Cele mai neobișnuite animale marine găsite în adâncurile oceanului în 2021. Ce creaturi i-au surprins chiar și pe experți

Unele dintre cele mai neobișnuite animale marine găsite în adâncurile oceanului în anul 2021 au surprins chiar și experții. Creaturile au impresionat cu formele lor, atât de diferite față de animalele terestre.

Publicat: 9 ianuarie 2022, 8:23
Reclamă

Oceanele Pământului continuă să surprindă cu numeroasele animale marine care sunt descoperite în fiecare an. Chiar și speciile care sunt cunoscute științei pot uimi, prin comportamentul lor sau aspectul neobișnuit.

Reclamă

Unele dintre cele mai neobișnuite creaturi observate în acest an au fost surprinse de experți din întreaga lume, ce au publicat imagini cu ele pe rețelele de socializare, scrie Live Science.

Multe dintre ele trăiesc la adâncimi impresionante, în condiții extreme.

Cele mai neobișnuite animale găsite în adâncurile oceanului în 2021

Există numeroase specii de animale marine neobișnuite ce trăiesc în adâncurile oceanelor din întreaga lume. 

Iată unele dintre cele mai neobișnuite animale marine surprinse în anul 2021, potrivit Live Science: 

Reclamă
Reclamă

Caracatița „de sticlă”

Cercetători din cadrul Schmidt Ocean Institute au publicat imagini cu una dintre cele mai rare creaturi observate până acum. Caracatița de sticlă (Vitreledonella richardi) a fost surprinsă pe coastra Insulelor Phoenix, un arhipelag situat la 5.100 de kilometri de Sydney, Australia. 

Cefalopodul translucid a fost descoperit inițial în cadrul unui expediții de 34 de zile în Oceanul Pacific. Experții din echipa de cercetare au folosit instrumentul ROV SuBastian pentru a surprinde animalul neobișnuit. Acesta a scanat timp de 182 de ore fundul oceanului, în cadrul expediției. 

Ca alte creaturi „de sticlă”, caracatița e complet transparentă, cu excepția ochilor cilindrici, nervului optic și a tractului digestiv. 

Caracatița „Împărat Dumbo”

Recent, experții au anunțat descoperirea caracatiței Grimpteuthis imperator, poreclită „Împăratul Dumbo”. E considerată una dintre cele mai neobișnuite animale marine surprinse în anul 2021. 

Specia a fost descoperită inițial în anul 2016, atunci când un specimen a fost prins în plasa unei nave din Germania, în timpul unei expediții din Marea Bering. 

Caracatițele Dumbo pot fi identificate ușor datorită înotătoarelor din zona capului, ce seamănă cu urechile supradimensionate ale celebrului elefant animat. 

„A fost o descoperire foarte norocoasă,” a declarat Alexander Ziegler, din cadrul Universității Friedrich Wilhelm, Germania. „Nu o căutam. În plus, animalul a ajuns intact la suprafață.” 

Peștele Cetomimidae care își schimă forma

Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) a publicat imagini cu o femelă din familia Cetomimidae. Aceasta a fost descoperită la o adâncime de 2.013 metri, în Monterey Bay, California. E considerată una dintre cele mai neobișnuite animale marine surprinse în anul 2021. 

Nu se știu foarte multe detalii despre animalul neobișnuit, în afară de faptul că își schimbă semnificativ forma. Peștii au aceeași formă când sunt pui, după care și- schimbă în funcție de gen. Recent, experții au descoperit cea mai mare insectă din istoria planetei.

Cele trei forme arată atât de diferit încât experții au crezut, la un moment dat, că au de-a face cu 3 specii diferite. Schimbarea din pui la femelă adultă e considerată una dintre cele mai extreme din rândul vertebratelor.  

„Peștii Cetomimidae sunt rar văzuți vii în adâncuri, așa că multe mistere rămân neelucidate atunci când vine vorba de aceste pește extraordinar,” au declarat reprezentanții MBARI. 

Meduza fantomă gigant

MBARI a mai publicat un video, cu o creatură din adâncuri inclusă în lista cu cele mai neobișnuite animale marine surprinse în anul 2021. 

Meduza fantomă Stygiomedusa gigantea a fost observată la o adâncime de 975 de metri, în Monterey Bay. Meduza avea un cap de 1 metru lungime și brațe lungi de 10 metri. 

Nu se știu foarte multe detalii despre această specie. Experții cred că ea își folosește armele pentru a prinde prada. 

„Meduza fantomă gigant a fost prinsă prima dată în 1899. De atunci, cercetătorii au văzut animalul de doar aproape 100 de ori,” au declarat reprezentanții MBARI. Aceasta a fost găsită în adâncurile tuturor oceanelor din lume, cu excepția Oceanului Arctic. 

Peștele cu craniu transparent

Experții MBARI au găsit un specimen al peștelui Macropinna microstoma. Acesta e considerat unul dintre cele mai neobișnuite animale marine surprinse în anul 2021. Un pește cu o formă neobișnuită a ajuns recent pe o plajă și a îngrijorat localnicii cu forma sa.

Acesta are fruntea translucidă. Creatura a fost găsită la o adâncime de 650 de metri, în Monterey Submarine Canyon. Experții au observat această specie de doar 9 ori.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Unde nu trebuie să folosești telefonul
Momente în care nu trebuie să folosești telefonul mobil: „Nu ar trebui să arunci nici măcar o privire ecranului”
Momente în care nu trebuie să folosești telefonul mobil: „Nu ar trebui să arunci nici măcar o privire ecranului”
Fluviul Amazon, pete care nu există poduri, o anomalie. Experții au dezvăluit de ce nu există poduri peste Amazon
De ce nu există poduri peste Amazon. Răspunsul la care puțini se așteaptă
De ce nu există poduri peste Amazon. Răspunsul la care puțini se așteaptă
Un Piton de Burma în copac, ca cel mai mare piton din Florida
Cel mai mare piton din Florida a uimit experții. Ce dimensiune impresionantă avea
Cel mai mare piton din Florida a uimit experții. Ce dimensiune impresionantă avea
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Soarele, fără o pată solară enormă îndreptată către Pământ, pe fundal negru
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în doar 24 de ore, spre uimirea experților. În acest moment, pata solară e de 2.5 ori mai mare decât planeta noastră.  Pata solară,...
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
2
dr. peter scott-morgan, „primul cyborg din lume”, în scaunul cu rotile
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la vârsta de 64 de ani. Familia și colegii săi au publicat mesaje emoționante pe rețelele de socializare despre reușitele respectatului om de știință....
Dr. Peter Scott-Morgan, „primul cyborg uman din lume”, a murit la 64 de ani. De ce a decis să se transforme în jumătate robot
3
Unul dintre acarienii care trăiesc pe fața noastră, în nuanțe de bej, pe fundal gri
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
Acarienii care trăiesc pe fața noastră se schimbă. Experții cred că aceștia s-ar putea „contopi cu oamenii” în scurt timp. Acarienii care trăiesc pe pielea majorității oamenilor au 8 picioare și se pot găsi...
Acarienii care trăiesc pe fața noastră s-ar putea „contopi cu oamenii”. Cum e posibil
4
Conjuncție Venus, Marte și Jupiter, similară cu cele cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022 vor încânta privitorii, într-un fenomen astronomic rar, care poate fi observat cu ochiul liber, fără telescop. În luna iunie 2022, toate cele 5 planete care pot...
Cinci planete aliniate pe cer în iunie 2022. Când poate fi observat fenomenul rar
5
Șofer care își îndreaptă mână spre butonul din mașină legate de aerul condiționat, care te poate ajuta la reducerea consumului de combustibil
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
Experții au dezvăluit butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil, cu un truc simplu, pe care nu îl știu toți șoferii. Un buton pe care îl au cele mai...
Butonul din mașină care te poate ajuta să reduci consumul de combustibil. Puțini șoferi au auzit de el
PARTENERI
×