Dacă nu ar fi dispărut dinozaurii, nu am fi avut struguri. Ce legătură evoluționară există între reptilele imense și vița de vie

Potrivit experților, dacă nu ar fi dispărut dinozaurii, cel mai probabil nu am fi avut struguri sau cel puțin vița de vie nu ar fi fost atât de răspândită pe cât e azi. 

Publicat: 5 iulie 2024, 7:23 / Actualizat: 5 iulie 2024, 11:21
Reclamă

Faptul că dinozaurii au dispărut a produs schimbări notabile pe planetă. Deși se știa că dispariția lor a permis evoluția mamiferelor, ce au ajuns să domine planeta, nu se știa că există o conexiune foarte strânsă și cu alte specii. 

O echipă de experți a analizat semințe fosilizate de struguri, ce au o vechime de 60 – 19 milioane de ani, scrie Popular Science.

Acestea au fost găsite în Columbia, Panama și Peru. Sunt cele mai vechi semințe din familia strugurilor descoperite până acum.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă nu ar fi dispărut dinozaurii, nu am fi avut struguri

Dispariţia dinozaurilor a avut loc ca urmare a impactului cu un asteroid uriaş. Evenimentul a declanşat o extincţie în masă care a modificat cursul vieţii pe Pământ. A provocat și o „resetare” a pădurii, care a dus la răspândirea strugurilor, conform unui studiu citat de EFE, scrie AGERPRES.

Potrivit experților, dacă nu ar fi dispărut dinozaurii, cel mai probabil nu am fi avut struguri în secolul 21. 

Reclamă
Reclamă

O echipă de cercetători de la mai multe muzee şi universităţi americane a descoperit noi specii de struguri fosilizaţi. Acestea au o vechime cuprinsă între 60 şi 19 milioane de ani. Printre aceste specii se numără cei mai vechi struguri descoperiţi vreodată în emisfera vestică. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Plants.

Seminţele de struguri au fost descoperite în Columbia, Panama şi Peru. Studiul acestora le-a permis cercetătorilor să îşi aprofundeze cunoştinţele referitoare la modul în care familia acestui fruct popular s-a răspândit în întreaga lume după dispariţia dinozaurilor.

Potrivit experților, oamenii nu trăiesc mai mult de 100 de ani tot din cauza dinozaurilor, susțin experții.

Se întâmplă rar ca ţesuturile moi, precum cele ale fructelor, să se conserve sub formă fosilizată. Oamenii de ştiinţă conduc de obicei studiile pe seminţele acestora. Semințele au mai multe şanse să se fosilizeze, au subliniat cercetătorii. Ei au amintit că primele rămăşiţe de seminţe au fost găsite în India şi aveau o vechime de aproximativ 66 de milioane de ani. Adică aproximativ în perioada în care un asteroid uriaş a lovit Pământul şi a declanşat o extincţie în masă. În urma cercetării, experții au concluzionat că dacă nu ar fi dispărut dinozaurii, strugurii nu ar fi fost atât de răspândiți în ziua de azi. 

Lipsa dinozaurilor a dus la schimbarea pădurilor

Cercetătorii au emis o ipoteză conform căreia dispariţia dinozaurilor ar fi afectat pădurile. Deoarece animalele mari modifică adesea ecosistemele din jurul lor. La acea vreme, probabil că dinozaurii distrugeau copaci. Iar pădurile erau mult mai puţin dense decât în prezent.

Noile păduri care au apărut după extincţia dinozaurilor au oferit o oportunitate pentru unele plante. Diversificarea ulterioară a mamiferelor şi păsărilor a contribuit la dispersarea strugurilor prin răspândirea seminţelor lor.

Resturi fosilizate de struguri nu mai fuseseră găsite anterior în America de Sud. Primele care au fost descoperite de cercetători se aflau în Anzii columbieni. După cercetări suplimentare, în America Centrală şi America de Sud, oamenii de ştiinţă au găsit mai multe resturi de struguri, în Columbia, Panama şi Peru. În urma studierii acestor semințe, experții au concluzionat că nu ar fi fost propagate în întreaga lume dacă nu ar fi dispărut dinozaurii. 

Registrul fosilelor „ne spune că strugurii sunt un ordin foarte rezistent. Este un grup care a suferit numeroase extincţii în regiunea Americii Centrale şi de Sud. Dar a reuşit să se adapteze. Și să supravieţuiască şi în alte părţi ale lumii”, a declarat Fabiany Herrera, specialist în paleobotanică la Muzeul Field din Chicago. Herrera e și autorul principal al studiului.

„Ne gândim întotdeauna la animale, la dinozauri, pentru că ei au fost cei mai afectaţi. Dar extincţia a afectat într-o foarte mare măsură şi plantele”, a explicat el.

Cercetătorii au subliniat că, având în vedere extincţia în masă cu care se confruntă în prezent Pământul, astfel de studii sunt foarte valoroase. Deoarece dezvăluie informaţii referitoare la crizele de biodiversitate şi la evoluţia pădurilor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Model generat pe calculator cu vaporul Titanic, ocean și cer, abur din vapor. Experții au vorbit despre de ce s-ar fi scufundat Titanicul
De ce nu au fost găsite rămășițe umane în epava Titanicului. Experții au dezvăluit adevărul
De ce nu au fost găsite rămășițe umane în epava Titanicului. Experții au dezvăluit adevărul
Persoană care taie plante și le pune în borcane pe masă, pentru a ilustra cum plantele „urlă” atunci când sunt tăiate
China creează noi plante în spațiu. La ce ar folosi speciile inedite
China creează noi plante în spațiu. La ce ar folosi speciile inedite
Insulă din Marea Mediterană, cu o barcă în față, cer albastru pe fundal. Insula deținută de Rusia care se află la doar 4 kilometri distanță de SUA are o bază militară
Fun
Insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane”. De ce nu sunt permise smartphone-urile acolo
Insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane”. De ce nu sunt permise smartphone-urile acolo
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×