NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Reclamă

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×