Deși se află la o distanță medie de aproximativ 130 de milioane de kilometri, Venus și Saturn vor părea apropiate pe cer în perioada 18 - 22 ianuarie 2023. De pe Pământ, însă, planetele vor părea că se apropie una de cealaltă.
Fenomenul inedit care apare pe cer în această săptămână. Ce se va întâmpla cu planetele Saturn și Venus
Fenomenul inedit care apare pe cer în această săptămână are loc datorită orbitelor planetelor Venus și Saturn.
Iluzia optică e cauzată de orbitele planetelor. Din unghiul de pe Pământ, oamenii vor percepe cele 2 planete extrem de apropiate, mai ales pe data de 22 ianuarie, apogeul fenomenului, scrie Space.com.
Apropierea a început de pe 18 ianuarie și va continua până pe 22 ianuarie.
Fenomenul inedit care apare pe cer în această săptămână
După apus, dacă te uiți în partea de nord a cerului, aproape de orizont, vei putea vedea cele 2 planete apropiate. Venus va fi semnificativ mai luminoasă decât Saturn. E al treilea cel mai luminos corp ceresc de pe cer, după Soare și Lună.
Fenomenul inedit care apare pe cer în această săptămână va fi spectaculos mai ales pe 22 ianuarie. În același timp, Venus și Saturn vor atinge conjuncţia (când planete au aceeași ascensiune, distanța folosită pentru a găsi corpurile cerești pe cer).
Pe 22 ianuarie, planetele vor părea extrem de apropiate una de cealaltă. Distanța percepută va fi de doar o treime de un grad, potrivit Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA. Ca urmare, vor fi îndeajuns de apropiate pentru a putea fi văzute cu un binoclu.
Când va avea loc următoare eclipsă
Dincolo de fenomenul oferit de Venus și Saturn în această săptămână, pe 20 aprilie va avea loc un alt eveniment cosmic inedit. În 2023, vom avea parte de doar 4 eclipse solare și lunare, dar una dintre ele se anunță a fi spectaculoasă.
Fenomenul inedit care apare pe cer în această săptămână oferă și el o priveliște rară.
Primul astfel de eveniment din an e o anomalie geometrică – o eclipsă solară hibridă. Un astfel de fenomen are loc în punctul în care Pământul e mai aproape de Lună cu aproximativ raza planetei – aproximativ 4.000 de mile.
Din acel punct, Luna pare puțin mai mare. Această geometrie neobișnuită duce la o eclipsă care va dura doar 76 de secunde.
Important e faptul că eclipsele solare hibride au loc doar o dată pe deceniu. Ultima a avut loc în noiembrie 2013. Următoarea va fi vizibilă în noiembrie 2031. Fenomenul va fi vizibil din sudul Asiei și din Australia.
Fenomenul inedit care apare pe cer pe 20 aprilie va aduce și o perspectivă neobișnuită, cu dimensiunea percepută a Lunii.
După această eclipsă, vor avea loc 3 evenimente similare. Pe 5 mai, va fi o eclipsă lunară penumbrială. Luna octombrie aduce 2 eclipse. Pe 14 octombrie va avea loc o eclipsă solară inelară și pe 28 octombrie va fi o eclipsă lunară parțială.
Următoarea eclipsă lunară totală va avea loc pe 14 martie, 2025. În 2024, vor avea loc tot 4 eclipse lunare și solare. În plus, anul 2023 va avea și unele ploi de meteoriți spectaculoase, inclusiv una ce va avea loc în luna ianuarie.