NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Reclamă

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Bărbat care șterge cu racleta parbrizul înghețat al mașinii. Experții au dezvăluit cum să dezgheți parbrizul mașinii rapid
Butonul din mașină care te poate ajuta să dezgheți parbrizul în doar câteva minute. Puțini șoferi îl folosesc
Butonul din mașină care te poate ajuta să dezgheți parbrizul în doar câteva minute a fost dezvăluit de experți, ce încurajează toți șoferii care încă nu l-au folosit să îl încerce. În timpul iernii,...
Butonul din mașină care te poate ajuta să dezgheți parbrizul în doar câteva minute. Puțini șoferi îl folosesc
2
Trilobiți, fosile, viețuitoare care au trăit acum sute de milioane de ani, din cea de-a 6-a extincție în masă
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ascunsă până acum. De ce a fost cauzată
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ce a fost ascunsă până acum. Dispariția în masă a avut loc în urmă cu 550 de milioane de ani și ar fi fost primul...
A fost descoperită cea de-a 6-a extincție în masă, ascunsă până acum. De ce a fost cauzată
3
Mașină Tesla roșie pe drum. Unii proprietari Tesla își îun copiii în fața mașinilor
O Tesla Model S poate merge 2.574 de kilometri cu o singură încărcare cu ajutorul unei modificări simple. Ce a descoperit proprietarul mașinii
O Tesla Model S poate merge peste 2.500 de kilometri cu o singură încărcare, în urma unei modificări ce a fost făcută chiar de către proprietarul mașinii.  În acest moment, vehiculele electrice încă nu...
O Tesla Model S poate merge 2.574 de kilometri cu o singură încărcare cu ajutorul unei modificări simple. Ce a descoperit proprietarul mașinii
4
Elon Musk, la o ședință SpaceX, în 2020. Poartă un costum și cămașă albă. Recent, a fost descoperită sosia lui Elon Musk
Elon Musk ar fi concediat un inginer care l-a corectat în public. Ce i-a spus fostul angajat
Elon Musk ar fi concediat un inginer care l-a corectat în public, după o conversație tensionată care a avut loc pe rețeaua de socializare Twitter. De când a preluat conducerea Twitter, Elon Musk a...
Elon Musk ar fi concediat un inginer care l-a corectat în public. Ce i-a spus fostul angajat
5
Rimac Nevera, cea mai rapidă mașină din lume, pe stradă, culoare albastră
Cea mai rapidă mașină electrică din lume e Rimac Nevera. Ce viteză record a atins vehiculul
Rimec Nevera e oficial cea mai rapidă mașină electrică din lume, după ce a doborât recent un record. Vehiculul impresionant are și un preț pe măsura performanței. Segmentul mașinilor electrice devine din ce în...
Cea mai rapidă mașină electrică din lume e Rimac Nevera. Ce viteză record a atins vehiculul
PARTENERI
×