Un focar cauzat de o boala misterioasă, numită simplu Boala X, a fost depistat în Republica Democrată Congo. Similară cu gripa, boala a produs deja îngrijorări legate de apariția unui patogen care ar putea duce la o nouă pandemie.
Ce e Boala X. Mulți se tem că va provoca o nouă pandemie
Experții au vorbit despre ce e boala X, afecțiunea misterioasă care a făcut deja zeci de victime în Africa și care ar putea da naștere unei noi pandemii.
Zeci de oameni au murit și sute s-au îmbolnăvit deja din cauza acestei boli, scrie Bloomberg.
Copiii par să fie cei mai vulnerabili. Toți cei infectați erau sever subnutriți. Până acum, cazurile au fost confirmate doar în Congo.
Ce e Boala X
În acest moment, experții încă realizează teste. Dar Organizația Mondială a Sănătății deja a listat pneumonia acută, influenza, Covid-19, pojarul și malaria drept potențiali factori cauzali.
Focarul de Boala X, ce e analizat acum în Congo, a fost descoperit inițial la finalul lunii octombrie. Dar guvernul Congo ar fi fost alertat oficial abia pe 1 decembrie.
Întârzierea de 6 săptămâni a fost cauzată de mai mulți factori. Congo are un sistem de sănătate rudimentar, cu o capacitate redusă pentru diagnosticarea rapidă a bolilor. Populația Congo, de peste 100 de milioane, se bazează pe acest sistem de sănătate suprasolicitat.
Focarul se află și în zona Panzi, din sud-vestul Congo, care e la sute de kilometri distanță față de cel mai apropiat laborator. Pentru că locația e atât de izolată și diagnosticarea durează mai mult, a avut loc o întârziere de 6 săptămâni.
Din zona Panzi până în capitala Kinshasa, se fac 48 de ore de mers cu mașina. Așa că riscurile transmiterii la nivel național sau internațional a bolii sunt mai reduse. Dar aceeași izolare a îngreunat găsirea cauzei și punctului de origine.
Autoritățile din Congo s-au mai înfruntat cu alte epidemii, în zone și mai izolate. Așa că au experiență în gestionarea acestor situații.
„Există oameni care se pricep foarte, foarte bine la prelevarea mostrelor, transportarea lor și testarea în cele mai dificile circumstanțe,” a declarat Margaret Harris, reprezentantă WHO, ce a vorbit despre ce e Boala X.
Descoperirea, investigarea și luarea măsurilor din timp sunt esențiale pentru prevenirea unei pandemii.
Boala X afectează mai ales copiii
Potrivit OMS, au fost înregistrate oficial 406 cazuri ale bolii, în provincia Kwango. Aceasta se află la aproximativ 435 de mile distanță de capitala Kinshasa. Peste 50% dintre decese s-au înregistrat în rândul copiilor mai mici de 5 ani, care erau sever subnutriți.
E mai dificil de determinat numărul exact al deceselor provocate de Boala X, ce e în atenția experților acum. Cercetătorii estimează că până la 143 de persoane au murit din cauza acestei afecțiuni.
Potrivit autorităților, Boala X are o rată de deces de 8%. Dar mai sunt necesare investigații pentru a determina impactul real al acestei afecțiuni. Până acum, nu au fost identificate cazuri în afara Congo.
Potrivit doctorilor, boala se prezintă pentru o infecție respiratorie. Pacienții au febră, dureri de cap, tușesc, au nasul înfundat și dureri în corp. OMS susține că au fost trimise echipe speciale pentru a determina punctul de origine și pentru a coordona un răspuns eficient.