Salariul minim pe economie la nivel mondial. Cum se compară cel din România cu țările vecine

Un studiu recent a analizat salariul minim pe economie la nivel mondial, la începutul anului 2023, în contextul inflației înregistrate pe glob.

Publicat: 17 martie 2023, 12:39
Reclamă

Potrivit acestui studiu, numeroase țări au avut fluctuații semnificative pentru salariul minim. În unele state, acesta s-a dublat față de anul precedent, în contextul inflației înregistrate la nivel global.

Un salariu minim poate stabili venitul de bază pentru muncitori într-o anumită regiune. Teoretic, trebuie să fie suficient pentru a asigura un trai de bază. În unele situații, însă, nu e suficient. 

Picodi a creat studiul recent și a comparat noile salarii minime, de la începutul 2023, cu cele din 2022, potrivit Visual Capitalist.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salariul minim pe economie la nivel mondial

La nivel global, salariul minim pe economie diferă semnificativ între țări. De exemplu, în Europa, salariul minim din Irlanda e de 1.753 de dolari. În comparație, Bulgaria are salariul minim de 315 dolari. 

Studiul Picodi s-a axat pe 67 de țări și salariile au fost calculate în dolari, la valoarea din ianuarie 2023, după taxe, pentru a stabili cum arată salariul minim pe economie în diferite state. 

Reclamă
Reclamă

La nivel european, cele mai mari salarii se înregistrează în Luxemburg (2.140 de dolari), Olanda (1.895 de dolari), Irlanda, Marea Britanie (1.705 de dolari), Germania (1.594 de dolari) și Franța (1.380 de dolari). De reținut e faptul că țările scandinave, unde veniturile sunt peste media europeană, nu au fost incluse în acest studiu. 

Potrivit studiului Picodi, în ianuarie 2023, în România, salariu minim pe economie, după taxe, era în jur de 393 de dolari. Din ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară a fost stabilit la 3.000 RON/lună. 

Salariul net al României din studiul Picodi e mai mare decât cel înregistrat în țările vecine. Ungaria are un salariu minim de 383 de dolari, Bulgaria are 315 de dolari, Moldova de 180 de dolari, Ucraina de 146 de dolari și Serbia înregistrează un salariu minim de 347 de dolari. 

Salariul minim pe economie pe nivel global a avut mai multe fluctuații în contextul inflației. Țările care au un cost mai mare al traiului au, de obicei, și un salariu minim mai mare. 

Argentina și Turcia au crescut salariul minim cu 100% față de ianuarie 2022

Deși s-au înregistrat creșteri ale salariului minim la nivel global, există câteva cazuri în care mărirea a fost semnificativă. 2 exemple au atras atenția – Argentina și Turcia. Acestea au crescut cu minim 100% salariul de la nivelul din ianuarie 2022. 

În 2021, lira turcească a pierdut 40% din valuarea ei. Prețul alimentelor de bază a crescut. Potrivit unui studiu din 2022, 70% dintre cetățenii Turciei își permiteau cu greu alimentele de bază. În acest context, salariul minim pe economie în Turcia a crescut semnificativ. 

Află și care e cea mai bogată țară din lume.

Argentina, a 2-a cea mai mare economie din America de Sud, suferă de o inflație în creștere. În 2022, autoritățile au anunțat 3 creșteri ale salariului minim. 

În studiul Picodi, pentru SUA, au fost luate în considerare veniturile pe oră în diferite state. La nivel național, suma minimă pe oră a rămas 7.25 de dolari din 2009 până acum. Fiecare stat are libertatea de a decide propriul salariu minim, însă. În California, de exemplu, există un venit minim pe oră de 15.50 de dolari.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Persoană care stă la birou să facă numeroase calcule, pentru a ilustra cum poate ajuta un software payroll
(P) Un software payroll, util pentru multiple procese de salarizare
(P) Un software payroll, util pentru multiple procese de salarizare
Femeie îmbrăcată în costum, care stă la un birou, în fața unui laptop, pentru a ilustra operațiuni de HR eficiente
(P) Operațiuni de HR ce pot fi simplificate cu o aplicație dedicată
(P) Operațiuni de HR ce pot fi simplificate cu o aplicație dedicată
Bărbat îmbrăcat în costum gri, care ține în mână o cutie de carton, care tocmai a fost concediat, pentru a ilustra angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mașină electrică albă, la încărcare la pompă. Furtunul e negru, mașina e albă, și o lumină albastră curge. Xiaomi va produce mașini electrice de serie în câțiva ani
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
După ce Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV, noua mașină electrică, acțiunile companiei au crescut semnificativ, la un nivel record. Acțiunile Xiaomi au crescut cu 5% și au atins un prag record la o zi...
Xiaomi a dezvăluit YU7 SUV. Ce preț are noua mașină electrică
2
Băiat blond, care stă în iarbă, cu un telefon în mână. Experții au dezvăluit ce efect poate avea comunicarea prin intermediul tehnologiei asupra copiilor
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Experții au dezvăluit cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon timp de doar 3 zile, cu diferențe surprinzătoare.  În ultimul deceniu, smartphone-urile au devenit un dispozitiv utilizat zilnic de miliarde de oameni....
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
3
Consola Xbox One, pe alb, pe un fundal verde deschis. Microsoft a oprit recent producția pentru această consolă
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Cu o veste care a încântat fanii, Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație a consolei Xbox. Fanii Xbox sunt încântați de cel mai recent anunț Microsoft. Gigantul tech a dezvăluit...
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
4
Stația pațială Internațională, cu Pământul pe fundal. Rusia crede că Stația Spațială Internațională e periculoasă
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme decât planificase NASA, după ce compania sa, SpaceX, a primit proiectul de a o distruge.  Elon Musk iar cere NASA să distrugă Stația Spațială Internațională...
Elon Musk cere încetarea Stației Spațiale Internaționale mai devreme. De ce e îngrijorat miliardarul
5
Telefon mobil cu Apple Intelligence pe ecran și pe fundal, care introduce noile funcții
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
În cadrul evenimentului WWDC 2025, Apple a dezvăluit cele mai importante vești AI, care vor fi integrate în sistemul de operare pe viitor. Anul trecut, evenimentul WWDC a scos la iveală planurile ambițioase ale...
Cele mai importante vești AI dezvăluite de Apple la WWDC 2025. Ce funcții vor fi introduse în curând
PARTENERI
×