Cel mai vechi sat din Europa pe piloni a fost descoperit sub ape. Unde se afla așezarea inedită

Experții au descoperit cel mai vechi sat din Europa construit pe piloni, ce a rămas ascuns mii de ani sub ape, înconjurat de țepușe. 

Publicat: 15 august 2023, 15:17
Reclamă

În apele lacului Ohrid, numit și „Perla Balcanilor”, experții au găsit ceea ce ar putea fi una dintre primele comunități sedentare din Europa. Acum, cercetătorii încearcă să afle de ce aceasta se afla în spatele unei fortărețe construite din țepușe. 

Pe o parte din malul lacului din Albania a fost construit un sat cu case pe piloni, în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, potrivit Phys.org

Experții cred că aceasta e cea mai veche așezare din Europa construită pe piloni, în apropierea unui lac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai vechi sat din Europa pe piloni a fost descoperit sub ape

Potrivit datelor, satul a fost construit în perioada 6.000 – 5.800 î.e.n.

„E cu câteva zeci de ani mai vechi decât alte situri din apropierea lacurilor, din zonele mediteraneene și alpine,” a declarat Albert Hafner, profesor de arheologie din cadrul Universității din Bern, Elveția. „Din câte știm noi, e cel mai vechi din Europa.”

Reclamă
Reclamă

Experții cred că au descoperit cel mai vechi sat din Europa pe piloni. Acesta poate oferi informații noi legate de obiceiurile din acea perioadă. 

Înainte, cele mai vechi astfel de așezări au fost descoperite în Alpi, în Italia. Acestea au fost construite în jurul anului 5.000 î.e.n. 

Hafner și echipa sa au excavat satul de pe lacul Ohrid în ultimii 4 ani. Acesta se află la granița dintre Albania și Macedonia de Nord. Se crede că trăiau în jur de 200 – 500 de oameni în acest sat. Casele erau construite pe piloni, deasupra apei, sau în zone care erau frecvent inundate de ape. 

În timpul unei scufundări recente, arheologii au găsit și dovezi că așezarea era fortificată cu mii de țepușe, folosite pe post de baricade. 

„Pentru a se proteja în acest fel, ar fi trebuit să taie o întreagă pădure,” a declarat Hafner. 

Arheologii s-au întrebat de ce localnicii erau forțați să se apere în acest fel. Estimează că în jur de 100.000 de țepușe au fost îngropate pe fundul lacului. Hafner a numit descoperirea „o adevărată comoară pentru cercetare”.

Lacul Ohrid e unul dintre cele mai vechi din lume. A apărut în urmă cu peste 1 milion de ani și aici a fost construit și cel mai vechi sat din Europa pe piloni. 

Află care sunt cele mai vechi orașe din lume care sunt locuite și astăzi.

Localnicii din acea perioadă se bazau pe agricultură pentru a trăi

Pe fundul lacului, arheologii au găsit și fragmente fosilizate de lemn și bucăți de stejar. Analiza inelelor copacilor a permis echipei să reconstruiască viața zilnică a localnicilor. Aceste informații „oferă date importante despre condițiile de climă și mediu”, din acea perioadă, potrivit arheologului Adrian Anastasi, din Albania. 

„Stejarul e ca un ceas elvețian. Foarte precis, ca un calendar,” a declarat Hafner. „Pentru a înțelege structura acestui sit preistoric fără să cauzăm stricăciuni, trebuie să avem o analiză foarte meticuloasă. Ne mișcăm încet și foarte atent,” a continuat Anastasi. 

Vegetația bogată din zonă îngreunează cercetarea. Chiar și așa, experții au reușit să adune date importante.

„Construirea satului pe piloni a fost o sarcină complexă. Foarte complicată, foarte dificilă. Și e important să înțelegem de ce acei oameni au luat această decizie,” a declarat Anastasi. 

Momentan, experții cred că localnicii din cel mai vechi sat din Europa construit pe piloni se bazau pe agricultură și animale domestice pentru a supraviețui. 

Află care sunt cele mai turistice sate din lume – o locație din România se află în top.

„Am descoperit diferite semințe, plante și oasele animalelor sălbatice și domestice,” a declarat Ilir Gjepali, profesor de arheologie din Albania. 

E posibil să dureze alte 2 decenii până când situl va fi explorat în întregime și studiat, pentru a ajunge la concluziile finale.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Imagine cu om din neanderthal care încearcă să facă focul. poartă blonuri și are pietre in mână
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
Descoperirea care dezvăluie cultura oamenilor antici din Europa. Ce au găsit experții în Austria
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×