Orașul a fost folosit în 2 epoci diferite, prima dintre ele fiind epoca imperială romană. Situl include și elemente din perioada creștină medievală. Așezarea a fost menționată în mai multe texte istorice.
Un oraș roman din perioada imperială a fost găsit la poalele Munţilor Pirinei. Descoperirea care a uimit experții
Un oraș roman din perioada imperială a fost găsit la poalele Munților Pirinei, într-o descoperire inedită care a impresionat experții.
Ruinele au început să fie studiate încă din anu 2018, potrivit observatornews.ro.
Multe dintre elementele sitului s-au păstrat de-a lungul mileniilor.
Un oraș roman din perioada imperială a fost găsit la poalele Munţilor Pirinei
Un complex arheologic necunoscut până acum a fost descoperit la poalele Munţilor Pirinei de către arheologii de la Universitatea din Zaragoza. Cercetătorii descriu un sit construit în două epoci distincte. Prima e epoca imperială romană (între secolele I şi V). Cea de-a doua e epoca creştină medievală (între secolele IX şi XIII).
Situl impresionant, format din un oraș roman din perioada imperială, este situat la 1.500 de metri de centrul Artieda. Se află la est de Pamplona, la graniţa dintre Aragon şi Navarra. În centrul unui teren agricol de aproximativ 390 de metri lungime şi 140 de metri lăţime, pe malul sudic al râului, situl ocupă o suprafaţă de patru hectare. Este posibil ca dimensiunile lui să fie şi mai mari.
Recent, experții au găsit masca unui soldat roman – află cât de vechi e artefactul rar.
În 2018, Consiliul Local Artieda a cerut Departamentului de Arheologie al Universităţii din Zaragoza să studieze ruinele cunoscute sub diferite denumiri: El Forau de la Tuta, Campo de la Virgen sau Campo del Royo. În ciuda dimensiunilor impunătoare ale oraşului, numele său antic nu este cunoscut. Oraşul impresionează prin „clădirile sale de mari proporţii”, băile termale, sistemul de alimentare cu apă, străzile şi canalele sale.
La vest de sit s-au păstrat „un ansamblu impresionant de lucrări publice în opus caementicium”. Aceste e betonul folosit de romani. În plus, experții au descoperit o „serie de structuri patrulatere”, care sunt probabil cisterne de alimentare. Așezarea, un oraș roman din perioada imperială, include numeroase detalii inedite.
Află adevărul despre luptele cu gladiatori din Roma Antică. Ce se întâmpla în Colosseum, de fapt, potrivit experților.
Arheologii au descoperit că între secolele al IX-lea şi al XIII-lea, un sat de tip „habitat ţărănesc” din epoca creştină medievală s-a suprapus celui roman preexistent.
Citește continuarea pe observatornews.ro