Experții din cadrul CERN au observat un fenomen care are șanse de 1 la 10 miliarde să aibă loc. E un eveniment în care particulele se degradează, ceea ce ar putea duce la descoperirea unor legi ale fizicii dincolo de cunoașterea actuală pe care o avem asupra particulelor fundamentale și modului în care interacționează între ele.
Descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii. Experții aveau șanse de 1 la 10 miliarde să vadă așa ceva
Experții au anunțat descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii, după ce au observat un fenomen extrem de rar.
Această degradare e extrem de rară potrivit modelului standard (SM) al fizicii particulelor, scrie Interesting Engineering.
Potrivit SM, acest fenomen are loc în cazul al mai puțin de 1 la 10 miliarde de kaoni.
Descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii
„Această degradare e extrem de bine prezisă în SM. Și e sensibilă la o varietate mare de modele teoretice, care prezic existența unor noi legi ale fizicii dincolo de SM. Ca urmare, dacă măsurăm o deviație de la SM, e un semn clar al unor noi legi,” a declarat Cristina Lazzeroni, profesoară de fizică din cadrul Universității din Birmingham.
Descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii are la bază kaonii. Aceștia sunt generați atunci când raza de protoni de intensitate mare din cadrul Super Proton Synchrotron (SPS) se izbește de o țintă fixă. Ceea ce produce o rază de particule secundare.
Aproximativ 1 miliard de particule pe secundă sunt direcționate în detectorul NA62. Aproximativ 6% dintre ele sunt kaoni încărcați. Detectorul identifică meticulos fiecare kaon și măsoară degradarea pe care o produce.
Potrivit lui Lazzeroni, „kaonii și pionii sunt particule care conțin quarkuri. Faptul că aceste quarkuri sunt de diferite tipuri se numește aromă.”
„Raritatea acestei degradări are legătură cu faptul că, în ea, există o încărcătură a tipurilor de quarkuri care e mediată de bozonul Z și produce un pion și neutrini. Acest lucru se poate întâmpla doar cu un proces elaborat. De aici și raritatea,” a declarat Lazzeroni, ce a explicat descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii.
„Experimental, NA62 detectează kaonul încărcat, pionul încărcat, dar nu detectează cei 2 neutrini. Așa că avem o semnătură de „o particulă în interior, o particulă în exterior și nimic altceva”,” a continuat experta.
Experții au observat devieri de la Modelul Standard
Ritmul la care kaonii se degradează într-un pion și 2 neutrini a fost măsurat la aproximativ 13 apariții la fiecare 100 de miliarde de kaoni. Acest ritm se aliniază cu predicțiile Modelului Standard. Dar e cu 50% mai mare decât se așteptau experții.
Discrepanța ar putea sugera influența unei particule necunoscute. Ce ar potența probabilitatea acestei degradări. Dar sunt necesare mai multe date pentru validarea acestei ipoteze.
Lazzeroni, care a vorbit despre descoperirea CERN care ar putea schimba legile fizicii, a declarat și ea că sunt necesare mai multe studii.
„În acest moment, măsurătoarea NA62 încă e compatibilă cu SM,” a declarat Lazzeroni. „Dar, cu o valoare experimentală cu 50% mai mare poate fi un indiciu al prezenței unor noi legi ale fizicii. E prea devreme să spunem către care model ne-am îndrepta. Dacă discrepanța va rămâne și pe viitor. În general, poate indica existența unor noi mediatori.”