Neuralink, compania lui Elon Musk, încă nu a primit aprobare FDA (Federal Drug Administration) pentru a implanta tehnologia în creierul oamenilor. Synchron, competitorul Neuralink, a implantat recent propriul dispozitiv în creierul unui pacient din SUA.
Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient. Reușita competitorului Neuralink
Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient din SUA, înainte ca Neuralink să primească aprobare pentru o operație similară.
În acest caz, pacientul are scleroză laterală amiotrofică. Aceasta e o boală neurodegenerativă ce afectează abilitatea unui pacient de a se mișca și de a vorbi, potrivit Bloomberg.
Experții speră ca pacientul să poată naviga pe Internet și comunica prin email și mesaje, doar cu ajutorul gândurilor, scrie Fortune.
Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient
Dispozitivul implantat în creierul pacientului ar putea traduce gândurile lui în acțiuni, cu ajutorul comenzilor trimise către un calculator. Synchron și-a implantat deja dispozitivele în 4 pacienți din Australia.
Acum, Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient din SUA. Potrivit Bloomberg, pacienții din Australia nu au prezentat efecte secundare până acum. Dispozitivele le-au permis să trimită mesaje prin WhatsApp și chiar să cumpere lucruri online.
Synchron a primit aprobare FDA în iulie 2021, pentru a începe testele pe 6 voluntari umani. Dispozitivul poate fi inserat în creier fără să o incizie la nivelul craniului sau afectarea țesutului acestuia.
Doctorul face o mică incizie în gâtul pacientului. După aceea, dispozitivul e inserat într-o venă cu ajutorul unui cateter, în cortex. Zona din creier în care e implantat se ocupă de planificarea, controlul și executarea mișcărilor voluntare.
Astfel, Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient care îi va permite să comunice, cu ajutorul gândurilor.
După implantarea dispozitivului, începe a doua procedură. Aceasta presupune conectarea implantului la un dispozitiv computațional implantat în pieptul pacientului. Primul dispozitiv citește semnalul produs de neuroni, după care trimite datele la dispozitivul computațional. La rândul lui, acesta trimite datele la un calculator sau un telefon, prin Bluetooth.
Neuralink vrea să implanteze un dispozitiv circular în creierul pacienților
În timp ce Synchron folosește o incizie la baza gâtului pentru a introduce dispozitivul în creierul oamenilor, Neuralink vrea să realizeze aceeași procedură cu ajutorul unui robot chirurgical. Dispozitivul Neuralink are o formă circulară și ar filtra semnalele cu ajutorul cipurilor din dispozitiv.
Synchron a implantat un dispozitiv în creierul unui pacient din SUA, într-o premieră pentru companie. Chiar și așa, nu e prima operație de acest fel.
Matricea Utah, un pătrat de silicon cu 100 de ace care intră în creier atunci când e implantat, a devenit un standard pentru transmiterea semnalelor electrice din creier către un calculator. Matricea a fost dezvoltată în 1992, de către cercetători din cadrul Universității din Utah. China testează o tehnologie similară, ce are inteligență artificială.
Acea matrice are la bază tehnologia din anii 1990, însă. Ea poate acoperi doar 100 din cei aproximativ 86 de miliarde de neuroni din creier.
Elon Musk a fondat Neuralink în anul 2016, cu scopul de a crea un dispozitiv care poate fi implantat în creier și care poate traduce gândurile către un calculator. În ciuda ambițiilor celui mai bogat om din lume, Neuralink încă nu a primit aprobare FDA pentru a fi testat pe oameni.