Potrivit rezultatelor Eurostat, pentru aproximativ 21.7% din populația Uniunii Europene (95.4 milioane de persoane) a existat un risc ridicat de sărăcie și excludere socială în 2021. Printre cele mai vulnerabile categorii se numără femeile, tinerii și cei care au calificări educaționale limitate.
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Puțini știu care sunt, în acest moment, cele mai sărace țări din Europa, din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor.
Pornind de la PIB-ul pe cap de locuitor, Insider Monkey a creat un top al celor mai sărace țări din Europa, scrie Yahoo News.
Printre țările din UE, România, Bulgaria și Grecia aveau cele mai mari procente de indivizi care riscau sărăcia.
Cele mai sărace țări din Europa
Potrivit unui raport World Economic Forum, 7% din populație UE a avut dificultăți în încălzirea locuințelor în 2021. În plus, potrivit indicatorului AROPE (legat de sărăcie și excludere socială), Spania și România se aflau pe pe primele poziții, cu 33.4%, respectiv 41.5% dintre copii aflați în aceste situații.
Topul cu cele mai sărace țări din Europa a fost influențat și de fluctuațiile economice din ultimii ani. Potrivit raportului, în 2022, România a avut o creștere de 98% în anumite categorii de cheltuieli. În același timp 40% din gospodării au avut scăderi la nivelul venitului.
Află și care sunt țările cu cel mai mare cost al vieții din lume în 2023.
Raportul indică și faptul că cei mai vulnerabili copii, în aceste situații, erau cei care provin din familiile migrante.
„Niciun copil nu trebuie să meargă la școală cu stomacul gol, să își facă griji despre jobul părinților sau să trăiască într-o locuință în care e frig,” a declarat Ylva Sperling, directoarea Save the Children Europe. „Dar impactul numeroaselor crize din Europa înseamnă că hrana și încălzirea nu mai reprezintă o alegere pentru multe familii. Și copiii nu mai au esențialele de care au nevoie pentru dezvoltare și bunăstare.”
Pentru a identifica cele mai sărace țări din Europa, Insider Monkey a folosit datele raportului Global Wealth Databook 2022, creat de Credit Suisse, cu accent pe PIB-ul pe cap de locuitor adult în 2021.
În acest top, România se află pe locul 12, între Croația și Rusia.
Care sunt statele europene cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor
În acest top, Bulgaria ocupă locul 10, după Rusia. E urmată de Muntenegru (țara care vrea să aibă cei mai sănătoși locuitori din Europa), Serbia, Belarus și Macedonia.
Iată care sunt top 5 cele mai sărace țări din Europa, potrivit acestui raport:
5. Bosnia și Herțegovina
Cu un PIB pe adult de 8.453 de dolari în 2021, Bosnia și Herțegovina ocupă locul 5 în acest top. Intră în categoria țărilor în curs de dezvoltare. Economia e influențată mai ales de agricultură și sectorul industrial.
4. Albania
Cu un PIB pe cap de locuitor adult de 8.203 de dolari, Albania se bazează pe serviciile oferite. Țara e implicată în numeroase organizații internaționale, precum ONU și UNESCO.
3. Kosovo
Kosovo se numără printre cele mai sărace țări din Europa, cu un PIB pe adult de 6.512 dolari. Economia țării a fost semnificativ influențată de tensiunile politice și sociale din regiune.
2. Ucraina
Cu un PIB pe cap de locuitor de 5.776 de dolari, economia Ucrainei a fost grav afectată de războiul cu Rusia. În ciuda resurselor sale semnificative, Ucraina rămâne una dintre cele mai sărace țări de pe continent.
1. Republica Moldova
Moldova are un PIB pe cap de adult de 4.440 de dolari, potrivit raportului. Ca urmare, e considerată în acest moment, cea mai săracă țară din Europa, pornind de la acest standard. După o criză economică severă, în anii 2000, economia Moldovei a început să se dezvolte și sectorul serviciilor reprezintă o sursă semnificativă de venituri.