După peste 50 de ani, Statele Unite ale Americii au revenit pe Lună. De această dată, americanii au trimis pe satelitul natural al Pământului o sondă lunară. Performanța marchează prima dată când tehnologia americană revine pe Lună de la încheierea programului Apollo.
Sonda lunară Odysseus își va suspenda activitatea. De ce e considerată misiunea sa un succes
Sonda lunară Odysseus, ce a ajuns pe Lună în urmă cu o săptămână, își va suspenda activitatea, ca parte a misiunii sale.
Sonda americană Odysseus se află pe Lună de o săptămână.
Îşi va suspenda în curând activitatea, la finalul misiunii sale principale. Aceasta a fost calificată miercuri drept un „succes” de către NASA şi de compania privată care a dezvoltat-o, Intuitive Machines, în pofida dificultăţilor întâmpinate, informează AFP, scrie AGERPRES.
Sonda lunară Odysseus își va suspenda activitatea
Odysseus a devenit prima sondă privată care a asolizat pe Lună şi, totodată, primul dispozitiv spaţial american care a reuşit această performanţă după încheierea programului Apollo în 1972. Ea se află însă într-o poziţie înclinată pe suprafaţa Lunii după o coborâre marcată de incidente tehnice.
În pofida acestui aspect, „am primit date de la toate instrumentele ştiinţifice, atât de la cele private cât şi de la cele dezvoltate de NASA”, a subliniat într-o conferinţă de presă Steve Altemus, CEO-ul şi cofondator al Intuitive Machines, ce a creat sonda lunară Odysseus.
„Misiunea pe care am desfăşurat-o a fost un mare succes până acum”, a adăugat el.
Steve Altemus a anunţat şi o surpriză. Intuitive Machines intenţionează să repornească sonda Odysseus „peste două sau trei săptămâni”. După încheierea nopţii lunare.
Cu toate acestea, este incert dacă dispozitivul spaţial – în special bateriile sale – va supravieţui frigului glacial care urmează să se instaleze pe Lună.
Pentru moment, modulul de aselenizare „va fi plasat în hibernare”, a precizat Steve Altemus.
Odysseus este alimentat cu energie prin intermediul panourilor sale solare. Prin urmare, încă de la început trebuia să fie oprit în timpul nopţii lunare. Contactul cu sonda americană urma să fie pierdut în câteva ore după conferinţa de presă.
Sonda lunară Odysseus a trecut printr-o aselenizare cu numeroase obstacole. Ca urmare, un element important al său a fost rup.
Piciorul sondei Odysseus a fost rupt
O fotografie impresionantă ce a fost publicată recent ilustrează provocările cu care s-a confruntat sonda americană. Imaginea arată cel puţin un picior rupt al sondei, în momentul aselenizării. Motorul său, încă pornit, stârnea trombe de praf lunar.
O defecţiune a sistemului de navigaţie instalat la bordul modulului de aselenizare a complicat etapa finală a coborârii sale spre Lună.
Sonda lunară Odysseus s-a apropiat de scoarţa selenară prea repede. Cu o mişcare orizontală reziduală care nu a fost prevăzută. Din acest motiv, „a derapat” pe suprafaţa Lunii, a explicat CEO-ul Intuitive Machines. Odată aşezat pe Lună, modulul lunar s-a răsturnat.
Întrucât Odysseus se află pe o pantă cu înclinare uşoară şi se sprijină probabil pe unul dintre rezervoarele sale laterale, modulul este înclinat într-un unghi de aproximativ 30 de grade, potrivit Intuitive Machines.
Un mic dispozitiv echipat cu camere foto şi denumit EagleCam, dezvoltat de Universitatea de aeronautică Embry-Riddle, a fost ejectat din modulul de aselenizare pentru a încerca să realizeze o fotografie din exteriorul sondei americane. Însă nu a reuşit să transmită imaginea mult aşteptată.