Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie. De ce e diferită față de centrala de la Cernobîl, potrivit experților

Experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie, la scurt timp după ce a izbucnit un incendiu provocat de atacul armatei ruse. 

Publicat: 4 martie 2022, 13:00
Reclamă

Forțele armate ruse au preluat controlul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa. Într-una din clădirile complexului a izbucnit un incendiu în timpul conflictului cu apărătorii din Ucraina, potrivit autorităților locale. 

Într-un comunicat de vineri dimineață, Autoritatea de Reglementare și Control Nucleare din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate, SNRI) a confirma că centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de armata rusă, scrie CNN. Oficialii susțin că mențin contactul cu personalul centralei. 

Temeri legate de un potențial dezastru nuclear la Zaporojie au apărut în întreaga lume după izbucnirea incendiului. În acest moment, autoritățile locale susțin că acesta a fost stins, potrivit Reuters

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atacul armatei ruse a provocat incendiul de la centrala nucleară Zaporojie 

Cele 6 reactoare ale centralei au rămas intacte. Una dintre clădirile auxiliare de compartimentare pentru reactorul 1 a suferit avarii, potrivit SNRI, scrie CNN. Patru dintre celelalte unități sunt răcite în acest moment, în timp ce o unitate furnizează energie în continuare. 

Jennifer Granholm, Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, a declarat că nu există indicii ale unui nivel crescut de radiații la centrală, scrie Reuters. Care e riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, potrivit experților.

Reclamă
Reclamă

„Personalul centralei nucleare se află la locul de muncă și gestionează operațiunile normale,” a declarat Granholm. 

Vezi mai multe imagini de la centrala nucleară Zaporojie în GALERIA FOTO

Explozie de la centrala nucleară Zaporojie, atacată de armata rusă, 4 martie 2022
Atacul armatei ruse de la centrala nucleară Zaporojie a cauzat un incendiu / Profimedia Images

De la aflarea veștii, experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie. Aceasta e cea mai mare unitate de acest fel din Europa. O cincime din energia Ucrainei e furnizată de centrala nucleară. 

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a publicat un mesaj pe Twitter în care a anunțat incendiul la centrala nucleară, ce se află în sud-estul țării, în urma atacului armatei ruse, scrie Bloomberg. Serviciile de urgență locale susțin că incendiul a fost stins și nu există niciun risc imediat pentru reactoare. 

Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost construită în perioada 1984 – 1995, potrivit The Guardian. E cea mai mare centrală nucleară din Europa și a 9-a ca dimensiune din lume. 

Unitatea se află în apropierea orașului Enerhodar, la aproximativ 500 de kilometri distanță de Cernobîl. Potrivit Bloomberg, centrala are o capacitate totală de 5.7 gigawați, îndeajuns pentru a genera energie pentru 4 milioane de case. 

În contextul invaziei armatei ruse, experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie și de ce aceasta e diferită de centrala nucleară de la Cernobîl, unde a avut loc unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istorie. Află detalii importante despre Cernobîl pe care nu le știai.

Potrivit experților, până acum, nu există un risc ridicat să aibă loc un dezastru nuclear provocat de conflictul de la centrala Zaporojie. Ucraina a transmis Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că atacul „nu a afectat echipamentul esențial”. În plus, autoritățile susțin că nu au fost detectate schimbări la nivelul de radiație. 

Reactoarele „sunt protejate de structuri de izolare robuste” și sunt închise în siguranță, potrivit lui Granholm. 

Centrala nucleară de la Zaporojie e diferită față de cea de la Cernobîl, potrivit experților 

Spre deosebire de centrala nucleară de la Cernobîl, cea de la Zaporojie are reactoare cu vase de presiune cu apă  (950 MW VVER-320). Acestea au fost construite în anii 1980. 

În plus, printre acele detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie se numără și faptul că aceasta are structuri de izolare în jurul reactorului. Acestea au scopul de a opri orice scurgere radioactivă. 

„Cernobîl nu avea structuri de izolare,” a declarat Dale Klein, fost membru al Comisiei de Reglementare Nucleare din SUA. 

Potrivit lui Tony Irwin, expert în centralele nucleare, reactoarele VVER au circuite de apă separate. Acestea răcesc reactoarele și produc aburi. În plus, au sisteme de răcire a nucleului și sisteme ce previn topirea nucleului. Această structură e diferită nu doar de centrala de la Cernobîl, dar și cea de la Fukushima. 

Reactoarele centralei nucleare Zaporojie sunt protejate

Potrivit autorităților locale, reactoarele de la Zaporojie sunt protejate de structuri groase de metal și ciment. Acestea au fost create pentru a rezista și prăbușirii unui avion.

„În funcție de ce muniție folosesc, e puțin probabil că vor distruge structurile de izolare,” a declarat Klein. 

Printre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie se numără și faptul că acestea au sisteme de urgență. Acestea pot opri reactoarele atunci când simți vibrații de la atac, potrivit lui Mark Nelson, din cadrul organizației Radiant Energy Fund. 

De ce sunt îngrijorați experții de atacul armatei ruse asupra centralei nucleare Zaporojie 

Dacă armată rusă avariază sistemul de energie de la centrala nucleară și dacă distruge și generatoarele de urgență, atunci personalul va avea dificultăți în a răci barele de combustibil, susțin experții.  

„Îngrijorarea mea e că vor lovi depozitele de motorină ale generatoarelor și asta va opri unui dintre sistemele de energie de urgență,” a declarat Klein. 

Un atac ar putea cauza probleme și în cazul combustibilului nuclear uzat, în funcție de cum e depozitat, potrivit lui James Acton, expert în reglementarea nucleară din cadrul Carnegie Endowment for International Peace. 

În acest moment, potrivit autorităților, nu există niciun risc al unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Avion privat deasupra unui oraș, similar cu avionul la bordul căruia Starlink a organizat o demonstrație WiFi
Peste 1.600 de avioane au avut semnalul GPS bruiat pe teritoriul Europei. Cine s-ar afla în spatele atacului
Peste 1.600 de avioane au avut semnalul GPS bruiat pe teritoriul Europei. Cine s-ar afla în spatele atacului
Logo-ul firmei SpaceX, care oferă 25.000 de dolari pentru hackerii care intră în sistemul Starlink
Rusia amenință sateliții Starlink. De ce a acuzat Kremlinul Statele Unite ale Americii și SpaceX
Rusia amenință sateliții Starlink. De ce a acuzat Kremlinul Statele Unite ale Americii și SpaceX
Imagine composite cu Luna, pe orizontul albastru al Soarelui, diferită față de o imagine uimitoare cu Pământul și Luna
Rusia și China ar putea construi o centrală nucleară pe Lună. Când ar putea deveni funcțională
Rusia și China ar putea construi o centrală nucleară pe Lună. Când ar putea deveni funcțională
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu Jakarta, grădină și zgârie-nori, care face parte din țările și orașele care ar putea să dispară
Fun
Cea mai nouă capitală de pe Pământ se transformă drastic. Acum 2 ani nu exista și nimeni nu locuiește în ea oficial
Nusantara e cea mai nouă capitală de pe Pământ, deși încă nu e locuită oficial și acum 2 ani nu exista nimic în afară de junglă în locul în care e construită.  Indonezia are...
Cea mai nouă capitală de pe Pământ se transformă drastic. Acum 2 ani nu exista și nimeni nu locuiește în ea oficial
2
Utilizator care are un telefon cu Gamil în mână, lângă un laptop. Utilizatorii Gmail au fost avertizați că le vor fi închise conturile, recent
Cum poți schimba adresa Gmail fără să deschizi un cont nou. Trucul funcționează doar pentru anumiți utilizatori
Te-ai întrebat cum poți schimba adresa Gmail fără să deschizi un cont nou? Doar unii utilizatori au acces la această modificare. Gmail are miliarde de utilizatori la nivel global și e integrat cu alte...
Cum poți schimba adresa Gmail fără să deschizi un cont nou. Trucul funcționează doar pentru anumiți utilizatori
3
Telefon iPhone alb, ținut în mână de o utilizatoare, pe fundal bej, cu probleme cu bateria pe ecran. Experții recomandă să ștergi această aplicație dacă vrei să prelungești durata bateriei telefonului
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
Experții au dezvăluit care e greșeala care îți „omoară” bateria telefonului, pe care o fac milioane de utilizatori în fiecare zi.  Recent, pe un forum Reddit, utilizatorul @AsketRS22 a oferit „sfaturi pentru durata bateriei...
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
4
Memorial american din Italia, cu multe cruci albe pe un teren cu iarbă, pentru a ilustra ziua în care au murit 100.000 de oameni
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde. Ce s-a întâmplat în momentul fatal
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde e considerată una dintre cele mai nefaste din istoria omenirii, deși puțini au auzit despre acest incident.  Ziua considerată de mulți ca...
Ziua în care au murit 100.000 de oameni în doar câteva secunde. Ce s-a întâmplat în momentul fatal
5
Bărbat cu barbă roșcată care doarme cu un ursuleț în brațe. Experții cred că o nouă tehnologie poate să ajute oamenii să slăbească în timp ce dorm
Cum îți afectează stilul de somn sănătatea. Experții au identificat 4 tipuri diferite
Experții au studiat cum îți afectează stilul de somn sănătatea, într-un proces complex care a identificat 4 tipuri diferite de odihnă.  Experții au identificat 4 tipuri diferite de somn pentru a înțelege mai bine...
Cum îți afectează stilul de somn sănătatea. Experții au identificat 4 tipuri diferite
PARTENERI
×