Cele 2 studente au publicat recent un nou studiu științific în care au detaliat alte 9 soluții inedite pentru aceeași problemă. Ne’Kiya Jackson și Calcea Johnson au devenit cunoscute la nivel mondial în 2022, după prima descoperire „imposibilă”.
Elevele care au găsit dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora au uimit din nou. Au realizat descoperirea încă din liceu
Ne’Kiya Jackson și Calcea Johnson sunt elevele care au găsit dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora când se aflau în liceu.
Atunci, soluția a uimit comunitatea matematică. Acum, cele 2 tinere au descoperit alte 9 soluții, scrie Live Science.
Jackson și Johnson au găsit prima soluție cât timp încă se aflau la liceu. Ele au folosit trigonometria pentru a dovedi teorema lui Pitagora, ce are o vechime de 2.000 de ani, scrie BBC News.
Elevele care au găsit dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora au uimit din nou
Potrivit teoremei, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei în orice triunghi dreptunghic. Matematicienii au crezut mult timp că utilizarea trigonometriei pentru a dovedi teorema nu era o încercare posibilă. Pentru că formulele fundamentale pentru trigonometrie se bazează pe faptul că teorema e reală.
Dar elevele de liceu au fost cele care au găsit dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora cu ajutorul trigonometriei. Mai mult, au făcut această descoperire în cadrul unui răspuns pentru o întrebare bonus din cadrul unui concurs de matematică.
Și-au prezentat descoperirea în cadrul unei întâlniri a American Mathematical Society în 2023. Dar, în acel moment, dovada nu fusese analizată îndeaproape.
Un nou studiu, publicat în jurnalul American Mathematical Monthly, a demonstrat că soluția celor 2 a fost testată de comunitatea științifică și a trecut cu brio. Mai mult, cele 2 studente au detaliat alte 9 soluții pentru aceeași problemă.
„Să avem un studiu publicat la o vârstă atât de mică e uimitor,” a declarat Johnson. În acest moment, tânăra urmează cursurile Louisiana State University, în cadrul programului de inginerie de mediu.
„Sunt extrem de mândră că suntem amândouă capabile să avem o influență pozitivă atunci când vine vorba de demonstrarea faptului că femeile și femeile de culoare pot face acest lucru,” a continuat Johnson despre dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora.
Elevele au demonstrat că teorema lui Pitagora e corectă cu ajutorul trigonometriei. Dar fără să folosească teorema în sine. Astfel, tinerele au combătut un eșec de logică din domeniul matematicii. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul Legilor lui Sines.
Ne’Kiya Jackson și Calcea Johnson au găsit alte 9 soluții pentru teorema lui Pitagora
Ne’Kiya Jackson și Calcea Johnson fac parte dintr-un grup extrem de restrâns de oameni care au avut o astfel de reușită în domeniul matematicii.
„Nu credeam că vom ajunge atât de departe,” a declarat Jackson, ce acum studiază farmacologie în cadrul Xavier Universități. „Am fost chiar surprinsă că am fost publicate.”
În noul studiu, dincolo de dovada „imposibilă” a teoremei lui Pitagora, Jackson și Johnson susțin că există 2 metode de prezentare a trigonometriei și funcțiile sin și cosin. Dar aceste versiuni sunt, de obicei, confundate una cu cealaltă.
Sinul și cosinul sunt prezentate fie drept o metodă de trigonometrie sau o metodă care folosește ecuații polinomiale.
Pentru că elevele au reușit să diferențieze cele 2 metode, au descoperit „o colecție vastă de noi dovezi pentru teorema lui Pitagora”.