NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână care trage oblonul unui geam de avion, pentru a ilustra de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare
Fun
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Te-ai întrebat de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare? Există o explicație simplă pentru regulă. Numeroase companii aeriene cer pasagerilor să ridice obloanele la decolare și aterizare. Deși e...
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
2
Elon Musk, la o conferință din Washignton, SpaceX, 2020. În 2022, Elon Musk a pierdut peste 100 de miliarde de dolari
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum a avut o reușită notabilă recentă, potrivit miliardarului. După ce a fost implicat în revoluția mașinilor electrice și în transportul spațial, acum Elon...
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
3
Creier cu un cip în el, similar cu cipul de creier Neuralink, care îngrijorează experții, pe un fundal negru cu albastru
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
Te-ai întrebat cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla? Câteva trucuri simple te pot ajuta, fără să fie nevoie de un efort suplimentar extraordinar. Atunci când vine vorba de antrenarea creierului,...
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
4
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×