NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu. De ce sunt atât de speciali

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ajutorul unui experiment în care experții au cultivat ardei iuți în spațiu și au hrănit întreaga echipă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 15:01
Reclamă

NASA a realizat un experiment în care specialiștii au cultivat ardei iuți în spațiu, cu ajutorul căruia compania a doborât două recorduri. Recolta istorică nu reprezintă prima dată când specialiștii cultivă ardei iuți în spațiu.

Ardeii iuți au fost crescuți la bordul Stației Spațiale Internaționale, potrivit Insider. Primul record doborât a fost cel pentru cel mai lung experiment care a avut loc vreodată la bordul SSI.

Al doilea record e hrănirea celor mai mulți astronauți dintr-o recoltă crescută în spațiu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

NASA a doborât două recorduri mondiale cu ardeii iuți cultivați în spațiu

E a doua oară când NASA cultivă ardei iuți în spațiu. Ardeii din prima recoltă au fost folosiți de echipă pentru a găti tacos, alături de vită fajita și legume. 

Matt Romeyn, expert din cadrul experimentului, a declarat că echipa care a produs recolta nu se aștepta ca studiul lor să doboare cele două recorduri. 

Reclamă
Reclamă

Recolta de ardei iuți, din experimentul NASA, a crescut mai lent decât cele create pentru teste pe Pământ, potrivit lui Romeyn. Ca urmare, experimentul prin care NASA a doborât două recorduri a fost prelungit cu 17 zile. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Astronautul NASA Mark Vande Hei care mănâncă ardei iuți la bordul SSI
Astronautul Mark Vande Hei, care degustă ardei iuțit crescuți la bordul SSI / Profimedia Images

Semințele folosite în experimentul Plant Habitat-04 (PH-04) au fost plantate în urmă cu 4 luni, înainte ca producția să fie recoltată, în luna octombrie. 

Datorită acestei prelungiri din experimentul NASA care a doborât două recorduri mondiale „s-a întâmplat ca schimbarea de la astronauții din Crew-2 la astronauții Crew-3 să aibă loc atunci și a permis unui număr mai mare de astronauți să guste ardeii”. 

Legumele și fructele crescute în spațiu pot oferi o alternativă sănătoasă astronauților. 

Ardeii iuți au crescut timp de 137 de zile

În experimentul cu ajutorul căruia NASA a doborât două recorduri mondiale, experții se așteptau ca ardeii iuți să crească în 120 de zile. În realitate, aceștia au crescut, din stadiul de semințe, în 137 de zile. Ca urmare, e considerat cel mai lung experiment din spațiu. 

Până acum, acest titlu a aparținut unui experiment din anu 2016, în care specialiștii au crescut flori, timp de 90 de zile. 

PH-04 a dezvoltat semnificativ procesul tehnologic al producției recoltelor în spațiu. 

– Matt Romeyn

În experimentul prin care NASA , experții au folosit semințe de ardei iuți din New Mexico. 

Se pare că ardeii iuți au fost folosiți de astronauți mai ales pentru tacos. Astronauta Kayla Barron a publicat recent detalii despre masa din spațiu. Aceasta a fost posibilă cu ajutorul experimentului prin care NASA a doborât două recorduri mondiale.

Mulțumim ardeilor, seara de taco a fost un succes. 10/10, aș recomanda. Mulțumiri lui Mark că s-a ocupat de munca de pregătire…a fost picant, nu glumă.

– Kayla Barron

Potrivit lui Romeyn, toți ardeii au fost iuți. „Potrivit indicatorilor, unele dintre fructe erau mai picante. Ceea ce nu e neașteptat, dat fiind faptul că nu se știe exact ce efect are microgravitația asupra nivelului de capsaicină din ardei.”

După succesul acestei recolte, specialiștii NASA vor să crească și roșii pitice în spațiu, plus verdețuri. Scopul acestor experimente e crearea unor recolte sustenabile pentru misiunile viitoare.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Monede Bitcoin pe bancnote de 100 de dolari. Un bărbat a aruncat la gunoi o avere Bitcoin
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Până acum, singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată la nivel național a întâmpinat numeroase probleme.  În 2021, El Salvador a devenit singura țară care a acceptat oficial Bitcoin drept...
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
2
Laptop cu Microsoft Word pe ecran, similar cu alternativa gratuită DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs cu noua platformă DOCS, creată în parteneriat de Franța și Germania.  Guvernele din Franța și Germania au anunțat recent DOCS. Acesta e un serviciu...
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
3
Yangwang U9, mașină care poate sări peste obstacole, prezentată la Singapore MotorShow, ianuarie 2025, pe roșu
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
Producătorul auto BYD a depășit Tesla la nivelul vânzărilor globale, cu vânzări anuale record pentru anul 2024.  BYD e un producător auto cunoscut din China. Potrivit celui mai recent raport, BYD ar fi avut...
BYD a depășit Tesla. Ce vânzări record a avut la nivel global
4
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
5
Colaj cu iceberg și o barcă și pești de gheață, din descoperirea majoră în Oceanul Antarctic
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg enorm s-a desprins în Antarctica, una dintre regiunile cele mai afectate de încălzirea globală.  Pe 13 ianuarie 2025, un aisberg de mărimea orașului Chicago...
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
PARTENERI
×