În urma unei pene de curent de la Centrul Spațial Johnson din NASA, comunicațiile cu Stația Spațială Internațională au fost întrerupte. NASA a folosit sistemul de comunicații rusesc pentru a le spune astronauților despre situație.
NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională pentru prima dată în 24 de ani. Ce s-a întâmplat
NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională pentru prima dată în 24 de ani și a fost nevoit să apeleze la sistemul de comunicații rusesc.
E prima dată în 24 de ani când are loc un astfel de incident, potrivit IFL Science.
Michael Collins e considerat cel mai izolat om din istorie. Luna a blocat canalul de comunicație cu nava în care se afla Collins cât timp Armstrong și Aldrin au păși pe satelitul natural al Pământului. Experiența a fost repetată și pentru celelalte misiuni Apollo.
NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională pentru prima dată în 24 de ani
De această dată, astronauții de pe SSI au reluat comunicarea cu NASA în 90 de minute de cânt a fost pierdut contactul.
Deși incidentul a fost rezolvat rapid, faptul că NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională demonstrează că lipsa comunicațiilor e un pericol real pentru astronauții din spațiu. În acest context, astronauții și-au continuat treaba. Dar în cazul unei misiuni extreme, pierderea comunicațiilor poate fi fatală.
Din fericire, la bordul SSI se aflau 7 persoane, care și-au ținut companie până când problema a fost remediată.
„Nu a fost o problemă la bord, a declarat Joel Montalbano, din cadrul programului SSI. „A fost o problemă cu cei de la sol. În niciun moment nu au fost în pericol echipajul sau vreun vehicul.”
Comunicarea directă cu centrul din Houston a fost reluată în 90 de minute, cu ajutorul sistemelor de urgență.
Incidentul a atras atenția internațională pentru că e primul de acest gen, de când a fost lansată SSI, în 1998. În acest timp, Houston s-a confruntat cu fenomene meteo extreme. Totuși, aceasta a fost prima dată când NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională.
Pentru a preveni astfel de situații, NASA a construit un alt centru de control în afara Houston. Acesta nu a fost activat de această dată.
„Vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat. Și vom învăța din acest incident și ne vom vedea de treabă,” a continuat Montalbano.
Stația Spațială Internațională va fi distrusă în 2031
După aproape 25 de ani de la lansarea în spațiu, NASA a dezvăluit planul de a distruge Stația Spațială Internațională. Aceasta va fi scufundată într-un „cimitir de navete spațiale” în ianuarie 2031. SSI, ce are o greutate de 421.840 de kilograme, va ajunge într-o zonă care nu e locuită din Oceanul Pacific, numită Punctul Nemo.
Punctul Nemo e considerat cel mai izolat punct de pe planetă. E cel mai îndepărtat de orice așezare umană, în toate direcțiile. Aici ajung sateliții și rachetele care nu mai sunt utilizate. Necesitatea înlocuirii SSI e și mai evidentă acum că NASA a pierdut contactul cu stația pentru prima dată de la lansarea sa.
Stația Spațială Internațională a fost lansată în anul 1998. Inițial, experții aveau planuri ca aceasta să fie funcțională doar 15 ani. Dar va trece de pragul de 30 de ani când va fi scufundată.
Potrivit unei analize NASA, ce vrea să distrugă Stația Spațială Internațională în 2031, aceasta poate fi folosită în siguranță până în 2030.