NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Cană de cafea albă, lângă saci cu boace de cafea, pe un fundal de lemn închis. Recolta de cafea globală e în pericol
Când trebuie să îți bei cafeaua, de fapt. Experții au identificat momentul ideal din zi
Experții au identificat când trebuie să îți bei cafeaua, în funcție de nevoile și preferințele personale, și dimineața nu e momentul ideal din zi pentru toată lumea. Cei mai mulți oameni își beau cafeaua...
Când trebuie să îți bei cafeaua, de fapt. Experții au identificat momentul ideal din zi
2
Buzz Aldrin, în costum de astronaut, lângă steagul american de pe Lună, iulie 1969, pentru a ilustra ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună
Fun
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
Experții au dezvăluit ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo în urmă cu mai multe decenii. În urmă cu 55 de ani, prin misiunea Apollo 11, astronauții au dus...
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
3
Ploaie de meteoriți pe un cer mov, înconjurat de copaci negri, similară cu Perseide în 2023
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
Mulți se întreabă când încep Perseidele, cea mai cunoscută „ploaie de stele” din emisfera nordică, ce poate fi admirată în fiecare vară. Perseidele au început oficial pe data de 14 iulie, dar apogeul acestei...
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
4
Calculator cu ecranul albastru, după pana globală Microsoft Windows din iulie 2024, pentru a ilustra cum Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală cauzată de eroarea Crowdstrike, ce a afectat bănci, companii aeriene și servicii de urgență din întreaga lume. Eroarea a fost cauzată de o...
Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate de pana globală. Ar fi cel mai mare incident cibernetic din istorie
5
Piața centrală din Zurich, Elveția, unul dintre cele mai „inteligente” orașe din lume
Fun
Cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024. Ce beneficii au cei locuiesc în capitalele smart
Au fost alese cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024, ce oferă numeroase servicii care ușurează viața locuitorilor și beneficii care le diferențiază față de capitalele obișnuite. Recent, a fost dezvăluit Smart Cities...
Cele mai „inteligente” orașe din lume în 2024. Ce beneficii au cei locuiesc în capitalele smart
PARTENERI
×