Experții susțin că au identificat un potențial antidot pentru o specie de ciupercă foarte otrăvitoare, care se găsește și în România. Amanita phalloides (sau buretele viperei) cauzează aproximativ 90% dintre morțile legate de ciuperci.
Cea mai otrăvitoare ciupercă din lume ar avea un antidot. De ce e atât de periculoasă specia
Puțini știu care e cea mai otrăvitoare ciupercă din lume și ce efecte are în corpul uman, după doar o cantitate mică ingerată.
Toxina principală care e fatală e o peptidă numită α-Amanitin. E un tip de amatoxină care afectează ficatul și rinichii, potrivit The Guardian.
O echipă internațională formată de experți din China și Australia crede că a găsit un potențial antidot.
Cea mai otrăvitoare ciupercă din lume ar avea un antidot
Oameni de ştiinţă din Australia şi China sunt de părere că au descoperit un antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, informează DPA, scrie AGERPRES.
Autorii studiului consideră că un colorant medical, autorizat deja de Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite şi utilizat pe scară largă, poate să acţioneze ca un antidot în cazul otrăvirii cauzate de ciuperca Amanita phalloides.
Cercetătorii au utilizat tehnica de secvenţiere genomială CRISPR pentru a identifica principala toxină produsă de această ciupercă, denumită alfa-Amanitină, precum şi proteina-cheie (STT3B) necesară pentru a genera un efect toxic.
Află și care sunt cele mai scumpe substanțe de pe Pământ.
Apoi, ei au folosit un screening cu un medicament virtual. Astfel, au identificat un colorant fluorescent denumit Indocianină verde. L-au testat pe celule umane şi pe şoareci expuşi la toxină. Astfel, au descoperit că acesta a acţionat ca un antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume. Antidotul a ajutat animalele să supravieţuiască.
Cercetătorii de la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Australia, Universitatea Sydney şi Universitatea Sun Yat-Sen din China au adăugat că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege felul în care Indocianina verde inhibă acţiunea alfa-Amanitinei. Și pentru a evalua siguranţa produsului în cazul utilizării sale pe oameni.
Ciuperca cauzează 90% din decesele asociate cu consumul de ciuperci
Otrăvirea cu ciuperci este principala cauză de mortalitate din totalul toxiinfecţiilor alimentare înregistrate la nivel mondial, potrivit noului studiu. Peste 90% din decesele asociate cu consumul de ciuperci sunt cauzate de ciuperca Amanita phalloides.
Principala sa toxină provoacă rate mari de vătămări ireparabile la nivelul ficatului şi al rinichilor şi mortalitate în urma consumului. Niciun antidot specific nu este disponibil în prezent pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume.
Experții speră ca această descoperire să ducă la crearea unui antidot sigur pentru specia de ciupercă ce se găsește și în România. Află și în ce zonă există „pietrele vii” din România care au fascinat experți din întreaga lume.
„Rezultatele sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe experimente clinice. Pentru a determina dacă Indocianina verde are efecte similare în cadrul oamenilor,” a declarat Prof. Qiaoping Wang.
„Buretele viperei poate să semene, în primele stadii, cu unele ciuperci Volvariella volvacea. Care sunt foarte consumate, mai ales în bucătăriile asiatice,” a declarat prof. Brett Summerell, din cadrul Grădinilor Botanice Regale din Sydney.
„În acele stadii incipiente poate fi foarte greu să diferențieze ciupercile,” a continuat Summerell. „Are o culoare alb crem. Pe măsură ce cresc, au o nuanță verde-galbenă. Buretele viperei e asociată cu rădăcina stejarilor. Așa că dacă vezi ceva sub un stejar, atunci trebuie să fii atent și suspicios.”