Inteligența artificială (AI) a fost folosită pentru a dezvălui o ramură diversă și fundamentală din natură. Aceasta se extinde peste tot prin lume și e invizibilă cu ochiul liber, dar poate avea repercusiuni notabile asupra oamenilor.
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus. Multe dintre ele pot îmbolnăvi oamenii
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus ARN, multe dintre ele cu potențialul de a îmbolnăvi oamenii.
Într-un nou studiu, experții au identificat 161.979 de noi specii de virus ARN, cu ajutorul AI, scrie Phys.org.
Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul unei unelte care poate îmbunătăți semnificativ studierea formelor de viață pe Pământ, susțin experții. Ar putea ajuta la identificarea a milioane de tipuri de virus care încă nu au fost identificate și caracterizate.
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus
Studiul a fost publicat recent în jurnalul științific Cell. A fost realizat de o echipă internațională de experți și e cel mai mare studiu axat pe descoperirea speciilor de virus publicat până acum.
„Ne-a fost oferită o fereastră într-o parte relativ ascunsă a vieții pe Pământ, ce a dezvăluit o biodiversitatea remarcabilă” a declarat prof. Edwards Holmes, autor al studiului în care inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus.
„E cel mai mare număr de noi specii de virus descoperite într-un singur studiu,” a continuat Holmes. „Ceea ce extinde masiv cunoștința noastră despre speciile de virus care trăiesc printre noi.”
„Să descoperim atât de multe virusuri dintr-o lovitură e efectiv fantastic,” a continuat Holmes. „Și abia am ajuns la suprafață, deschidă o întreagă lume de descoperiri. Sunt milioane care așteaptă să fie descoperite. Și putem aplica aceeași abordate și pentru identificarea bacteriilor și paraziților.”
Virusurile ARN sunt asociate, de obicei, cu bolile umane. Dar se găsesc și în medii extreme din întreaga lume. Ar putea avea și roluri esențiale în ecosistemele globale. În studiu, aceste virusuri au fost descoperite în atmosferă și în izvoare fierbinți.”
Află și cum ar fi ajutat virusurile din trecut la dezvoltarea creierelor oamenilor.
„Faptul că aceste medii extreme au atât de multe tipuri de virusuri reprezintă doar un alt exemplu al diversității lor fenomenale și tenacității de a supraviețui în cele mai grele condiții,” a continuat Holmes, după ce inteligența artificială a descoperit zeci de mii de noi virusuri. „Ceea ce ne oferă indicii despre modul în care au apărut virusurile și alte forme de viață de bază.”
Pentru această descoperire, experții au construit un nou algoritm, numit LucaProt. Acesta a analizat secvențe de date genetice, inclusiv genomuri de virusuri complexe.
Virusurile ARN se găsesc în întreaga lume
„O mare parte dintre aceste virusuri au fost secvențiate deja și se aflau în baze de date publice,” a continuat Holmes. „Dar erau atât de diferite încât nimeni nu știa ce sunt. Metoda noastră AI a fost capabilă să organizeze și să includă în categorii toate aceste informații disipate. Ceea ce a oferit o nouă perspectivă asupra acestei lumi.”
Unealta de inteligența artificială care a descoperit atât de multe virusuri a analizat aceste date și a identificat virusurile pe baza unor secvențe și structuri secundare ale proteinei pe care toate virusurile ARN o folosesc pentru a se reproduce.
Află și care sunt virusurile care ucid 3.500 de oameni pe zi.
AI a reușit să grăbească semificativ procesul de descoperire. Dacă ar fi fost folosite metode tradiționale, procesul ar fi fost mult mai lung și mai complex.