În 2023, pe cer vor apărea 4 Super Luni. Prima dintre ele va avea loc la începutul lunii iulie, pe data de 3. Tradițional, în America de Nord și în alte zone din emisfera nordică, această Lună plină poartă denumirea de Luna Cerbului.
Luna Cerbului 2023. De ce e diferit fenomenul față de alte Luni pline
Luna Cerbului 2023 va fi diferită față de alte Luni pline datorită unui fenomen periodic, ce are loc de câteva ori pe an.
În 2023, această Lună va fi mai specială, pentru că avem de-a face cu o Super Lună, scrie CNN.
„O Super Lună e când Luna pare să fie mai mare pe cer,” a declarat dr. Shannon Schmoll, directoare în cadrul Planetariului Abrams, din Universitatea din Michigan. „Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului, nu se mișcă într-un cerc perfect. Așa că sunt puncte în orbită în care e mai apropiată sau mai depărtată de Pământ.”
Luna Cerbului 2023
Atunci când Luna devine plină atunci când e mai apropiată de Pământ, pare puțin mai mare pe cer. Fenomenul poartă denumirea de Super Lună, potrivit lui Schmoll. Deși diferența dintre o Lună plină normală și o Super Lună nu e atât de vizibilă cu ochiul liber, potrivit Almanahului Fermierilor din Maine, prima Lună plină a verii va fi mai luminoasă. Se va afla la o distanță de 361.934 de kilometri de Pământ.
În plus, Luna plină din iulie poartă denumirea de Luna Cerbului, tradiție ce s-a păstrat și în 2023. De obicei, în această perioadă, coarnele cerbilor cresc. Aceasta nu e singura denumire pe care o poartă acest fenomen.
Luna plină din iulie mai e cunoscută și drept Luna Fierbinte (pentru că încep să crească temperaturile), Luna Zmeurei (pentru că începe să se coacă zmeura) și Luna Porumbului.
Luna Cerbului nu va fi singura Super Lună din acest an, însă.
Când vor mai avea loc Super Luni pline în 2023
În mod obișnuit, 1 an are 12 Luni pline. 2023 va avea 13 astfel de fenomene lunare. În luna august, vor avea loc 12 Super Luni, inclusiv Luna Albastră. În acest punct, Luna va avea cea mai mică distanță față de Pământ, potrivit experților.
Ultima Super Lună din acest an va avea loc pe 29 septembrie 2023. În timp ce Luna Cerbului e primul astfel de fenomen în 2023, acela va fi ultimul.
Iată când vor mai avea loc Lunile pline în acest an:
- Luna Sturionului – 1 august
- Luna Albastră – 30 august
- Luna Recoltei – 29 septembrie
- Luna Vânătorului – 28 octombrie
- Luna Castorului – 27 noiembrie
- Luna Rece – 26 decembrie
Dincolo de aceste fenomene și cele de Super Lună, prima dintre ele din 2023 fiind Luna Cerbului, în acest an vor avea loc și eclipse lunare și solare. Unele dintre ele deja au putut fi admirate, dar urmează altele.
În America de Sud și de Nord, pe 14 octombrie va putea fi urmărită o eclipsă solară. În cadrul acestui fenomen, Luna va trece între Soare și Pământ, la cel mai îndepărtat punct al ei. Cei care vor să urmărească fenomenul trebuie să poarte ochelari speciali.
Pe 28 octombrie va avea loc o eclipsă lunară parțială. Aceasta va putea fi văzută din Europa, Asia, Australia și anumite zone din America de Nord și Africa.