Timp de mai bine de 100 de ani, oamenii indigeni Guna au locuit pe o mică insulă din Caraibe, numită Gardi Sugdub. Dar aceasta ar putea deveni prima insulă locuită din America Centrală care o să dispară din cauza încălzirii globale.
Insula care e înghițită de ocean. Ce se va întâmpla cu locuitorii săi
Pe insula care e înghițită de ocean locuiesc sute de familii ce se pregătesc să sărbătorească independența de 100 de ani în 2025.
Ca urmare, oamenii de pe insulă vor deveni primii refugiați din cauza încălzirii globale din acea zonă, scrie BBC News.
Gardi Sugdub (numită uneori și Carti Sugdub) se află la o distanță de 1.2 kilometri de coasta de nord din Panama, în arhipelagul San Blas. Acolo trăiesc aproximativ 1.300 de oameni, din comunitatea Guna.
Insula care e înghițită de ocean
Comunitatea a supraviețuit colonizării spaniole de la începutul anilor 1500. Dar în secolul 19, în urma mai multor incidente, 49 dintre insulele pe care trăia civilizația Guna au fost colonizate. Au devenit regiunea autonomă Guna Yala.
Insula care e înghițită rapid de ocean are o dimensiune de doar 400 pe 150 de metri. Dar, după ce au locuit pe această insulă de mai bine de 100 de ani, rezidenții trebuie să își abandoneze casele.
Încă din anii 1990, rezidenții acestei insule aglomerate au tras un semnal de alarmă. Au observat că locuințele lor se inundau din ce în ce mai des. Mai ales în timpul sezonului ploios, din noiembrie până în februarie.
Potrivit experților, apa din apropierea Gardi Sugdub crește cu 3.4 milimetri pe an. Adică de 2 ori mai repede decât în anii 1960.
Insulele pe care trăiește populația Guna se află la doar 0.5-1 metri deasupra nivelului mării. Așa că „e aproape sigur că toate insulele vor fi abandonate până în 2100”, a declarat Steve Paton, directorul programului de monitorizare oceanică al Institutului de Cercetare Smithsonian.
Pe măsură ce nivelul mării continuă să crească, numeroase țări sunt în pericol. Una dintre ele a decis chiar să se mute în metavers. Tocmai pentru a conserva tradițiile locale atunci când pământul va fi înghițit de ape.
Spre deosebire de alte comunități Guna afectate de încălzirea globală, rezidenții Gardi Sugdub, insula care e înghițită de ocean, au un plan. În 2010, conducătorii insulei au început să colaboreze cu guvernul din Panama. Pentru a construi un nou sat în acea țară, în care cultura Guna a locuit în trecut.
Mai multe insule riscă să dispară
Cunoscut drept Isber Yala, satul e construit de rezidenții insulei pe pământ pe care îl dețin deja. Localnicii au început să se mute în Isber Yala încă din februarie 2024. Ca urmare, au devenit primii refugiați din cauza climei din continentele americane.
În arhipelagul San Blas se găsesc 365 de insule. Acestea sunt renumite pentru frumusețea naturală și multe dintre ele nu sunt locuite. Gardi Sugdub are cea mai densă populație din cele 38 de insule și 11 comunități de pe continent în care trăiesc membrii Guna.
Pentru a ajunge pe Gardi Sugdub (ce înseamnă Insula Crabilor în limbajul local), turiștii trebuie să conducă la 110 kilometri de Panama City până în așezarea costală Carti. Sau pot chiar să zboare până în aeroportul din Carti. De aici, singurul mod de a ajunge la insula care e înghițită de ocean e cu ajutorul unei bărci taxi. Aceste bărci sunt conduse de membrii Guna.
Comunitatea Guna și-a creat o identitate culturală unică, puternic influențată de mediul său. Potrivit lui Blas Lopez, unul dintre conducătorii insulei ce a fost implicat în construirea Isber Yala, evacuarea de pe Gardi Sugdub ar putea afecta semnificativ această cultură. În același timp, Gardi Sugdub și-a câștigat independența de Columbia în 1925. Urma să sărbătorească 100 de ani de la acest eveniment anul viitor.