Rețeaua de drumuri vastă e înconjurată de aproximativ 18.000 de morminte, potrivit unui nou studiu. Aceasta se întinde pe mii de mile în regiunile Al-'Ula și Khaybar, din Arabia Saudită. Mormintele sunt și individuale și de mici grupuri, potrivit experților.
Rețea de drumuri funerare, descoperită în Arabia Saudită. Cân a fost construită „autostrada” înconjurată de morminte
O rețea de drumuri funerare a fost descoperită în Arabia Saudită. Drumurile ar fi fost construite în epoca de Bronz, în urmă cu 4.500 de ani.
Investigația a fost realizată de experți din cadrul Universității din Australia de Vest, în ultimul an, potrivit CNN.
Studiul a inclus imagini surprinse din elicopter, analiză la sol și analizarea imaginilor surprinse cu ajutorul sateliților.
Rețea de drumuri funerare, descoperită în Arabia Saudită
Studiul a fost publicat în jurnalul Holocene și descrie „drumurile funerare” ce se întind pe distanțe lungi. Înainte de această cercetare, zonă nu a fost studiată în amănunt.
Cele 18.000 de morminte sunt mici mormane de pietre, aranjate în forme complexe. Unele dintre ele sunt individuale, pe când în altele sunt înmormântate mici grupuri, potrivit Daily Mail.
Mormintele din această rețea de drumuri funerare au fost descrise drept morminte „pandantiv”. Acestea au forme circulare, ce par prin de un lanț.
Mormintele ce au această formă au fost folosite în Epoca de Bronz. Drumurile ce le conectează au fost descrise drept „coridoare” lungi ce conectează oaze și pășuni înconjurate de morminte. Doar 80 dintre acestea au fost săpate.
Potrivit Daily Mail, „autostrada” înconjurată de morminte ar fi fost creată în scopuri comemorative sau pentru alte ritualuri ce nu sunt cunoscute acum.
Studiul despre această rețea de drumuri funerare a fost condus de Matthew Dalton. „Oamenii care trăiesc în această zonă știu de morminte de mii de ani,” a declarat acesta pentru CNN. Recent, arheologii au găsit un mormânt antic inedit în Egipt.
Dar nu cred că se știa cât de extinsă e rețeaua până când nu am primit imaginile surprinse cu satelitul.
– Matthew Dalton
Regiunile de deșert din Peninsula Arabă au numeroase drumuri, ce sunt înconjurate de monumente de piatră. Acestea apar mai ales în preajma surselor de apă.
Drumurile funerare ar fi reprezentat „autostrăzile” din Epoca de Bronz
Potrivit lui Dalton, această rețea de drumuri funerare din Arabia Saudită ar fi fost echivalentul unei „autostrăzi” importante în Epoca de Bronz.
Studiul demonstrează că civilizația locală, ce a trăit în zonă în urmă cu 4.500 de ani, era mai conectată social și economic decât s-a crezut până acum.
Experții au descoperit că cele mai multe morminte din această rețea de drumuri funerare erau concentrate mai ales în apropierea surselor de apă permanente.
Direcția acestor drumuri indică faptul că populația din acea perioadă le folosea pentru a călători între oaze. Recent, s-a descoperit că cele mai vechi piramide din lume nu ar fi fost construite în Egipt.
„Aceste oaze, în special Khaybar, au dovezi ale unei concentrații dense de monumente funerare, unele dintre cele mai dense din lume,” a declarat Dalton.
„Numărul impresionant al acestor morminte din Epoca de Bronz sugerează că populațiile din acea perioadă începuseră să se stabilească permanent în acest locații favorabile, în acea perioadă,” a continuat el.