O specie de scoică a fost cunoscută până acum doar cu ajutorul unor fosile vechi de 28.000 de ani. Acum, aceasta a fost găsită în viață, pe coasta de vest a SUA, în apropiere de California, după ce a fost considerată dispărută.
O specie „dispărută” de 30.000 de ani a fost descoperită din nou. Cum s-a ascuns până acum
O specie „dispărută” de 30.000 de ani a fost descoperită din nou, pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, spre surprinderea experților.

Scoica Cymatioa cooki se ascundea într-o zonă din sudul Californiei, ce a fost analizată de experți ani de zile, însă abia acum a fost descoperită, scrie Science Alert.
„Nu e atât de comun să găsești o specie în viață despre care știai doar din fosile, mai ales într-o regiune atât de bine studiată precum sudul Californiei,” a declarat Jeff Goddard, ecolog marin din cadrul Universității din California.
O specie „dispărută” de 30.000 de ani a fost descoperită din nou
Goddard a petrecut decenii întregi studiind coasta Californiei, în căutare de nevertebrate, pe care le putea studia. Abia în noiembrie 2018 a descoperit 2 mici puncte albe, pe care nu le-a recunoscut imediat.
„Cochiliile lor aveau o lungime de doar 10 milimetri,” a declarat Goddard, despre Cymatioa cooki, o specie „dispărută” de 30.000 de ani. „Dar când s-au deschis și au început să miște piciorul cu dungi albe, care e mai lung decât cochilia lor, am realizat că nu am mai văzut această specie până acum.”
Goddard a surprins câteva imagini cu scoicile inedite, pe care le-a trimis către Paul Valentich-Scott, expert în moluște din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Santa Barbara. Nici Valentich-Scott nu și-a dat seama cu ce specie aveau de-a face.
Atunci când Goddard s-a întors să adune scoicile, acestea dispăruseră deja. Abia după câteva luni, Goddard a mai găsit 4 exemplare, pe care le-a studiat. Chiar și așa, nici el, nici Valentich-Scott nu știau cu ce specie aveau de-a face.
„Asta a început vânătoarea pentru mine,” a declarat Valentich-Scott. „Atunci când suspectez o specie nouă, trebuie să o caut în toată literatura științifică, începând cu 1758 și până acum. E o sarcină grea, dar cu ceva experiență, trece relativ repede.”
Cymatioa cooki, însă, nu e o specie „dispărută” de 30.000 de ani, așa cum se credea. În schimb, se găsește pe coasta SUA.
Vezi cum arată și peștele care își schimbă forma, ce i-a uimit pe cercetători.
În această analiză, Valentich-Scott a descoperit descrierea unei scoici fosilizate, într-un document din 1937. Atunci, aceasta a fost clasificată drept Bornia cooki, deși numele genului a fost schimbat în Cymatioa. EXperții estimaseră că fosila a trăit în urmă cu 28.000 – 36.000 de ani.
Scoica rară poartă denumirea de Cymatioa cooki
„E o istorie atât de lungă de colecționare a cochiliilor de scoici și malacologie în sudul Californiei. Inclusiv oameni care sunt interesați de găsirea micro-moluștelor. Așa că e dificil să credem că nimeni nu a găsit niciodată o cochilie a drăguței noastre,” a declarat Goddard.
Chiar dacă Cymatioa cooki nu e o specie „dispărută” de 30.000 de ani, experții nu știu multe despre mediul ei. E posibil ca specia să nu mai fi trăit pe coasta Californiei timp de zeci de mii de ani și să se fi întors recent. Nu se știe exact ce mediu preferă aceste mici scoici.
Experții suspectează că aceste „fosile vii” au reintrat în regiune recent. O posibilă explicație e faptul că larvele lor au fost cărate în perioada curenților calzi din oceane, ce au avut loc în perioada 2014 – 2016.
Nu e prima dată când a fost descoperită o „fosilă vie”. Experții credeau că și celecanții gigant sunt dispăruți. Ei mai trăiesc în adâncurile apelor, ca acum 65 de milioane de ani. Noul studiu a fost publicat ZooKeys.



























