Compania Make Sunsets susține că a lansat baloane meteorologice ce ar fi emis particule de sulf care reflectă lumina Soarelui. Particulele ar fi ajuns în stratosferă. Mai mulți experți au criticat decizia, ce ar reprezenta un pas important în domeniul geoingineriei.
O companie a început să lanseze particule în aer pentru a schimba clima. Ce transformări ar putea urma
O companie a început să lanseze particule în aer, în scopul schimbării climei, o decizie criticată de mai mulți experți.
Până acum, experții au ezitat să realizeze astfel de experimente, deși eliberarea acestor compuși în stratosferă nu e un proces dificil, potrivit MIT Tech Review.
Astfel de experimente sunt foarte controversate, însă. Nu se știe exact ce efect vor avea pe termen lung astfel de intervenții. Specialiștii estimează că pot avea efecte secundare periculoase.
O companie a început să lanseze particule în aer pentru a schimba clima
Make Sunsets a lansat baloanele din Mexic, fără să realizeze un studiu înainte. În plus, se pare că firma vrea să vândă următoarele zboruri, ce ar duce o cantitate mai mare de particule în atmosferă.
După ce o companie a început să lanseze particule în aer, mai mulți cercetători au condamnat nu doar experimentul, ci și încercarea de a comercializa acest domeniu. Potențialii investitori care au studiat propunerea companiei susțin că nu reprezintă un efort științific serios. În schimb, pare mai mult o încercare de a cauza controverse în domeniu.
Luke Iseman, CEO-ul Make Sunsets, susține că e un exemplu de activism de geoinginerie. El speră ca firma lui să atragă atenția asupra subiectului.
„Glumim, dar nu prea glumim, că suntem jumătate companie, jumătate cult,” a declarat Iseman.
El susține că încălzirea globală a atins un punct atât de periculos, încât intervenții mai extreme trebuie să aibă loc.
„E greșit din punct de vedere moral, cred eu, să nu facem ceva,” a declarat Iseman.
Experții în domeniu cred că un astfel de experiment e prematur. În plus, poate avea chiar efectul opus față de cel dorit de Iseman.
„Stadiul actual al științei nu a atins punctul necesar să respingă sau să accepte, dărămite să implementeze așa ceva,” a declarat Janos Pasztor, din cadrul Carnegie Climate Governance Initiative, după ce o companie a început să lanseze particule în aer pentru a schimba clima.
Compania vrea să lupte împotriva încălzirii globale
Teoretic, astfel de particule ar reflecta lumina Soarelui înapoi în spațiu. Astfel, o parte din ea nu ar mai ajunge pe Pământ. Fenomenul are loc natural după erupții vulcanice puternice. Unii cred că eliberarea unor particule de sulf în aer, în cantități suficiente, ar putea duce la reducerea încălzirii globale.
Experții din domeniu susțin că nu există suficiente studii care să susțină astfel de experimente. În plus, ar putea avea chiar efectul opus. Mulți dintre ei au criticat astfel de încercări după ce o companie a început să lanseze particule în aer pentru a schimba clima.
Iseman nu pare îngrijorat de faptul că cercetătorii, care au experiența și informațiile necesare pentru a înțelege exact ce presupune un astfel de experiment, critică inițiativa sa.
„Ce vreau e să creez un efect de răcire cât de repede pot, pentru tot restul vieții mele, sincer,” a declarat Iseman.