Moscova crede că următorul pas logic în dezvoltarea programului de explorare spațială e lansarea primului segment pentru noua stație orbitală. Modulul ar ajunge în spațiu până în anul 2027, potrivit lui Vladimir Putin.
Când va fi lansat primul modul pentru stația spațială a Rusiei. Termenul limită a fost dezvăluit chiar de către Vladimir Putin
Vladimir Putin, actualul președinte al Rusiei, a dezvăluit când va fi lansat primul modul pentru stația spațială viitoare a Rusiei.
Relațiile dintre Rusia și SUA, ce deține Stația Spațială Internațională, a devenit și mai tensionată după invadarea Ucrainei.
De atunci, Rusia a susținut în mai multe instanțe că va pune bazele propriei stației spațiale, scrie Reuters.
Când va fi lansat primul modul pentru stația spațială a Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primul modul al Staţiei Orbitale Ruse ar putea fi plasat pe orbită până în 2027. În condiţiile în care Staţia Spaţială Internaţională (ISS) „îşi epuizează resursele”, relatează agenţiile Xinhua şi Reuters, scrie AGERPRES.
Vorbind la o întâlnire cu tineri oameni de ştiinţă şi specialişti din industria spaţială, Putin a declarat că Rusia îşi propune să construiască o staţie completă. Nu doar un singur segment. Președintele a dezvăluit și când va fi lansat primul modul pentru stația spațială.
„Vrem să evităm orice lacune în programul nostru spaţial cu echipaj uman. Și să lucrăm în mod constant pe măsură ce ISS îşi epuizează resursele. Am văzut astăzi unul dintre segmente. Acesta ar trebui să fie gata de lansare până în 2027”, a susţinut el.
În opinia lui Putin, zborurile spaţiale cu echipaj uman sunt esenţiale pentru progresul în domeniul spaţial şi în sectoarele conexe.
Recent, NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională pentru prima dată în 24 de ani.
„Totul trebuie să fie făcut în timp util. Dacă nu se realizează în timp util pregătirea financiară şi, prin urmare, cea tehnologică şi tehnică, poate apărea un decalaj în explorarea spaţială cu echipaj uman”, a precizat Putin.
Preşedintele rus a spus, de asemenea, că decizia Moscovei de a-şi extinde până în 2028 participarea pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), cu o vechime de 25 de ani, este o măsură temporară.
Primul modul pentru stația spațială a Rusiei va fi lansat în curând, pentru a începe lucrările în spațiu.
Rusia nu are încredere în rezistența ISS
Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, a susţinut poziţia lui Putin. De menţinere a capacităţilor ţării în zborul spaţial cu echipaj uman.
„ISS îmbătrâneşte şi va ajunge la final în jurul anului 2030”, a declarat el reporterilor, potrivit media ruse.
„Dacă nu începem lucrările extinse pentru crearea unei staţii orbitale ruse în 2024, este foarte probabil să ne pierdem capacitatea din cauza decalajului de timp. Ceea ce vreau să spun este că ISS nu va mai fi acolo. Iar staţia Rusiei nu va fi gata”, a precizat Borisov, în contextul în care primul modul pentru stația spațială a Rusiei va fi lansat în curând.
Putin a promis că va continua programul selenar al Rusiei, în pofida eşecului din luna august a primei sale încercări de aselenizare controlată din ultimii 47 de ani. „Programul selenar va continua. Nu există planuri de încheiere”, a spus el. „Greşelile sunt greşeli. Este o ruşine pentru noi toţi. Aceasta este explorarea spaţială şi toată lumea înţelege asta. E o experienţă pe care o putem folosi în viitor”, a adăugat Putin.
Borisov a precizat că următoarea lansare spre Lună ar putea fi mutată din 2026 în 2027.