Atunci când vine vorba de bucătării, unele dintre ele conțin echipamente care sunt mai periculoase decât cred mulți. Chiar și atunci când sunt urmate instrucțiunile de instalare și utilizare, uneori nu pot fi eliminate complet anumite riscuri.
Pericolul ascuns din bucătărie. La ce risc te expui zilnic fără să îți dai seama
Experții au atras atenția consumatorilor despre pericolul ascuns din bucătărie, despre care mulți nu știu, deși sunt expuși zilnic la el.
Printre cele mai periculoase echipamente se numără aragazele, scrie BBC News.
Potrivit unor studii recente, acestea reprezintă un risc chiar și atunci când nu sunt folosite activ.
Pericolul ascuns din bucătărie
Experții sugerează că aragazele care merg pe gaz, chiar și atunci când sunt închise, pot emite metan. Atunci când sunt aprinse, emit dioxid de carbon și oxid de azot. Potrivit unui studiu din cadrul Universității Stanford, nivelul de metan e mic în comparație cu cel emis la nivel industrial și în agricultură.
Chiar și așa, e de ajuns să contribuie semnificativ la gazele cu efect de seră din atmosferă. Astfel, pericolul ascuns din bucătărie reprezintă un risc și pentru mediu.
E posibil ca următoarele generații de aragaze, dacă vor funcționa în continuare cu gaze, să aibă sisteme care vor preveni astfel de scurgeri.
Deși metanul poate avea un efect cumulat foarte periculos, mai există un risc. Oxidul de azot e produs atunci când gazul e ars. Acest compus a fost asociat cu probleme respiratorii și boli cardiovasculare.
Doar câteva minute petrecute în fața unui aragaz cu gaz fără ca hota să fie pornită pot duce la un nivel de oxid de carbon mai mare decât standardul național admis în SUA, potrivit studiului Stanford. Acesta a fost publicat în ianuarie 2022.
Potrivit unui alt studiu, copiii din casele în care sunt folosite aragaze cu gaz, în locul celor electrice, au un risc cu 42% mai mare să aibă astm.
Pericolul ascuns din bucătărie nu e limitat la aragazele care funcționează pe bază de gaz. Și echipamentele electrice au propriile riscuri.
Și aragazele electrice pot fi periculoase
Aragazele electrice nu prezintă riscul de scurgere al celor bazate pe gaz. Chiar și așa, riscul incendiilor provocate în procesul de gătire e de 2.5 ori mai mare în casele care au astfel de echipament electric.
Potrivit experților, aragazele cu gaz reprezintă o sursă de poluare. Acestea pot fi înlocuite cu variante electrice sau prin inducție, fără un efort semnificativ. În unele țări, precum SUA, pericolul ascuns din bucătărie beneficiază de un buget semnificativ de PR. Industria de gaz a angajat chiar și influenceri online pentru a convinge consumatorii că gătitul pe aragazul cu gaz e mai eficient.
Află și care sunt electrocasnicele care consumă cel mai mult curent.
Rămâne de văzut în câți ani se va face o trecere completă de la aragazul cu gaz la cel electric, dacă acest lucru se va întâmpla. Sau dacă o nouă tehnologie le va înlocui pe ambele, fără să includă și riscurile acestor echipamente.
Aragazul nu e singurul pericol care poate exista în casă. Și aparatul de aer condiționat prezintă un risc semnificativ pentru mediu, mai ales în țările în care e folosit în exces, precum SUA.