O pată solară a emis o explozie solară surprinzătoare, de clasa X. În această categorie sunt incluse unele dintre cele mai puternice explozii care pot fi generate de Soare. Explozia enormă a creat un fenomen rar, numit „tsunami solar”.
Un „tsunami solar” s-a izbit de Pământ. Ce efect a avut pe planetă fenomenul care a surprins experții
Un „tsunami solar” s-a izbit de Pământ, în urma unei explozii solare de clasa X, una dintre cele mai puternice categorii pentru astfel de fenomene cosmice.
Acesta a traversat suprafața Soarelui, înainte să emită o explozie intensă de radiații, scrie Live Science.
Atunci când s-a izbit de Pământ, explozia a dus la probleme cu transmisiunile radio din întreaga lume.
Un „tsunami solar” s-a izbit de Pământ
Un astronom a și reușit să înregistreze sunetul acestei coliziuni dintre „tsunami” și câmpul magnetic al Pământului.
Explozia solară de clasa X, ce a generat un „tsunami solar” care s-a izbit de Pământ, a avut loc pe 17 februarie 2023, potrivit Spaceweather.com. Explozia a fost cauzată de o pată solară numită AR3229, ce s-a format recent.
Experți din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au prezis o șansă minusculă ca o explozie de clasa X să aibă loc în acea zi. Ei au crezut, însă, ca aceasta va fi generată de pata solară AR3226, care are dimensiuni mult mai mari. Ca urmare, experții au fost complet surprinși atunci când a avut loc explozia solară, cu o magnitudine de 2.2.
Există mai multe clase de explozii solare – A, B, C, M și X. Fiecare clasă e de cel puțin 10 ori mai puternică decât cea precedentă. Primele 4 clase au categorii separate, de la 1 la 9. În cazul exploziilor de clasă X, nu există nicio subcategorie, pentru că sunt considerate cele mai puternice. Astfel, nu se știe exact ce intensitate maximă pot avea.
Explozia a dus la o undă de șoc rară, numită „tsunami solar”, un fenomen care nu a fost observat de foarte multe ori în trecut, dar care acum s-a izbit de Pământ.
„Tsunamiul solar” mai poartă și denumirea de undă magnetohidrodinamică rapidă, adică „o undă imensă de plasmă încinsă”. Poate atinge o viteză fantastică de 901.000 km/h în fotosferă. În plus, poate atinge înălțimi de 100.000 de kilometri, scrie NASA.
Fenomenul a dus la o explozie radio solară de Tip II
„Tsunamiul solar” a dus la o explozie radio solară de Tip II, formată din radiație ultravioletă. Aceasta s-a izbit de Pământ la scurt timp după ce a fost generată de Soare. Radiația a ionizat atmosfera superioară, ce a dus la probleme radio timp de aproximativ o oră. Cele mai afectate continente au fost America de Nord și cea de Sud.
Thomas Ashcraft, un astronom amator, a reușit să surprindă sunetul fenomenului, după ce un „tsunami solar” s-a izbit de Pământ. Înregistrarea a fost surprinsă accidental.
„Soarele se afla fix în direcția telescopului meu radio atunci când a avut loc explozia,” a declarat Ashcraft. Ca urmare, a putut surprinde fenomen la „intensitate maximă”. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă telescopul lui nu era deja îndreptat către Soare.
Exploziile de clasă X apar din ce în ce mai frecvent în ultima perioadă. Pe 3 ianuarie 2023, a avut loc primul asta de fenomen al anului. Acea explozie a izbucnit din partea îndepărtată a Soarelui, așa că nu a avut un impact cu atmosfera planetei noastre. De atunci, au fost confirmate alte 5 explozii de clasă X. În comparație, în 2022, au fost înregistrate doar 7 astfel de fenomene tot anul. Acesta e primul „tsunami solar”, un fenomen rar care s-a izbit de Pământ în februarie.
Potrivit experților, creșterea numărului de explozii solare de clasă X e cauzată de ciclul Soarelui. La fiecare 11 ani, steaua are o perioadă de activitate mai mare. În acest deceniu, apogeul activității va avea loc în 2025, când exploziile vor fi mai frecvente și, potențial, mai intense.