La începutul lunii februarie, în Ohio, SUA, un tren cu peste 100 de vagoane a deraiat în East Palestine. Dintre acestea, 20 de vagoane erau pline cu materiale periculoase. 10 dintre ele au deraiat.
Un incident recent din SUA a fost asemănat cu dezastrul de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat în Ohio a îngrijorat internauții
Un incident recent din SUA a fost asemănat cu dezastrul de la Cernobîl pe Internet. Unele efecte au îngrijorat localnicii.
Dintre acele 10 vagoane, 5 transportau clorură de vinil, un gaz incolor folosit în crearea plasticului PVC, potrivit CNN. În plus, deraierea a dus la un incendiu periculos.
În urma evenimentului, mai mulți internauți au asemănat incidentul cu accidentul nuclear de la Cernobîl. Experții nu sunt de acord, însă, și au comparat cele 2 situații.
Un incident recent din SUA a fost asemănat cu dezastrul de la Cernobîl
La scurt timp după ce trenul a deraiat pe 3 februarie 2023, localnicii au început să publice pe Internet imagini cu un nor negru de fum deasupra orașului. Aceste imagini au dus la comparații între acest incident și dezastrul de la Cernobîl.
Cele 2 situații sunt diferite, însă, scrie Science Alert. Experții au oferit o comparație, în care au analizat impactul real dintre incidente.
Incendiul a pornit după ce 50 dintre cele 150 de vagoane ale trenului au deraiat. Dincolo de clorură de vinil, trenul transporta și alte chimicale, precum izobutilenă. Aceste substanțe au fost eliberate în mediu în urma incidentului. Multe dintre substanțe sunt carcinogene sau potențial carcinogene.
Accidentul nuclear de la Cernobîl și impactul său semnificativ nu pot fi comparate cu ce s-a întâmplat în Ohio. Distrugerea din 1986 a fost semnificativă și a afectat nenumărate vieți.
Important e faptul că substanțele chimice din vagoane au fost emise în aer, dar multe dintre ele au fost arse controlat. Mai mult, aceste substanțe nu se pot compara cu deșeul nuclear din cazul Cernobîl, care era radioactiv.
Deraierea trenului din Ohio nu a dus la nicio moarte. În dezastrul de la Cernobîl, la doar o lună după accident, aproape 30 de persoane erau moarte, din cauza expunerii la radiații. Experții estimează că alte mii au murit din cauza cancerelor și altor boli provocate de expunerea la substanțele radioactive. În comparație, în Ohio, localnicii au prezentat până acum probleme respiratorii, iritații la nivelul ochilor și migrene.
Mii de animale au murit după deraierea trenului din Ohio
După arderea substanțelor chimice din vagoane, pentru a preveni o explozie mortală, localnicii au observat mai multe animale moarte. Printre acestea se numără vulpi, găini și alte animale domestice. În plus, în râurile apropiate, au fost găsiți 3.500 de pești morți.
Nu se știe exact câte animale au murit după dezastrul de la Cernobîl. Explozia a avut efecte imediate asupra sănătății faunei locale. Multe specii de plante și animale au avut mutații în urma expunerii la substanțele radioactive.
După deraierea trenului, aproximativ 2.000 de rezidenți din East Palestine au fost evacuați temporar. Raza de evacuare s-a extins până la 2 mile distanță de accident pe 6 februarie. Pe 8 februarie, autoritățile au anunțat localnicii că se pot întoarce la locuințele lor.
În comparație, la decenii de la incident, zona din apropierea Cernobîl e considerată periculoase. Explozia a contaminat aproximativ 150.000 de kilometri pătrați în Ucraina, Rusia și Belarus. A dus la evacuarea a peste 350.000 de persoane. Pe o rază de 30 de kilometri, a fost stabilită o zonă de excludere, ce există și în ziua de azi.
Deși deraierea trenului de la Ohio nu e nesemnificativă și specialiștii trebuie să analizeze impactul real pe care l-a avut asupra mediului local, nu se poate compara cu devastarea produsă la Cernobîl, susțin experții.