Modelul complex al Pământului ia în considerare sistemele meteo și de climă, dar și impactul oamenilor asupra planetei. Experții au creat simularea planetei Pământ pentru a avea acces la informații despre vremea extremă și schimbarea climei.
Uniunea Europeană a creat un „geamăn digital” al Pământului. Ce rol important are copia planetei noastre
Uniunea Europeană a creat un „geamăn digital” al Pământului, pentru a studia diferite fenomene periculoase ce au loc pe planeta noastră.
Acest „geamăn digital” simulează interacțiunea dintre fenomenele naturale și activitățile umane, scrie Euronews.
Ulterior, prezice efectul acestor factori asupra unor elemente precum apa, hrana și sistemele de energie.
Uniunea Europeană a creat un „geamăn digital” al Pământului
Uniunea Europeană (UE) a prezentat o copie digitală a planetei noastre. A fost concepută pentru a simula şi a monitoriza riscurile de mediu.
Și, în acelaşi timp, acest „geamăn digital” al Pământului e folosit pentru a găsi modalităţi de atenuare a schimbărilor climatice, informează AFP, scrie AGERPRES.
„Destination Earth” e un proiect iniţiat de Comisia Europeană. Reprezintă un model digital al Pământului care va permite monitorizarea, simularea şi predicţia climei şi a altor fenomene naturale cu ajutorul unei „cantităţi de date fără precedent”, potrivit site-ului acestei iniţiative.
Află și care e țara care s-a mutat în metavers.
Acest instrument poate fi comparat cu „un ChatGPT pentru sistemul terestru”. Reprezintă „unul dintre cele mai avansate exemple ale modului în care tehnologia poate să ne ajute în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a acestui model, organizată în oraşul Kajaani din centrul Finlandei.
Obiectivul acestei replici a Pământului este de a-i informa pe politicieni şi pe publicul general în legătură cu cea mai bună metodă de adaptare la schimbările climatice. Și de a atenua consecinţele acestora, furnizând în acelaşi timp scenarii precise şi interactive, cu acest „geamăn digital” al Pământului.
Datele şi „instrumentele de previziune” se vor afla „la îndemâna unui număr foarte mare de persoane”, a precizat Margrethe Vestager.
Copia Pământului va simula clima de pe planetă
Noul instrument digital le va permite primarilor să ia măsurile adecvate pentru ca oraşele lor să poată face faţă unor evenimente climatice extreme, a exemplificat ea.
Acest model combină tehnologia digitală şi ştiinţa climei cu o conexiune la internet de mare viteză. Și cu inteligenţa artificială, alimentată de supercomputere precum LUMI, situat în Kajaani, ce ajută acest „geamăn digital” al Pământului.
Este „un punct de cotitură”, a declarat Florence Rabier, directoarea generală a Centrului european pentru previziuni meteorologice pe termen mediu. Deoarece acest sistem îi va permite oricărei persoane să pună întrebări despre schimbările climatice.
„Adresaţi o întrebare şi ‘Destination Earth’ poate apoi să vă prezinte scenarii pe măsură (…) pentru a răspunde la întrebarea pe care o puneţi (…) cu o acurateţe fără precedent”, a adăugat ea.
„Lansarea modelului inițial Destination Earth (DestinE) schimbă jocul în lupta noastră împotriva încălzirii globale,” a declarat Vestager. „Înseamnă că putem observa obstacolele de mediu. Care ne pot ajuta să prezicem scenarii viitoare, așa cum nu am mai făcut-o până acum. Azi, viitorul se află efectiv la degetul nostru.”
În acest moment, DestinE e compus din 2 modele. Unele se axează pe adaptarea la schimbarea climei. Celălalt se concentrează pe evenimentele extreme induse de vreme.