Potrivit analizei, sistemul Autonomous Flight Safety a dus la distrugerea automată a rachetei la 3 minute după ce echipajul de la sol a pierdut contactul cu racheta. Potrivit SpaceX, cea mai probabilă cauză a incidentului a fost cauzată de vibrațiile puternice din timpul zborului.
SpaceX reia zborurile Starship. Compania ar fi descoperit cauza exploziei de la lansarea trecută
SpaceX reia zborurile Starship după ce s-a încheiat investigația privind explozia care a avut loc la scurt timp după ultima lansare.

Acestea ar fi fost mai intense decât cele prin care a trecut racheta în timpul testelor, scrie The Verge.
Cum investigația s-a încheiat, SpaceX poate relua zborurile test cu racheta Starship.
SpaceX reia zborurile Starship
Compania aerospațială americană SpaceX, a miliardarului Elon Musk, a anunțat că va relua vineri, 28 februarie, zborurile de încercare ale sistemului său rachetă-naveta spațială Starship. Acesta e cel mai mare astfel de sistem construit vreodată.
Decizia a fost luată după amânarea zborurilor, cauzată de explozia celei de-a doua trepte a rachetei în luna ianuarie, deasupra Caraibelor, transmite AFP, scrie AGERPRES. Dar cum investigația s-a încheiat oficial, SpaceX reia zborurile Starship.
‘Cel de-al 8-lea zbor de încercare pentru Starship este gata să aibă loc vineri, 28 februarie. Sub rezerva obținerii aprobării de la autoritățile de reglementare’, a anunțat compania pe site-ul său. SpaceX a precizat că, dacă va primi autorizația, lansarea va avea loc la ora 23:30 GMT de la baza din Boca Chica, Texas.
Ultimul zbor de încercare s-a încheiat cu explozia celei de-a doua trepte a Starship, pe care se află naveta spațială. Incidentul a produs o ploaie de fragmente incandescente pe cerul Caraibelor. Plus minime pagube materiale pe insulele Turks și Caicos, conform AFP.
Autoritatea americană pentru aviație, FAA, a dispus o anchetă și suspendarea zborurilor de încercare. Conform SpaceX, această anchetă este în prezent închisă după ce au fost aduse ‘mai multe modificări’ rachetei ‘pentru a mări fiabilitatea etajului superior’. Ca urmare, SpaceX reia acum zborurile Starship.
Starship ar putea decola din nou pe 28 februarie
Chestionată de AFP asupra subiectului, FAA nu a răspuns. În timpul administrației Biden, Elon Musk a criticat adesea această agenție. A acuzat-o că exercită o supraveghere excesivă asupra companiei sale.
În cadrul acestui nou zbor de încercare, care ar trebui să dureze mai mult de o oră, SpaceX va încerca să prindă din nou prima treaptă a rachetei Starship, acum că reia zborurile. Aceasta e o manevră complexă și spectaculoasă realizată cu ajutorul unor brațe hidraulice montate pe turnul de lansare. SpaceX a finalizat-o cu succes pentru a doua oară în ianuarie. Aceasta este o manevră inedită în istoria dezvoltării de vehicule spațiale.
Atunci, SpaceX a demonstrat încă o dată că poate prinde cu succes prima treaptă a megarachetei sale Starship. În loc să asolizeze pe verticală, așa cum fac propulsoarele rachetelor Falcon 9, SuperHeavy trebuie să fie prins. Și stabilizat de brațe mecanice montate pe turnul de lansare. Aceasta este o manevră inedită în istoria dezvoltării de vehicule spațiale.
Această mega-rachetă ar trebui să permită companiei SpaceX și lui Elon Musk să ajungă pe planeta Marte, iar agenția spațială americană, NASA, intenționează să folosească o versiune modificată pentru misiunile sale Artemis destinate revenirii astronauților americani pe Lună.



























