Lucas a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer cerebral la vârsta de 16 ani. Doctorul Jacques Grill a fost nevoit să le spună părinților micuțului că Lucas probabil va muri. Din fericire, boala lui Lucas a fost vindecată.
Premieră mondială: cancerul cerebral al unui copil de 13 ani a fost vindecat. Cum a fost posibilă reușita istorică
În premieră mondială, cancerul cerebral al unui copil de 13 ani a fost vindecat, deși, potrivit doctorilor, afecțiunea ar fi fatală.
7 ani de la diagnostic, Lucas nu mai are nicio urmă de tumoră, scrie Science Alert.
Băiatul din Belgia e primul copil din lume care a fost vindecat de gliom cerebral, o formă extremă de cancer potrivit experților.
Premieră mondială: cancerul cerebral al unui copil de 13 ani a fost vindecat
„Lucas a învins toate probabilitățile” pentru a supraviețui, susține Grill, directorul programului destinat tumorilor cerebrale, din centrul Gustave Roussy, din paris.
În fiecare an, 300 de copii din SUA și aproximativ 100 de copii din Franța sunt diagnosticați cu această boală. Acum, în premieră mondială, doctorii au reușit să vindece un astfel de caz.
Comunitatea medicală a felicitat avansul tehnologic care permite ca peste 85% dintre copiii care sunt diagnosticați cu cancer supraviețuiesc acum mai mult de 5 ani de la diagnostic. Acum, în premieră mondială, un caz de DIPG a fost vindecat.
Copiii cu tumoră DIPG, precum cea a lui Lucas, nu trăiesc, de obicei, mai mult de 1 an de la diagnostic. Potrivit unui studiu recent, doar 10% dintre ei supraviețuiesc mai mult de 2 ani.
Radioterapia poate să încetinească avansul tumorii agresive. Dar niciun medicament nu a fost eficient împotriva DIPG până acum.
Lucas a devenit unul dintre primii pacienți care au participat la studiul BIOMEDE, ce a testat potențiale medicamente împotriva DIPG. de la început, Lucas a avut un răspuns bun la medicamentul everolimus.
„Cu ajutorul mai multor imagini RMN, am văzut cum tumora a dispărut complet,” a declarat Grill despre premiera mondială.
Dar doctorul nu a oprit oficial tratamentul decât în urmă cu 1 an jumătate, atunci când Lucas a dezvăluit că oricum nu mai lua medicamentul.
„Nu știu niciun alt caz ca al său în lume,” a continuat Grill.
Tumora lui Lucas a dispărut complet
Experții studiază acum exact modul în care tumora lui Lucas a dispărut complet. Speră ca rezultatele studiului să ajute la tratarea altor copii.
Alți 7 copii din studiu au supraviețuit ani după diagnostic. Dar doar tumora lui Lucas a dispărut complet.
Motivul pentru care acești copii au răspuns la medicamente, pe când alții nu au făcut-o, probabil e legat de „particularitățile biologice” ale fiecărei tumori. În premieră mondială, experții au reușit să trateze un caz de DIPG.
„Tumora lui Lucas avea o mutație extrem de rară,” a continuat Grill. „Credem că a fost formată din celule care erau mai sensibile la medicamente.”
Experții studiază anomaliile genetice ale tumorilor pacienților. În plus, creează și „organoide”, adică mase de celule produse în laborator, pentru a studia fenomenul. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele studiului. Și cum vor putea experții să folosească aceste date pentru a trata și alți pacienți.