Porțiunea colorată a ochiului poartă denumire de iris. Culoarea sa e dată de pigmentul melanină, ce determină și culoarea pielii. Diferitele culori de ochi sunt date de nivelul acestui pigment.
Cea mai rară culoare de ochi din lume. De ce au unii oameni această nuanță de iris
Cea mai rară culoare de ochi din lume are un detaliu surprinzător, ce oferă o nuanță deosebită irisului. În timp ce ochii căprui sunt cei mai comuni din lume, o altă culoare se găsește în mai puțin de 1% din populație.
În acest moment, la nivel mondial, ochii căprui sunt cei mai comuni, scrie Healthline. Experții cred că atunci când strămoșii oamenilor trăiau toți în climate cu temperaturi ridicate, toți aveau ochi căprui.
Această culoare protejează ochii de radiațiile ultraviolete și lumina puternică a Soarelui. Pe măsură ce oamenii au evoluat, s-au răspândit pe planetă și au supraviețuit în alte medii, înfățișarea lor s-a schimbat, ce include și culoarea ochilor.
Care e cea mai rară culoare de ochi din lume
Pe măsură ce oamenii au început să locuiască în regiuni mai nordice, protejarea ochilor de razele Soarelui nu a mai fost o problemă atât de mare.
Culoarea ochilor strămoșilor oamenilor din regiunile nordice a început să se deschidă. Acest lucru i-a ajutat să și vadă mai bine în timpul iernilor întunecate și lungi.
La nivel mondial, Europa are cea mai mare diversitate atunci când vine vorba de culoarea ochilor. În plus, aici se găsește cel mai des și cea mai rară culoare de ochi din lume.
Ochi căprui
Între 55 și 79% din oameni au ochi căprui. Aceasta e cea mai răspândită culoare a irisului. Ochii căprui închis se găsesc mai ales în cazul populațiilor din Africa, estul și sud-estul Asiei.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
Nuanțele mai deschise se găsesc în Asia de vest, America de Nord, America de Sud și Europa.
Ochi albaștri
Această culoare a irisului s-a dezvoltat în regiunile nordice. Ca urmare, ochii albaștri sunt comuni mai ales în Europa, în special Scandinavia. Oamenii cu acești ochi au aceeași mutație genetică ce le permite să producă mai puțină melanină. Ochii albaștri seamănă cu cei care au cea mai rară culoare de ochi din lume.
Potrivit experților, mutația a apărut în cazul unei singure persoane, ce a trăit în Europa în urmă cu 10.000 de ani. Acea persoană ar fi strămoșul comun al oamenilor cu ochi albaștri de azi, scrie Healthline.
Ochi verzi
Aproximativ 2% din oameni au ochii verzi. Aceștia se găsesc mai ales în nordul, centrul și vestul Europei. Aproximativ 16% dintre aceștia au origini celtice și germanice. Irisul acestor indivizi conține un pigment numit lipocrom și foarte puțină melanină.
Ochi gri
Mai puțin de 1% dintre toți oamenii de pe Terra au această culoare a ochilor. Griul e cea mai rară culoare de ochi din lume. Oamenii cu astfel de iris se găsesc mai ales în nordul și estul Europei. Ochii gri au și mai puțină melanină decât ochii albaștri.
Heterocromia
Cei care au heterocromie pot avea culori diferite în iris sau ochii de două culori diferite. Condiția e prezentă în mai puțin de 1% din oameni. Poate fi cauzată de factori ereditari, probleme în timpul dezvoltării ochilor, o rană la nivelul ochilor sau alte condiții medicale.