Dintre toate forțele fundamentale descoperite până acum, gravitația e una dintre cele mai cunoscute. Aceasta e forța care a dus și la formarea planetei noastre și a altor corpuri cosmice, în tot universul.
Cât de rapidă e gravitația, de fapt. Răspunsul experților
Experții au dezvăluit cât de rapidă e gravitația, de fapt. Una dintre cele mai cunoscute forțe din univers continuă să surprindă specialiștii.
De-a lungul timpului, mulți experți s-au întrebat dacă gravitația are o viteză, scrie Big Think.
Potrivit celor mai recente cercetări, se pare că are, într-adevăr viteză. Acum, experții au reușit și să o măsoare.
Cât de rapidă e gravitația, de fapt
De-a lungul istoriei, au fost oferite mai multe răspunsuri la această întrebare. Isaac Newton, care a inventat prima teorie complexă a gravitației, credea că viteza acestei forțe e infinită. Albert Einstein, însă, credea că gravitația are viteza luminii. El s-a bazat pe teoria relativității generale pentru această concluzie. În acest moment, e teoria gravitației care e acceptată de cei mai mulți.
Alți experți nu au fost convinși și au vrut să afle cât de rapidă e gravitația, de fapt, dincolo de teoria lui Einstein.
Un obstacol în acest sens e modul în care poate fi măsurată direct. Teoria lui Einstein a inclus predicții ce puteau fi testate. Printre acestea se numără și faptul că gravitația pe care o simțim poate fi explicată printr-o distorsiune a spațiului. Cu cât mai mare era distorsiunea, cu atât era mai mare gravitația. Această teorie sugerează și că spațiul e maleabil.
În spațiu, planetele orbitează în jurul stelelor. Uneori, însă, stelele pot orbita în jurul altor stele, mai mari. Unele dintre ele au fost masive la un moment dat, dar au format găuri negre atunci când au murit. Dacă 2 astfel de stele au murit, atunci pot exista 2 găuri negre, care orbitează una în jurul celeilalte. Astfel de fenomene pot ajuta experții să măsoare cât de rapidă e gravitația, de fapt. Atunci când orbitează, emit cantități mici de radiație gravitațională (ce, momentan, nu poate fi detectată). În urma acestui proces, pierd din energie și se apropie. La un moment dat, se vor apropia îndeajuns pentru a se contopi.
Astfel de fenomene creează o cantitate enormă de unde gravitaționale. În fracțiunea de secundă în care se contopesc, procesul emite mai multă energie, sub formă de unde gravitaționale, decât toată lumina emisă de toate stele din universul vizibil, din acel moment.
Radiația gravitațională a fost prezisă în 1916
Spațiul se poate comprima și relaxa. Aceste distorsiuni sunt numite unde gravitaționale și se propagă cu viteza gravitației. Dacă aceste unde pot fi detectate, atunci poate fi stabilită și viteza gravitației.
Chiar dacă radiația gravitațională a fost prezisă în 1916, experții au creat tehnologia pentru a o detecta peste abia un secol. Pentru a detecta aceste distorsiuni, experții folosesc 2 tuburi, fiecare cu lungimea de 4 kilometri. Acestea sunt orientate la 90 de grade, pentru a forma un L. De aici, folosesc oglinzi și lasere pentru a măsura lungimea ambelor părți.
Radiația gravitațională va schimba lungimea tuburilor în mod diferit. Astfel, pot afla cât de rapidă e gravitația, de fapt. Primele unde gravitaționale au fost observate în 2015. Atunci, 2 găuri negre aflate la peste 1 miliard de ani-lumină de Pământ s-au contopit.
NASA a confirmat recent peste 5.000 de exoplanete dincolo de Sistemul Solar – la ce distanță de Pământ se află.
În 2017, experții au detectat o altă undă gravitațională. 2 secunde mai târziu, observatoarele aflate pe orbită au detectat radiații gama, o formă de lumină, din aceeași sursă. Aceasta se află la 130 de milioane de ani-lumină distanță.
Această observație i-a ajutat să detecteze, oficial, viteza gravitației. Așa cum a prezis Einstein, e egală cu viteza luminii.