Experți din Spania au descoperit insule pierdute ce s-au scufundat în ocean în urmă cu milioane de ani. Unele dintre ele încă au plajele intacte, ceea ce ar fi putut duce la crearea legendei Atlantidei, ce continuă și după mii de ani.
Originea legendei Atlantidei ar fi fost descoperită. Ce au găsit experții pe coasta Insulelor Canare
Experții cred că au descoperit originea legendei Atlantidei, după ce au găsit un fenomen inedit în apropiere de Insulele Canare.
„De aici ar fi putut porni legenda Atlantidei,” a declarat Luis Somoza, conducătorul studiului, scrie Live Science.
Somoza și echipa sa au cercetat inițial activitatea vulcanică din zona Insulelor Canare atunci când au descoperit fenomenul impresionant.
Originea legendei Atlantidei ar fi fost descoperită
Echipa a descoperit insulele scufundate pe un munte marin. Acesta includea 3 vulcani inactiv și are un diametru de aproximativ 50 de kilometri. Baza muntelui se află la 2.3 kilometri sub suprafața oceanului.
Echipa crede că aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei, datorită aspectului său inedit. Cercetătorii au numit noul munte Los Atlantes, după povestea lui Platon despre civilizația pierdută, pe care zeii au scufundat-o în ocean drept pedeapsă pentru cetățenii săi.
„Erau insule în trecut. Și au fost scufundate și continuă să se scufunde, așa cum spune legenda Atlantidei,” a declarat Somoza. Conducătorul studiului e geolog în cadrul Institutului de Geologie și Minerit din Spania (IGME-CSIC).
Experții au descoperit Los Atlantes atunci când explorau fundul oceanului de pe coasta Lanzarote. Aceasta e insula de est din Insulele Canare. Pentru studiu, experții au folosit un vehicul care poate fi controlat de la distanță, chiar și la adâncimi de 2.500 de metri.
Studiul a făcut parte din proiectul Atlantis, lansat de IGME-CSIC. Acesta are scopul de a înțelege mai bine activitatea vulcanică și hidrotermală subacvatică.
Los Atlantes ar fi avut o serie de insule în perioada Eocenului. Adică în urmă cu 56 – 34 de milioane de ani. După ce vulcanii nu au mai erupt, lava a devenit solidă și mai densă. Ceea ce ar fi dus la scufundarea insulelor în ocean. Datorită aspectului acestor insule, experții susțin că acestea ar putea fi originea legendei Atlantidei.
Insulele au fost conservate în mediul subacvatic
O parte din aceste insule continuă să aibă plaje, deși sunt scufundate de milioane de ani. Deși și-au păstrat un aspect inedit, care a fost conservat în mediul subacvativ, anumite elemente ale insulelor s-au pierdut de-a lungul timpului.
„Am identificat plaje, stânci și dune de nisip pe vârful plat al muntelui,” a declarat Somoza. Expertul susține că nisipul ce acoperă acum roca vulcanică ar fi fost depozitat atunci când insulele se scufundau activ. De aici și motivul pentru care experții cred că aceste insule ar putea fi originea legendei Atlantidei.
Unele dintre plaje se află la o adâncime de doar 60 de metri sub suprafața oceanului. În timpul ultimei epoci de gheață, atunci când nivelul apei era mult mai scăzut, unii dintre acești vulcani ar fi devenit insule din nou.
„Aceste insule ar fi putut fi folosite atunci de către faună,” a continuat Somoza. Atunci când epoca de gheață s-a încheiat și nivelul mării a crescut din nou, insulele s-au scufundat iar.