În ultimele decenii, au avut loc numeroase schimbări notabile, care pot ajuta atunci când vine vorba de economisirea la factura de curent. Printre acestea se numără și becurile LED, care folosesc doar 10% din electricitatea utilizată de becurile incandescente.
Cum folosești greșit electrocasnicele din casă. Miturile desființate de experți
Experții au dezvăluit cum folosești greșit electrocasnicele din casă și trucuri pe care le poți folosi pentru a economisi la factura de curent.
La finalul acestui an, becurile incandescente nu vor mai fi vândute în unele țări, precum SUA, scrie The Washington Post.
Deși schimbarea la becurile LED poate ajuta atunci când vine vorba de economisire, există și alte trucuri utile pe care le poți folosi.
Cum folosești greșit electrocasnicele din casă
În ultimii ani, standardele pentru eficiența electrocasnicelor s-au schimbat. Deși unii producători au fost reticenți inițial, acum se găsesc pe piață numeroase modele, din care poți alege.
„Dacă mașinile ar fi reglementate la același nivel ca electrocasnicele, vehiculul mediu ar merge 100 de kilometri cu 4 litri și ar avea 9 scaune,” a declarat Pamela Klyn, inginer din cadrul Whirlpool, ce a vorbit despre cum folosești greșit electrocasnicele din casă.
Iată unele dintre modurile în care poți economisi atunci când vine vorba de factura la curent:
Renunță la electrocasnicele vechi
Modelele noi de electrocasnice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Nu doar că economisești la factură, dar ajuți și mediul prin renunțarea la electrocasnicele vechi și adoptarea unor modele noi.
În medie, un frigider modern consumă mai puțină energie pe oră decât un bec incandescent de 60 de wați. Potrivit lui Joseph Kantenbacher, expert din cadrul Universității din Dakota de Sud, contumatorii trebuie să se gândească întâi la înlocuirea electrocasnicelor care răcesc sau încălzesc casa. După aceea, se pot concentra pe electrocasnicele care folosesc apă caldă, precum mașina de spălat vase.
Nu mai spăla vasele înainte să le bagi în mașina de spălat
„Unul dintre obiceiurile la care am renunțat cel mai greu, dat fiind faptul că am crescut în anii 1970 – 1980, e să curăț complet vasele,” a declarat Jennifer Amann, din cadrul American Council for an Energy-Efficient Economy, ce a vorbit despre cum folosești greșit electrocasnicele din casă. „Farfuriile mamei mele erau curate înainte să ajungă în mașina de spălat vase. Mașinile de spălat vase de azi funcționează miraculos, folosesc foarte puțină apă.”
Versiunile moderne au fost create pentru a îndepărta rămășițele uscate de mâncare de pe vase. Ca urmare, poți să aștepți până umpli complet mașina înainte să o activezi. Trebuie doar să ștergi farfuriile, nu și să le speli superficial înainte de a folosi acest echipament.
Folosește termostatul frigiderului
Frigiderele sunt unele dintre electrocasnicele care consumă cel mai mult curent, dacă nu ai un model modern. Chiar și așa, trebuie să te asiguri că urmezi recomandările producătorului. Potrivit experților, mulți consumatori își lasă frigiderele să atingă o temperatură prea joasă. Dacă te gândești cum folosești greșit electrocasnicele din casă, întâi poți începe cu schimbări la nivelul frigiderului.
Ca urmare, frigiderul folosește mai multă energie, deși nu e nevoie. Cea mai mare greșeală, însă, ar fi să păstrezi un frigider vechi. Pe termen lung, te va costa mai mult să folosești acest frigider decât să îl înlocuiești.
Nu mai spăla rufele în apă fierbinte
Una dintre cele mai mari schimbări pe care le poți implementa dacă te gândești cum folosești greșit electrocasnicele din casă e să nu mai speli toate hainele în apă fierbinte. Modele noi de mașini de spălat funcționează la fel de bine la temperaturi mai joase. Dacă lucrurile tale nu sunt foarte murdare, poți opta pentru apă rece.
În plus, poți folosi opțiunea de ciclu de spălare rapid, pentru haine care nu sunt foarte murdare. Dacă folosești și funcția de stoarcere, hainele tale se vor usca mai repede.