Ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor. Cele 3 obiceiuri inedite au fost dezvăluite de un expert Harvard

Un expert Harvard a dezvăluit ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor, obiceiuri pe care nu le au cei mai mulți utilizatori. 

Publicat: 5 noiembrie 2024, 14:42 / Actualizat: 5 noiembrie 2024, 16:04
Reclamă

Atunci când vine vorba de inteligență, aceasta poate avea mai multe forme. Una dintre cele mai importante e inteligența emoțională, esențială pentru conviețuire și dezvoltarea într-un mediu social. 

O astfel de inteligență poate afecta numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv modul în care sunt utilizate dispozitivele, scrie CNBC

Există anumite reguli atunci când vine vorba de utilizarea telefonului, numite și bune maniere digitale, susține Dr. Jenny Woo, expertă în inteligența artificială. Dar dincolo de aceste reguli de bună purtare, anumite obiceiuri pot ajuta semnificativ utilizatorii pe termen lung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce fac oamenii inteligenți cu smartphone-urile lor

În primul rând, nu stau pe telefon atunci când cineva încearcă să poarte o conversație cu ei. Acesta e una dintre regulilele de bază ale bunelor maniere digitale. E o situație atât de comună, încât are și o denumire – phubbing. 

Aceasta e o metodă de a evita conversațiile față în față și poate afecta relațiile interpersonale, pe termen scurt și lung. Oamenii inteligenți emoțional nu fac acest lucru, ce poate să le afecteze apropiații, susține Woo. 

Reclamă
Reclamă

În plus, phubbing e asociat și cu un nivel mai scăzut de conștientizare socială. Acest obicei poate deveni automat și compulsiv. Mulți utilizatori nu își dau seama că fac acest lucru. Dar cei inteligenți emoționali au șanse mai mari să gestioneze mai bine acest obicei. 

Pentru a rămâne prezenți în timpul conversațiile, cei care au o inteligență emoțională mai ridicată se gândesc conștient la momentele în care își vor folosi telefoanele. Mai ales în situații sociale. Astfel, pot lupta mai bine împotriva tentației dacă au un plan de bătaie pus la punct. 

În plus, oamenii inteligenți depun un efort activ pentru a se asigura că nu fac lucruri ce îi pot afecta pe termen lung pe ei și pe cei din jur. 

Un alt obicei pe care îl au e să nu aibă constant telefonul lângă ei. Potrivit studiilor, chiar și atunci când e închis, un smartphone aflat în apropiere poate reduce capacitatea cognitivă. 

Ca urmare, oamenii care au un EQ mai mare sunt mai conștienți de tendințele umane. Ca urmare, folosesc toate uneltele pe care le au la dispoziție pentru a-și îmbunătăți viața. Pentru a avea o libertate mentală și un nivel de productivitate mai mari, oamenii inteligenți creează bariere fizice între ei și dispozitivele lor.

Unii utilizatori stabilesc zone în care nu pot folosi telefoanele

Adică își lasă telefonul prin buzunare, genți sau în altă cameră față de cea în care se află. Astfel, reduc riscul tentației să stea tot timpul pe telefon și să fie distrași. 

Disciplina personală e importantă și poate ajuta până într-un anumit punct. După aceea, e foarte important să ai reguli care să te ajute, susțin experții. 

Faptul că poți primi notificări oricând pe telefon te poate distrage semnificativ de la ceea ce faci. Aceste notificări țin creierul într-o stare extrem de reactivă. În medie, durează 23 de minute să te poți concentra din nou pe sarcina respectivă după ce ți-ai verificat telefonul, susțin studiile.

Ca urmare, oamenii inteligenți fac tot posibilul să minimizeze aceste întreruperi, ce le pot afecta semnificativ munca. Din acest motiv, experții recomandă ca gestionarea utilizatorii dispozitivelor să fie o prioritate. Mai ales în cazul tinerilor. Numărul adolescenților dependenți de rețelele de socializare a atins un nivel îngrijorător în România, de exemplu.

Utilizatorii trebuie să își gestioneze corespunzător impulsurile care au la bază dopamina. Prin punerea unei pauze intenționate a utilizării telefonului, pot prelua iar controlul asupa atenției lor.

În plus, uneori aleg să aibă diferite zone în casă în care nu își pot folosi telefoanele. Mai există și numeroase moduri Do not disturb, pentru a nu fi distrași.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Telefon din seria Samsung Galaxy S25, 22 ianuarie 2025, prins de un suport de metal
Samsung lansează cel mai subțire smartphone. Ce dimensiune record are Galaxy S25 Edge
Samsung lansează cel mai subțire smartphone. Ce dimensiune record are Galaxy S25 Edge
Utilizator care ține în mână un telefon cu Google Maps pe ecran. HERE e aplicația care a întrecut Google Maps
Google confirmă o ștergere eronată a datelor utilizatorilor. Cum îți dai seama dacă ai fost afectat și ce poți face
Google confirmă o ștergere eronată a datelor utilizatorilor. Cum îți dai seama dacă ai fost afectat și ce poți face
Noi smartphone-uri Google în nuanțe de roz, după ce Google a lansat seria Pixel 9 pe 13 august 2024
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×