Una dintre cele mai mari și dense regiuni cu pete solare din ultimul deceniu a apărut pe partea Soarelui care e îndreptată spre Pământ. Potrivit experților, deja a început să emită furtuni solare, ce ar putea afecta semnificativ suprafața planetei noastre.
Un „arhipelag de pete solare”, de 15 ori mai mare decât Pământul, ar putea bombarda planeta noastră. Ce efecte ar avea fenomenul
Un „arhipelag de pete solare”, ce e de 15 ori mai mare decât Pământul, ar putea bombarda planeta noastră cu furtuni solare.
Apariția regiunii poate duce la mai multe săptămâni de furtuni solare, scrie Space.com.
Primul grup de pete solare, numit AR3490, s-a rotit spre Pământ pe 18 noiembrie. Zona a fost rapid urmată de un alt grup, AR3491.
Un „arhipelag de pete solare”, de 15 ori mai mare decât Pământul, ar putea bombarda planeta noastră
Experții deja știau că urmează formarea acestor pete solare. Ei observaseră „fiori helioseismici” din acea regiune. Zona e „atât de mare, încât afectează modul în care întreg Soarele vibrează”.
Această regiune e un „arhipelag de pete solare”. De când au apărut, grupurile s-au desprins și au creat noi puncte întunecate, printre care se numără AR3492, AR3495, AR3496 și AR3497. Astfel, s-a creat acest „arhipelag de puncte solare”.
În total, colecția de pete solare se întinde pe o suprafață de peste 200.000 de kilometri. Adică de 15 ori mai mare decât Pământul.
Până acum, petele solare deja au emis 15 furtuni de clasa C și 3 de clasa M, adică furtunile care se află pe locurile 3 și 2 în top. Aceste fenomene au avut loc în ultimele 4 zile. Experții avertizează că pot să apară multe astfel de furtuni în următoarele săptămâni. Printre acestea se pot numără și cele de clasa X, care sunt cele mai puternice.
Furtunile solare ar putea duce și la ejecții de masă coronală (CME). Acestea includ particule solare încărcate ce s-ar putea izbi de Pământ. Astfel, un „arhipelag de pete solare” ar duce la furtuni geomagnetice puternice. Astfel de fenomene pot duce la pene radio și aurore boreale puternice.
Astronomii au observat mai multe bucle de plasmă, numite și proeminențe solare. Acestea cresc deasupra grupurilor de pete solare.
Buclele solare au înălțimi fantastice
Cele mai mari bucle se ridică și la o distanță de 64.000 de kilometri distanță de suprafața Soarelui. Acestea se pot desprinde de stea și pot fi aruncate în spațiu. Ar lăsa în urmă „cratere imense de foc” pe suprafața Soarelui.
Cel puțin 3 grupuri de pete solare au apărut în emisfera sudică a Soarelui în ultimele zile. Apariția acestor pete solare e cel mai recent semn că steaua se apropie de apogeu în ciclul său de 11 ani.
Maximul solar presupune activitate crescută, context în care poate să apară un „arhipelag de pete solare”. Experții prezic că acest maxim solar va începe anul viitor.
În această perioadă, crește frecvența petelor solare, dar și dimensiunea lor. Câmpul magnetic al Soarelui trece prin mai multe schimbări, ce permite creșterea mai ușoară a acestor pete.
Cele mai recente reprezintă „probabil cea mai mare regiune de pete solare pe care am văzut-o în acest ciclu Solar”, a declarat Chris Wicklung, meterolog. „Următoarele 14 zile pot fi foarte interesante,” a continuat el.