Trucul folosit de șerpii cu clopoței pentru a păcăli oamenii. Ce se ascunde în coada lor

Șerpii cu clopoței se folosesc Trucul folosit de șerpii cu clopoței poate păcăli oamenii care se apropie prea mult de aceste reptile. Un nou studiu susține că aceștia pot crea o iluzie cu „clopoțeii” lor.

Publicat: 12 decembrie 2021, 11:25
Reclamă

Experții cred că șerpii cu clopoței scutură structura de cheratină din vârful cozii pentru a preveni prădătorii și cresc frecvența pe măsură ce potențialul atacator se apropie. Acest fenomen a fost studiat în detaliu, pentru a determina ce factori influențează comportamentul șerpilor cu clopoței, unele dintre cele mai cunoscute reptile din lume.

Reclamă

Acesta nu ar fi singurul truc al șerpilor cu clopoței, cred cercetătorii. Acest tip de șerpi sunt printre cei mai veninoși și periculoși din lume. Ei sunt originari din America de Nord și de Sud, scrie Live Science.

Există 36 de specii cunoscute de șerpi cu clopoței și zeci de subspecii, potrivit Field and Stream. Deși aceștia sunt originari în continentele americane, au devenit cunoscuți în întreaga lume.

Trucul folosit de șerpii cu clopoței pentru a păcăli oamenii

Potrivit unui nou studiu, șerpii cu clopoței au un truc pentru a păcăli oamenii și crea iluzia că se află mult mai aproape. Reptilele pot crește brusc frecvența prin care își scutură coada. 

„Datele noastre arată că prezența acustică a șerpilor cu clopoței, ce a fost interpretată de câteva decenii drept un simplu semnal acustic de avertizare despre prezența șarpelui, e, de fapt, un semnal mult mai complex de comunicare între specii,” a declarat conducătorul studiului despre trucul folosit de șerpii cu clopoței, Boris Chagnaud, profesor de neurobiologie. 

Reclamă
Reclamă

În cadrul unei vizite la laborator, el a observat diferența de frecvență când s-a apropiat de un șarpe. 

Chagnaud și echipa sa au înregistrat frecvența zgomotului de clopoței când diferite obiecte erau aduse mai aproape de șarpe. Printre acestea se numără și un torso similar cu cel al oamenilor.

Când pericolul se apropia inițial, zgomotul clopoțeilor creștea constant la o frecvență de 40 Hz. Pe măsură ce obiectele se apropiau, frecvența sărea brusc la 60 – 100 Hz. Trucul folosit de șerpii cu clopoței a fost studiat cu ajutorul acestui studiu.

Zgomotul creștea mai rapid dacă obiectul se apropia mai repede. Mărimea obiectului nu influența frecvența. 

De ce folosesc șerpii acest truc

Experții au creat un mediu și un șarpe virtuali. Cu ajutorul a 11 voluntari, ce intrau în mediul virtual, experții au realizat că sunetul clopoțeilor ajută șerpii să păcălească oamenii că sunt mai aproape decât în realitate.

Cu această creștere de frecvență în zgomot, voluntarii au supraestimat distanța între ei și șarpele virtual. Ca urmare, experții au concluzionat că trucul folosit de șerpii cu clopoței e eficient. O altă iluzie care ajută animalele e tiparul de pe corpul zebrelor.

Chagnaud susține că șerpii cu clopoței creează această iluzie auditivă pentru a crea o distanță sigură între ei și atacatori. 

Imaginează-ți că mergi către șarpe, începe să dea din clopoței încet, și crește zgomotul treptat. Dacă la o distanță de 2 metri de șarpe, el schimbă brusc această regulă, în loc să fie un sunet de 2 metri, sunetul pare să fie doar la o distanță de 1 metru și așa te-a păcălit.”

– Boris Chagnaud 

Potrivit lui Chagnaud, acești șerpi au evoluat pentru a emite un semnal sonor de distanță „similar cu cel care se aude în mașini când dai cu spatele”. 

Studiul despre trucul șerpilor cu clopoței a fost publicat în jurnalul Current Biology. Acesta e una dintre detaliile neobișnuite descoperite recent despre șerpi, precum faptul că unii dintre ei sunt mâncați de păianjeni.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu planetă Pământ, cu soarele în partea de sus, ce nu arată rotația Pământului
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Ce s-ar întâmpla dacă rotația Pământului s-ar opri. Planeta s-ar transforma complet
Imagine cu un țânțar pe pielea unui om, cu fundal verde în spate. Experții au explicat de ce țânțarii ciupesc mai mult unele persoane
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Cometă strălucitoare, surprinsă în 2020, cu o coasă albă cu albastru, pe cerul de noapte. Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a fost observat recent
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
Un meteorit de 10 ori mai luminos decât Luna a detunat pe cer. Unde a fost observat
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×