NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Medicament Ozempic, cu albastru și roșu, pe fundal alb. E medicamentul „pentru slăbit” care îngrijorează doctorii
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit a atras atenția în urma unui studiu recent în care ar fi dat rezultatele mai bune atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Ozempic a devenit cunoscut...
Medicamentul care întrece Ozempic la slăbit, potrivit unui studiu recent. Cum duce la pierderea în greutate
2
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
În cadrul evenimentului Galaxy Unpacked de pe 10 iulie 204, Samsung a dezvăluit Galaxy Ring, noul inel smart al companiei. Samsung Galaxy ring a fost anunțat în cadrul Samsung Unpacked 2024 pe 10 iulie,...
Samsung a dezvăluit Galaxy Ring. Cât costă primul inel smart al companiei
3
2 telefoane Galaxy Z Flip 5, lansate în 2023, pe fundal alb, acum că Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6, cele mai recente telefoane pliabile oferite de gigantul tech din Coreea de Sud. La fel precum celelalte smartphone-uri Samsung lansate în acest an, noile dispozitive...
Samsung lansează Galaxy Z Fold 6 și Flip 6. Cum arată și ce prețuri au noile smartphone-uri pliabile
4
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
Experții au anunțat că 2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi din iulie 2024, într-un spectacol astronomic inedit din această vară. La finalul lunii iulie 2024, vom avea parte de un...
2 ploi de stele vor avea loc în aceeași zi în iulie 2024. Când va avea loc spectacolul astronomic inedit
5
Platforma și logo-ul Facebook pe ecranul unui telefon. Un utilizator dă un like la o postare cu logo-ul Facebook. Mulți se întreabă cum verifici dacă te-a blocat cineva pe Facebook
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
Te-ai întrebat cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook? Există trucuri simple, în funcție de dispozitivul pe care îl folosești.  Pentru utilizatorii rețelelor de socializare care au îngrijorări legate de securitatea datelor,...
Cum poți ascunde lista de prieteni de pe Facebook. Puțini utilizatori știu cea mai simplă metodă
PARTENERI
×