Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie. De ce e diferită față de centrala de la Cernobîl, potrivit experților

Experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie, la scurt timp după ce a izbucnit un incendiu provocat de atacul armatei ruse. 

Publicat: 4 martie 2022, 13:00
Reclamă

Forțele armate ruse au preluat controlul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa. Într-una din clădirile complexului a izbucnit un incendiu în timpul conflictului cu apărătorii din Ucraina, potrivit autorităților locale. 

Reclamă

Într-un comunicat de vineri dimineață, Autoritatea de Reglementare și Control Nucleare din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate, SNRI) a confirma că centrala nucleară Zaporojie a fost ocupată de armata rusă, scrie CNN. Oficialii susțin că mențin contactul cu personalul centralei. 

Temeri legate de un potențial dezastru nuclear la Zaporojie au apărut în întreaga lume după izbucnirea incendiului. În acest moment, autoritățile locale susțin că acesta a fost stins, potrivit Reuters

Atacul armatei ruse a provocat incendiul de la centrala nucleară Zaporojie 

Cele 6 reactoare ale centralei au rămas intacte. Una dintre clădirile auxiliare de compartimentare pentru reactorul 1 a suferit avarii, potrivit SNRI, scrie CNN. Patru dintre celelalte unități sunt răcite în acest moment, în timp ce o unitate furnizează energie în continuare. 

Jennifer Granholm, Secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, a declarat că nu există indicii ale unui nivel crescut de radiații la centrală, scrie Reuters. Care e riscul ocupării centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ruse, potrivit experților.

Reclamă
Reclamă

„Personalul centralei nucleare se află la locul de muncă și gestionează operațiunile normale,” a declarat Granholm. 

Vezi mai multe imagini de la centrala nucleară Zaporojie în GALERIA FOTO

Explozie de la centrala nucleară Zaporojie, atacată de armata rusă, 4 martie 2022
Atacul armatei ruse de la centrala nucleară Zaporojie a cauzat un incendiu / Profimedia Images

De la aflarea veștii, experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie. Aceasta e cea mai mare unitate de acest fel din Europa. O cincime din energia Ucrainei e furnizată de centrala nucleară. 

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a publicat un mesaj pe Twitter în care a anunțat incendiul la centrala nucleară, ce se află în sud-estul țării, în urma atacului armatei ruse, scrie Bloomberg. Serviciile de urgență locale susțin că incendiul a fost stins și nu există niciun risc imediat pentru reactoare. 

Detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost construită în perioada 1984 – 1995, potrivit The Guardian. E cea mai mare centrală nucleară din Europa și a 9-a ca dimensiune din lume. 

Unitatea se află în apropierea orașului Enerhodar, la aproximativ 500 de kilometri distanță de Cernobîl. Potrivit Bloomberg, centrala are o capacitate totală de 5.7 gigawați, îndeajuns pentru a genera energie pentru 4 milioane de case. 

În contextul invaziei armatei ruse, experții au vorbit despre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie și de ce aceasta e diferită de centrala nucleară de la Cernobîl, unde a avut loc unul dintre cele mai mari accidente nucleare din istorie. Află detalii importante despre Cernobîl pe care nu le știai.

Potrivit experților, până acum, nu există un risc ridicat să aibă loc un dezastru nuclear provocat de conflictul de la centrala Zaporojie. Ucraina a transmis Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că atacul „nu a afectat echipamentul esențial”. În plus, autoritățile susțin că nu au fost detectate schimbări la nivelul de radiație. 

Reactoarele „sunt protejate de structuri de izolare robuste” și sunt închise în siguranță, potrivit lui Granholm. 

Centrala nucleară de la Zaporojie e diferită față de cea de la Cernobîl, potrivit experților 

Spre deosebire de centrala nucleară de la Cernobîl, cea de la Zaporojie are reactoare cu vase de presiune cu apă  (950 MW VVER-320). Acestea au fost construite în anii 1980. 

În plus, printre acele detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie se numără și faptul că aceasta are structuri de izolare în jurul reactorului. Acestea au scopul de a opri orice scurgere radioactivă. 

„Cernobîl nu avea structuri de izolare,” a declarat Dale Klein, fost membru al Comisiei de Reglementare Nucleare din SUA. 

Potrivit lui Tony Irwin, expert în centralele nucleare, reactoarele VVER au circuite de apă separate. Acestea răcesc reactoarele și produc aburi. În plus, au sisteme de răcire a nucleului și sisteme ce previn topirea nucleului. Această structură e diferită nu doar de centrala de la Cernobîl, dar și cea de la Fukushima. 

Reactoarele centralei nucleare Zaporojie sunt protejate

Potrivit autorităților locale, reactoarele de la Zaporojie sunt protejate de structuri groase de metal și ciment. Acestea au fost create pentru a rezista și prăbușirii unui avion.

„În funcție de ce muniție folosesc, e puțin probabil că vor distruge structurile de izolare,” a declarat Klein. 

Printre detalii importante despre centrala nucleară Zaporojie se numără și faptul că acestea au sisteme de urgență. Acestea pot opri reactoarele atunci când simți vibrații de la atac, potrivit lui Mark Nelson, din cadrul organizației Radiant Energy Fund. 

De ce sunt îngrijorați experții de atacul armatei ruse asupra centralei nucleare Zaporojie 

Dacă armată rusă avariază sistemul de energie de la centrala nucleară și dacă distruge și generatoarele de urgență, atunci personalul va avea dificultăți în a răci barele de combustibil, susțin experții.  

„Îngrijorarea mea e că vor lovi depozitele de motorină ale generatoarelor și asta va opri unui dintre sistemele de energie de urgență,” a declarat Klein. 

Un atac ar putea cauza probleme și în cazul combustibilului nuclear uzat, în funcție de cum e depozitat, potrivit lui James Acton, expert în reglementarea nucleară din cadrul Carnegie Endowment for International Peace. 

În acest moment, potrivit autorităților, nu există niciun risc al unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Joc Tetris, care împlinește 38 de ani, pe fundal negru
Tetris împlinește 38 de ani. Tot ce trebuie să știi despre celebrul joc
Tetris împlinește 38 de ani. Tot ce trebuie să știi despre celebrul joc
Racheta Donbas, pe care o va trimite Rusia la Stația Spațială Internațională pe 3 iunie
Rusia va trimite o rachetă pe care scrie „Donbas” la Stația Spațială Internațională. NASA va transmite live lansarea
Rusia va trimite o rachetă pe care scrie „Donbas” la Stația Spațială Internațională. NASA va transmite live lansarea
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Soarele, fără o pată solară enormă îndreptată către Pământ, pe fundal negru
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în doar 24 de ore, spre uimirea experților. În acest moment, pata solară e de 2.5 ori mai mare decât planeta noastră.  Pata solară,...
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
2
dr. peter scott-morgan, „primul cyborg din lume”, în scaunul cu rotile
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la vârsta de 64 de ani. Familia și colegii săi au publicat mesaje emoționante pe rețelele de socializare despre reușitele respectatului om de știință....
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
3
Unul dintre acarienii care trăiesc pe fața noastră, în nuanțe de bej, pe fundal gri
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Acarienii care trăiesc pe fața noastră se schimbă. Experții cred că aceștia s-ar putea „contopi cu oamenii” în scurt timp. Acarienii care trăiesc pe pielea majorității oamenilor au 8 picioare și se pot găsi...
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
4
Conjuncție Venus, Marte și Jupiter, similară cu cele cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022 vor încânta privitorii, într-un fenomen astronomic rar, care poate fi observat cu ochiul liber, fără telescop. În luna iunie 2022, toate cele 5 planete care pot...
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
5
Șofer care își îndreaptă mână spre butonul din mașină legate de aerul condiționat, care te poate ajuta la reducerea consumului de combustibil
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
Experții au dezvăluit butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil, cu un truc simplu, pe care nu îl știu toți șoferii. Un buton pe care îl au cele mai...
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
PARTENERI
×