Un ONG axat pe tulburările alimentare a tras un semnal de alarmă. Despre cum programele AI care generează imagini pot propaga standarde de frumusețe care nu sunt realiste. Problema ar fi cauzată de datele de pe Internet cu care au fost antrenate aceste modele.
Cum arată femeia perfectă și bărbatul perfect, potrivit AI. Inteligența artificială s-a inspirat de pe rețelele de socializare pentru imagini
O nouă campania a scos la iveală cum arată femeia perfectă și bărbatul perfect potrivit AI, după ce modelul a fost antrenat și cu imagini de pe rețelele de socializare.
The Bulimia Project a folosit programele AI de generare de imagini Dall-E 2, Stable Diffusion, și Midjourney. Experții le-au rugat să creeze corpul perfect pentru femei și corpul perfect pentru bărbați în 2023, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializate, scrie IFL Science.
Rezultatele au uimit și experții.
Cum arată femeia perfectă și bărbatul perfect, potrivit AI
„Femeile mai mici au apărut în aproape toate imaginile create de Dall-E 2, Stable Diffusion și Midjourney,” au scris reprezentanții ONG–ului. „Dar cel din urmă a avut cele mai nerealiste reprezentări ale corpului feminin.”
„Același lucru poate fi spus și pentru fizicul masculin pe care l-a generat,” au continuat reprezentanții ONG-ului care a analizat cum arată femeia perfectă și bărbatul perfect potrivit AI. „În toate imaginile arăta ca versiuni editate cu Photoshop ale culturiștilor”.
Potrivit echipei, 40% din imaginile generate de AI prezentau tipuri nerealiste ale corpului. Procentul în cazul bărbaților era puțin mai ridicat. 53% dintre imagini aveau reprezentări ale oamenilor cu piele măslinie, în timp ce 37% dintre ei aveau părul blond.
Dincolo de cum arată femeia perfectă și bărbatul perfect, echipa a rugat programele de generare să creeze și o altă versiune. Adică o „femeie perfectă mai generală în 2023”. Au introdus aceeași cerere și în cazul bărbaților.
Potrivit experților, AI a ajuns în punctul în care oamenii nu pot distinge între ChatGPT și o persoană în conversație.
Potrivit rezultatelor, a existat o diferență notabilă între cele 2 seturi de imagini.
Mai multe modele AI au fost antrenate cu informații de pe Internet
Potrivit rezultatelor studiului, cea mai mare diferență dintre cele 2 seturi de imagini a fost faptul că seria inspirată de rețelele de socializare includea elemente mai explicite. Și părți din corp exagerate. În comparație cu perfecțiunea „generală” din al 2-lea set de imagini.
„Rețelele de socializare folosesc algoritmi bazați pe ce conținut atrage cel mai mult atenția. Așa că e ușor de ghicit de ce imaginile AI sunt mai sexualizate,” a scris echipa. „Dar putem doar să presupunem că motivul pentru care AI a hotărât să includă atât de multe versiuni cu forme ciudate, pornind de la corpului de pe rețelele de socializare, e faptul că aceste platforme promovează aceste tipuri de corp nerealiste.”
AI a decis că „femeia perfectă” și „bărbatul perfect” au mușchii foarte dezvoltați, cum se întâmplă în cazul culturiștilor. Cel puțin în versiunile bazate pe rețelele de socializare.
„În epoca filtrelor Instagram și Snapchat, nimeni nu se poate aștepta să atingă standardul fizic nerealist de pe rețelele de socializare,” a continuat echipa. „Așa că de ce să încerci să ajungi la acele țeluri nerealiste? E mai sănătos din punct de vedere psihic și mental să ai așteptări realiste despre corpul tău.”