jocuri cu mingea şi importante sisteme de ingineria apelor, inclusiv rezervoare, baraje şi canale pentru irigaţii.
„Acest lucru demonstrează complexitatea economică, politică şi socială a ceea ce se întâmpla simultan în toată această zonă”, a declarat Richard Hansen, unul dintre experții care au descoperit aceste „super-autostrăzi” antice spectaculoase.
Cele mai recente descoperiri datează din timpul aşa-numitei perioade preclasice mijlocie până la cea târzie, din jurul anilor 1.000-350 î.e.n.. Multe dintre aşezări erau controlate, potrivit estimărilor, de metropola cunoscută în prezent drept El Mirador. Acest sistem a existat cu mai bine de cinci secole înainte de apogeul clasic al civilizaţiei mayaşe. În acea perioadă, zeci de centre urbane importante au prosperat în regiunea în care se află în prezent Mexic şi America Centrală.
Descoperirile recente au fost posibile cu ajutorul tehnologiei LiDAR. Aceasta a scos la iveală numeroase structuri antice spectaculoase. Clădirile oferă o imagine complexă asupra civilizației mayașe, ce s-a dezvoltat în acea zonă în urmă cu mii de ani.